Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Star trek the very next generation

Weer een episode? Ja! Eentje waar jij en ik deel van uitmaken! Op het holodek!

Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 2 okt 2021
12
56
10
Foto via pixabay van Tumisu
Foto via pixabay van Tumisu

Ik heb echt trek!


Heb je ooit gekeken? Ik wel, en ja, ik vond het leuk, geweldig zelfs. Nee, ik ben niet verslaafd geraakt, ik ben geen “trekkie”.
Maar die volgende generatie, degene die er nu aan zit te komen. Dat is een real life versie!
Wat ik dan bedoel?

Het holodek, je weet wel, die plek waar je kan vluchten uit de realiteit, de plek waar je kan trainen, ervaren, maar ook echt kan ontspannen. Hij wordt op dit moment daadwerkelijk ontwikkeld.
Stel je voor, een wereld in hologrammen. Levend en wel! Je loopt in de film die je aan het bekijken bent. De grammy awards in een volgende fase: Holo- grammy!

Het zou geweldig zijn wanneer dit kon. En als het even kan net even ietsje meer: Niet alleen hologrammen, maar echt tastbare werelden, voor jou gerealiseerd en ja, wanneer je een andere film op zet, dan is Robert de Niro ineens vervangen door Pamela Anderson, tastbaar!
Ok, jongens, even de rust bewaren, zo ver is het nog niet en nee, Pamela is ook niet meer wat het geweest is, daar kan zelfs Hans Klok geen verandering in brengen.

Gelukkig gaat het nu dus om een hologram. Die kan je vormgeven zoals je wilt en het mooie is dus dat de huidige techniek toestaat, dat je het aanraakt of, tenminste het gevoel krijgt dat je het raakt. Je tastsensoren worden geprikkeld en je hersenen belazerd. Maar, in feite beleef je dus wat er in die film gebeurt, je bent er onderdeel van en je kan interacteren (afhankelijk van het programmeren van de filmmakers).

Het bestaat dus, dat tastbaar maken en op dit moment wordt er gewerkt aan het toevoegen van temperatuur aan de luchtstroom die het tastgevoel moet nabootsen. Ja, ook aan geur wordt gewerkt.

Straks, niet ver van dit moment, is leren in een realistische setting mogelijk, zonder de angst dat het consequenties heeft voor de echte praktijk. Ik kan genieten van deze ontwikkeling. Ik moet eerlijk zeggen, ik kan niet wachten om, als toeschouwer, daadwerkelijk aanwezig te zijn bij de slag om Waterloo. Of, Koning Arthur een handje te helpen bij het zware klusje van dat zwaard. Je weet wel, uit die steen. Oh, Robin Hood bijstaan in zijn strijd tegen het kwaad, vanuit een heerlijk woud! Staan op het dek van een piratenschip…Ik geniet echt! (ok, mijn voorkeur ligt echt in het beleven van het verleden, en een stukje fantasy (Tolkien, ik help je wel even).

Natuurlijk kan er veel meer en de vraag is dan ook, waar we uiteindelijk nog echt van “virtueel” kunnen onderscheiden. Het lijkt mij echt heerlijk om te ervaren wat mijn fantasie realiseert, maar ergens vind ik het toch ook weer eng.


Stiekem even een vraag: Wat zouden jullie gaan bekijken wanneer dit echt realiteit zou zijn?
De bron voor dit artikel: https://singularityhub.com/2021/10/01/scientists-created-holograms-you-can-touch-you-could-soon-shake-a-virtual-colleagues-hand/
12
Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 2 okt 2021
12
56
10

Comments

 • 12 okt
 • 1
Leuk!
 • 12 okt
1
 • 10 okt
 • 1
Als je graag het verleden beleeft in een futuristische setting moet je zeker eens naar de serie Timeless kijken ;)
Zelf zou ik wel eens willen terug gaan naar dat oude Egypte, of het oude Griekenland, om al die wereldwonderen van toen te kunnen aanschouwen <3
 • 10 okt
1
 • 6 okt
 • 1
O ik weet wel heel wat plekken en momenten op de wereld die ik even "makkelijk" zou willen bezoeken als toeschouwer. Dan zou ik gaan kijken in het verre verleden bij Stone Henge bijvoorbeeld.
 • 6 okt
1
 • 4 okt
 • 2
leuk geschreven
 • 4 okt
2
 • 4 okt
 • 2
Leuke woordspelingen.
 • 4 okt
2
Laad meer

Recente en relevant artikelen