Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Spierpijn en stijve spieren voorkomen met de juiste voeding

We moeten lang niet altijd zware inspanningen leveren om last te hebben van spierpijn. Het is vaak het gevolg van een zware training, een sportieve prestatie of van ons vochtig klimaat. En naarmate we ouder worden, neemt ons risico ook toe. We grijpen dan graag naar pijnstillers en- of allerlei zalfjes en crèmes. Maar wist je dat het eten van de juiste voeding pijnlijke spieren kan voorkomen?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 30 juli 2021
8
277
8
Wat is spierpijn?

Spierpijn komt, net zoals gewrichtspijn, in vele vormen voor. Vaak is het een gevolg van ongewone inspanning, van onverwachte bewegingen of van een kwetsuur. Maar spierpijn kan ook ontstaan door een virusinfectie of overbelasting. Heb je regelmatig last van pijnlijke spieren? Dan kunnen rust, extra warmte of kou de pijn verlichten. En er zijn natuurlijk ook heel wat pijnstillers die je spierpijn kunnen verlichten. Dat is echter zeker niet de beste oplossing. Voorkomen is ook hier belangrijker dan genezen. En heb je toch regelmatig last van pijnlijke spieren? Zoek dan gespecialiseerde hulp om de oorzaak te verhelpen.
De oorzaken van pijnlijke spieren
 • Pijnlijke en- of stijve spieren heeft meerdere oorzaken. De meest voorkomende zijn:
 • Overbelasting als gevolg van zware inspanningen
 • Overgewicht
 • Een verkeerde houding
 • Virusinfecties
 • Kwetsuren zoals een verstuiking
 • Ongewone bewegingen
 • Pijnlijke spieren kunnen ook erfelijk zijn
Pijnlijke spieren zijn vaak onschuldig en verdwijnen na een nachtje slapen. Heb je er regelmatig last van? Adviseer dan je huis- of sportarts om chronische spierpijn te voorkomen.
Pijnlijke spieren voorkomen met de juiste voeding

Gelukkig kunnen we zelf veel doen om spierpijn te voorkomen. Met de juiste voeding bijvoorbeeld. Een gezonde, natuurlijke en gevarieerde voeding zorgt namelijk voor alle gezonde voedingsstoffen voor gezonde en soepele spieren zonder pijn.
Spierpijn voorkomen met fruit

Zijn je pijnlijke spieren het gevolg van een zware training of een sportprestatie? En dan is fruit een goede keuze. Bananen zijn een belangrijke bron van de juiste vitaminen, vooral van vitaminen van het B- complex. Die zorgen voor  een optimale werking en samentrekking van je spieren. Ook vitamine E en magnesium kunnen spierpijn voorkomen of verminderen. zou spierpijn verminderen.
Vitaminen van het B-complex vind je vooral in: verse fruit en vooral in bananen en avocado en in alle groene bladgroenten
Met zuivelproducten

Onbewerkte natuuryoghurt zonder toevoegingen, Griekse yoghurt kwar en skyr met verse stukjes banaan of avocado zijn een uitstekende combinatie voor het voorkomen van spierpijn. Deze zuivelproducten zijn namelijk rijk aan aminozuren, onmisbaar voor een goede spieropbouw. Bij spierpijn zijn je spieren beschadigd, waardoor spieropbouw erg belangrijk is. Yoghurt, kwark en skyr barsten van hoogwaardige eiwitten, waardoor ze spierpijn kunnen verlichten en zelfs voorkomen.
Spierpijn voorkomen met rode paprika

Alle groenten passen in een gezond eetpatroon, ook voor sporters. Naast groene bladgroenten is vooral ook rode paprika interessant voor gezonde spieren zonder pijn. Rode paprika's zijn rijk zijn aan vitamine C, een sterk antioxidant dat onze lichaamscellen beschermen tegen beschadiging door de vrije radicalen. Zo zijn die vrije radicalen een belangrijke oorzaak van pijnlijke en stijve spieren.

Spierpijn voorkomen met noten, vooral amandelen
Onbewerkte, ongezouten, niet geroosterde en ongebrand noten bevatten niet alleen veel eiwitten, maar ook magnesium en gezonde vetzuren. Vooral omega-3  vetzuren.  Die werken sterk ontstekingsremmend en kunnen pijnlijke spieren voorkomen. Een handjevol of maximaal 25 gram noten per dag kunnen je pijnlijke spierproblemen voorkomen.
Met gember

In deze specerij vinden we vooral mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer en calcium. Die zijn onmisbaar tegen spierpijn en stijve spieren. Een kop gemberthee na het sporten vele (spier) problemen voorkomen.
Spierpijn voorkomen met koffie

Dat danken we aan de aanwezigheid van cafeïne als belangrijkste bestanddeel van koffie. Die stof zorgt niet alleen voor extra energie, het zorgt er ook voor dat je na je sportieve inspanningen veel minder last hebt van stijve en pijnlijke spieren. Koffie en cafeïne zorgen trouwens voor veel meer gezondheidsvoordelen... als je dagelijks niet meer dan vier kopjes koffie drinkt. Als je er meer van drinkt vervallen alle voordelen en hou je alleen nog maar nadelen over.
Sterk gekruid eten

Een pittig gekruide maaltijd na het sporten kan spierpijn aanzienlijk verzachte. Pittig eten stimuleert namelijk spijsverteringsstelsel, en dat doet je spieren ontspannen. Gekruid eten verwarmt je lichaam en dat is wat je spieren nodig hebben om te ontspannen.S
Spierkrampen voorkomen door voldoende te drinken

Te weinig (water) drinken en dehydratatie is een belangrijke oorzaak van spierkrampen en spierpijn. Drink daarom dagelijks minstens 2,5 liter water. Drink zowel voor als tijdens en na je sportieve inspanningen. Water is de gezondste dorstlessers, maar om je verlies aan mineralen te compenseren voeg je er best zelf verse plakjes fruit zoals citroen, aardbei, of verfrissende komkommerschijfjes aan toe. Vermijdt koolzuurhoudende en suikerrijke dranken. Gezonde alternatieven zijn kokoswater, lichtgezoete groene of zwarte thee of kruideninfusen.
8
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 30 juli 2021
8
277
8

Comments

 • 31 juli
 • 0
goed om te weten.
 • 31 juli
0
 • 31 juli
 • 0
Heel goed om te weten
 • 31 juli
0
 • 31 juli
 • 0
Momenteel kun je zelfs een injectie met Pfizer aan het lijstje toevoegen. :-)
 • 31 juli
0
 • 31 juli
 • 0
Goed om te weten.
 • 31 juli
0
 • 31 juli
 • 0
Ah, van sommige producten wist ik niet dat je daarmee spierpijn kan voorkomen. Interessant!
 • 31 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen