Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Smoothies zijn vaak niet zo gezond

Een heerlijke smoothie met fruit. Het klinkt als een gezonde en verkoelende lekkernij. Helaas zijn smoothies vaak veel minder gezond dan dat we veelal denken.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 26 juni 2021
3
16
6

Wat is een smoothie

Smoothies zijn heerlijke gezonde alcoholvrije drankjes gemaakt met een blender of staafmixer. Oorspronkelijk komen deze soort drankjes uit warme landen rondom het Middellandse zee gebied en de landen in het Midden Oosten. Gepureerd (bevroren) fruit wordt vermengd met zuiveldranken, vruchtensappen of ijsschaafsel. Over het algemeen beschouwen we in Nederland dranken gemaakt met yoghurt en fruit tot een Smoothies. Gepureerd fruit met alleen ijsschaafsel als toevoeging noemen we Slush puppies. Smoothies zijn makkelijk en snel zelf te bereiden. Hiervoor je kun je naar eigen wens alle fruitsoorten gebruiken, zowel vers als bevroren. Zodra je kiest voor vers fruit moet je tijdens je bereiding extra ijsblokjes toevoegen voor de verkoeling en verdikking.

Variatiemogelijkheden
Er zijn veel verschillende variatiemogelijkheden om de lekkerste smoothies zelf te maken. Bij het bereiden van je smoothie zijn er diverse mogelijkheden om het vetgehalte van je (zomerse) smoothie zo laag mogelijk te houden. Gebruik bijvoorbeeld eens sojamelk of kies voor yoghurtijs i.p.v. roomijs.

Smoothies lijken gezond

Smoothies worden vaak gezien als supergezonde drankjes boordevol fruit, die ook nog eens lekker zijn en snel te maken. Juist daarom worden smoothies vaak gezien als een volwaardig ontbijt of als vervanger van een stukje fruit of het ideale alternatief voor een glas frisdrank. Helaas gaat dit niet helemaal op. De meest specialisten met betrekking tot voeding zijn het erover eens dat smoothies eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn en dat ze niet helpen om af te vallen of je lichaam te detoxen.


Smoothies bevatten veel suiker
Wanneer je een smoothie maakt bevat dit veel meer fruit dan wanneer je gewoon een stukje fruit zou eten. Het lijkt dan gelijk dat de smoothie heel gezond is, want je eet immers veel fruit. Toch zit dit wel een beetje ander. Wanneer je een smoothie maakt en het fruit gaat mixen, dan worden vezels in kleine stukjes gebroken. Hierdoor moet het lichaam minder moeite doen om ze te verteren en worden de vruchtensuikers sneller opgenomen in het bloed. Dit zorgt ervoor dat je bij het drinken van een smoothie gelijk te maken krijgt met een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel. Je lichaam gaat dan gelijk zorgen voor een tegenreactie door de productie van je insuline te verhogen. Dankzij deze efficiënte tegenreactie zal je bloedsuikerspiegel pijlsnel dalen. Dit gebeurt alleen zo snel dat je te maken krijgt met een zogenaamde suikerdip en juist weer meer zin krijgt in een zoete lekkernij. Daarnaast zijn vele grote spiegelingen in de bloedsuikerspiegel vaak de oorzaak van vele gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid en overgewicht.
Groene smoothies
Wanneer je wel graag regelmatig een smoothie blijft drinken dan is het raadzaam om eens met van alles te variëren. Een smoothie hoeft namelijk helemaal niet alleen met fruit gemaakt te worden. Je kunt in een smoothie ook prima groene groentesoorten en noten en zaden verwerken. Juist een groene smoothie kan wel bijdragen aan een gezonde levensstijl. Ze bevatten veel minder suiker dan een smoothie die gebaseerd is op fruit en veel meer vitamines.

De juiste balans
Om je smoothie zo gezond mogelijk te maken is het de uitdaging om opzoek te gaan naar de juiste balans van fruit, groente, eiwitten en vet. Om een smoothie als een waardige maaltijdvervanger te zien is het van belang dat je ervoor zorgt dat je smoothie ook daadwerkelijk de voedingsstoffen bevat die vergelijkbaar zijn met je ontbijt.

Zo zouden we als basisregel kunnen gebruiken dat een gezonde smoothie moet bestaan uit:
 • een tot twee eetlepels vet,
 • een klein kopje fruit,
 • een of twee handjes vol groenten ( Denk aan donkere bladgroentes als spinazie, boerenkool of snijbiet),
 • een kopje eiwit.3
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 26 juni 2021
3
16
6

Comments

 • 26 juni
 • 1
Goed geschreven! Het is inderdaad makkelijk om te denken dat smoothies gezonder zijn dan ze in realiteit zijn. Daarom kom ik het nooit uit de supermarkt, maar maak ik ze zelf. Op die manier weet ik zelf wat ik in mijn smoothies stop en dat vind ik veel fijner.
1
 • 26 juni
 • 0
Zeker dat is al een goede stap.
 • 26 juni
0
 • 26 juni
 • 1
Heel interessant! Ik had al het idee dat smoothies niet zo gezond zijn als de meesten denken, maar hoe en waarom precies wist ik niet precies... tot nu dus hahah
1
 • 26 juni
 • 0
Graag gedaan
 • 26 juni
0
 • 26 juni
 • 1
Interessant artikel. Ik ging er dus vanuit dat smoothies sowieso gezond waren. Blijkt dus niet altijd zo te zijn. Goed geschreven. (Kom je ook eens op de koffie?)
1
 • 26 juni
 • 0
zo blijkt maar weer
 • 26 juni
0

Recente en relevant artikelen