Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Simpele tips om geld te besparen

Houd jij aan het eind van je geld ook altijd een stuk maand over? Helaas hebben meer mensen hier last van. Met deze handige tips krijg je wat meer overzicht in je geldzaken en wie weet kun je het omdraaien, zodat jij aan het eind van de maand juist geld overhoudt.

Geschreven door Writer Lady
Gepubliceerd op: 6 juli 2021
4
13
6
Afbeelding door Lena Balk via Unsplash

Onnodige abonnementen
Heb jij jezelf wel eens aangemeld voor een proef abonnement, maar ben je vergeten om deze na de eerste maand op te zeggen? Grote kans dat je dus nog steeds aan het betalen bent, terwijl je hier eigenlijk helemaal geen gebruik meer van maakt. Neem dus eens een kijkje of jij abonnementen hebt lopen die je niet meer wilt.
Nu je toch bezig bent, neem gelijk een kijkje naar andere maandelijkse uitgaven die je maakt maar niet nodig hebt. Ben je nog lid van de sportschool, maar ga je eigenlijk nooit? Heb je een Netflix of videoland account en kijk je hier nooit naar? Al deze dingen kunnen je toch een wat geld besparen op jaarbasis.

Let op koopjes
De eerste regel die je moet onthouden, is dat een koopje pas een koopje is, als je het al nodig had. Vaak zie je artikelen en producten in de aanbieding, maar als je het koopt alleen omdat het in de aanbieding is, ben je eigenlijk geld aan het uitgeven en niet aan het besparen. Als je al een oogje hebt op een bepaald product zoals een nieuwe magnetron, dan kun je het gerust kopen in de aanbieding. Door er juist op te letten dat je alleen dingen koopt die je al wilde, zit je niet straks met een kast vol toiletpapier en een bankrekening waarbij je in het rood staat.

Stop met pinnen
We zouden meer opletten met geld spenderen als we het geld daadwerkelijk in ons handen zouden hebben. Ook al gebruiken we vaak onze pinpas want tja contactloos betalen is best handig, hou je minder overzicht op je geld. Bepaal voor jezelf een budget per week of per maand (wat je zelf handig vind) en pin dat geld. Zo zie je ook sneller hoeveel er nog over is na een uitgave.

Ontspullen
De meeste mensen hebben een huis vol met spullen. Het is fijn om hier eens naar te kijken, wat heb je eigenlijk allemaal nog achterin de kast liggen. Beslis voor jezelf of je hier nog wat mee doet of dat het echt nodig is om te houden. De spullen die je niet meer wilt kun je verkopen via sites zoals marktplaats en tegenwoordig zelfs via Facebook. Zo kun je nog een extra zakcentje verdienen. Ook bestaan er weggeefsites en natuurlijk de kringloopwinkel. Zo komen je spullen toch nog goed terecht.

Let op je koop gewoontes
Misschien ben je stiekem wel een beetje verslaafd aan bepaalde webshops. Zodra je weer een nieuwsbrief binnenkrijgt dat er ergens uitverkoop is, ga je direct aan het online shoppen. Schrijf je als eerste uit van deze nieuwsbrieven, zo wordt je niet steeds geconfronteerd met acties waarvan je het gevoel hebt dat jij ze moet hebben. Voordat je een aankoop doet, vergelijk deze dan op verschillende sites en zie waar je het meest goedkoop uit bent. Als je online gaat shoppen, hou dan ook rekening met eventuele verzendkosten die erbij komen.
Ga je vaak naar de supermarkt voor boodschappen, let dan eens bewust op de dingen die je koopt. Zit er bijvoorbeeld elke keer een blikje cola bij, denk er dan over na om een fles te halen. Elke keer een ijskoude Starbucks koffie, tja dat tikt toch aan. Heb je het echt nodig of is het een luxe artikel en zijn er alternatieven voor?

Je contracten
Deze hoort min of meer bij je abonnementen checken zoals in de eerste alinea geschreven. Elk jaar kun je overstappen van energieleverancier en zorgverzekering etc. Het is verstandig om een vaste periode elk jaar alles te reviewen. Ben je nog tevreden met je huidige leverancier? En wat zijn de goedkopere opties waarbij je hetzelfde krijgt als dat je nu hebt? Vaak kan overstappen weer wat extra geld voor je opleveren.

Wees zuinig
Als je echt geld wat geld opzij wilt zetten en wilt besparen in het leven, stel jezelf bij elke aankoop dan de vraag waarom je iets koopt. Koop je het voor de aanbieding, gewoon om het te hebben of omdat je het echt nodig hebt? Maakt deze aankoop je gelukkig, zal het je leven veranderen? Heb je liever €20 in je portemonnee of liever die fles wijn? Oké in sommige gevallen zul je wel eens kiezen voor de fles wijn, maar als je keuze doordacht is, geeft het een veel beter gevoel als je dan je geld uitgeeft. Een andere manier is om met jezelf de regel af te spreken dat als je iets ziet wat je wilt hebben, je 5 dagen wacht om het daadwerkelijk te kopen. Denk je na 5 dagen nog steeds aan dit artikel dan koop je het. Toch zul je er vaak achter komen dat je het helemaal vergeten bent of eigenlijk toch niet echt wilt hebben.4
Geschreven door Writer Lady
Gepubliceerd op: 6 juli 2021
4
13
6

Comments

 • 21 juli
 • 0
Een mooi overzicht van handige bespaartips. Hier is er nog een; door elk jaar over te stappen naar een andere energieleverancier en zorgverzekeraar kun je honderden euro's overstap premie verdienen. Ga je volgen.
 • 21 juli
0
 • 13 juli
 • 0
Goede geschreven en waardevolle duidelijke tips. Ik probeer het al toepassen maar sommige had ik nog niet over nagedacht. Ik ga je volgen, jij mij ook)? De koffie staat alvast klaar voor je.
 • 13 juli
0
 • 7 juli
 • 0
Goed geschreven en inderdaad dingen om je bewust voor te zijn! Zelf ga ik best snel af op reclame, dus ik probeer er nu altijd een nachtje over te slapen. Vaak merk ik dan dat ik het helemaal niet nodig heb!
0
 • 7 juli
 • 0
Dat is vaak het gevaar van aanbiedingen, hun doel is om jou zoveel mogelijk te laten kopen. Maar ondertussen zit je met een kast vol shampoo omdat het zo goedkoop was haha.
 • 7 juli
0
 • 6 juli
 • 0
Leuke tips en zeker goed toepasbaar. Goed geschreven. (Kom je ook eens langs?)
 • 6 juli
0
 • 6 juli
 • 0
hele goede tips!
 • 6 juli
0

Recente en relevant artikelen