Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Sjalotten jus

Sjalotten in de aanbieding. Dus ik had ingeslagen. Die saus ontstond al in de winkel, in mijn hoofd dan.

Geschreven door Elisabeth van der Ark
Gepubliceerd op: 2 nov 2021
5
691
8
Sjalottensaus
Sjalottensaus

Lidl aanbieding

Op de app van de Lidl zag ik een kortingsbon van de banaansjalotten. Die aanbieding kon ik niet aan mij voorbij laten gaan. Nou sla ik regelmatig kortingsbonnen op, maar evengoed vergeet ik ze weer. Of ik loop in de winkel en denk, ach eigenlijk heb ik het helemaal niet nodig. Maar die sjalotten wel. Ik had zin in sjalottenjus. Banaansjalotten heten zo om hun vorm. In mijn verbeelding zijn ze ook net wat lekkerder, zachter.

Jus of saus

Moet een jus dun zijn of een saus dikker? Er zal vast een regel voor zijn. Maar die regel hanteer ik niet in mijn keuken. Dat is de gein van zelf koken. Je geeft er je eigen draai en smaak aan. Dus ik noem het sjalottenjus. Wil je het dunner of de sjalotten fijner, doe dat vooral.
sjalotten gepeld en een deel van de ingrediënten
sjalotten gepeld en een deel van de ingrediënten

Ingrediënten in een koffiefilter

Op de foto zie je een deel van de ingrediënten. Check hieronder in de ingrediëntenlijst om de andere ingrediënten te ontdekken. Ik had alles in een koffiefilter gedaan. Dat scheelt vissen naar de producten.
Die aanbieding kon ik niet aan mij voorbij laten gaan.

Hooimadam

Hooimadam de moderne hooikist
Hooimadam de moderne hooikist
Waar kan je het bij eten?
Dat is een goede vraag. Zelf heb ik het op een hamburger gegeten. De gare sjalotten warm laten worden bij de hamburgers. Echt heerlijk. Maar het zou ook lekker kunnen zijn met rode kool of bij een tosti oude kaas. Of bij gebakken biefstuk... of stoofvlees... Veelzijdig dus eigenlijk.
Recept is voor 2 personen.
Hieronder staan de ingrediënten en mijn manier van bereiden.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.
Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.


Wat heb je nodig?
  • 1 pond banaan- of andere sjalotten
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel (gezouten) boter
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel sherry of port
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 1 eetlepel sojasaus ik had Tomasu. Deze is echt zo lekker. Koop hem maar eens.
  • scheutje water
  • 1 koffiefilterzakje of papieren theezakje
  • puntje steranijs
  • deel van een kaneelstokje, niet een heel.
  • 3 of 4 peperkorrels
  • mespunt Szechuanpeper*
  • 1 eetlepel sherry
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 1 eetlepel sojasaus ik had Tomasu. Deze is echt zo lekker. Koop hem maar eens.

Zo bereid je het!
  1. Pel de sjalotten en snij in de lengte zo dun mogelijk.
  2. Verwarm de olie en doe daar de sjalotten in. Laat op getemperde hittebron zacht worden. Een beetje bruin mag best.
  3. Als de sjalotten zacht zijn dan afblussen met het sap van de sinaasappel, scheutje sherry ,lepel appelstroop en de lepel sojasaus.
  4. Doorroeren en zachtjes laten pruttelen. Voeg eventueel een scheutje water toe.
  5. Puntje steranijs, deel van kaneelstokje, de peperkorrels en Szechuanpeper in een filterzakje doen en leg deze in de pan.
  6. Nog 5 minuten zacht laten pruttelen.
  7. En dan in de hooimadam. Voor ongeveer 12 uur. Het wordt er gewoon lekkerder van.


Nog even over die Szechuan peper. Klik hier en je komt op de pagina met meer informatie. Maar eerst dit recept opslaan en delen natuurlijk. 🤗 #sharingiscaring


Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Nieuwsgierig naar meer recepten? Scan de QR code voor meer ...
Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Nieuwsgierig naar meer recepten? Scan de QR code voor meer ...
Kun je de QR code niet scannen. Geen probleem hieronder staat mijn naam. Klik daar op en je komt op mijn overzichtspagina.






5
Geschreven door Elisabeth van der Ark
Gepubliceerd op: 2 nov 2021
5
691
8

Comments

  • 9 nov
  • 1
Dat is moeilijk lopen met je hoofd vol saus. :)
1
  • 9 nov
  • 0
😂 Heb je gelijk in. Maar wel leuk!
  • 9 nov
0
  • 8 nov
  • 1
Het water komt mij al in de mond bij het lezen alleen. Leuk geschreven, Elisabeth.
1
  • 8 nov
  • 0
Dank je wel!
  • 8 nov
0
  • 6 nov
  • 1
Eenvoudig maar daarom niet minder lekker en gezond!
1
  • 8 nov
  • 0
Zeker weten.

  • 8 nov
0
  • 2 nov
  • 2
ziet er lekker uit!
2
  • 3 nov
  • 0
Dank je wel!
  • 3 nov
0

Recente en relevant artikelen