Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Stardew Valley; een ontspannend spel over "the little things"

Stel het je eens voor: je hebt een saaie kantoorbaan en haalt eigenlijk weinig plezier meer uit het dagelijks leven. Maar dan erf je de boerderij van je opa en verhuis je naar een klein dorp waar je leert wat er echt belangrijk is in het leven; echte connecties met mensen en de natuur.

Geschreven door Lot Weijers
Gepubliceerd op: 14 jan 2022
0
20
0
Stardew Valley maakt deze droom werkelijkheid. Ik heb het spel voor het eerst gekocht in 2017, en heb het inmiddels op alle apparaten waarop dat mogelijk is, behalve de Tesla, want die heb ik niet. Na het zo lang gespeeld te hebben, sta ik nog elke keer versteld over de meesterlijke manier waarop Eric Barone, de maker van het spel, de speler meeneemt in een fantasiewereld waar je nooit meer uit wil.

Na een korte intro begint het spel, net zoals in de Harvest Moon games waarop het gebaseerd is, op de boerderij. Hierbij heb je keuze uit zeven verschillende boerderij-typen: standaard, bos, rivierenland, heuvels, wildernis, vier hoeken (ontworpen voor multiplayer), en strand. Je boerderij is overwoekerd met onkruid en andere onzin, dus is het een goed idee om te beginnen met het vrijmaken van wat ruimte zodat je zaadjes kan planten. Daarna kan je eigenlijk doen wat je wil, wanneer je maar wil. Je kan gaan vissen, om snel goud te verdienen. Je kan ervoor kiezen om sociaal te zijn en alle dorpelingen ontmoeten. Na een paar dagen kan je de mijn induiken, waar je naar schatten kunt graven en kwaadaardige wezens kunt bevechten die er eigenlijk verassend schattig uitzien. Kortom: de wereld ligt aan je voeten in Stardew Valley.

In het begin duurt het vaak best lang om acties uit te voeren, omdat je slecht gereedschap hebt en een beperkte hoeveelheid energie. Hoe verder je komt, hoe meer kansen je krijgt om dingen te upgraden, te vinden en gebouwen toe te voegen aan je boerderij, zoals een kippenhok en een kas. Elke actie in dit spel opent weer tien nieuwe deuren die leiden tot de ontwikkeling van je boer of boerin en je boerderij. Het voelt heerlijk om je overgroeide, lege stuk land op te zien bloeien tot een prachtige, volledig automatische, volmaakte boerderij.

Het spel neemt ook tijd voor de kleine dingetjes, zoals je relatie met de dorpelingen. Hoe meer je met ze praat en cadeautjes geeft die ze leuk vinden, hoe meer vriendschapspunten je met die dorpeling krijgt. Bij elk even aantal hartjes dat je met een dorpeling bereikt, krijg je een soort interactief tussenfilmpje te zien dat meer onthult over de dorpeling en diepgang toevoegt aan jullie relatie. Als je geduld hebt, kun je er zelfs voor kiezen om een van die relaties te laten uitbloeien tot meer dan vriendschap...

Als het nog niet duidelijk was, vind ik Stardew Valley een prachtig spel waarin je vooruitgang maakt met elke stap die je zet. In een periode van mijn leven waarin ik eigenlijk niks zeker weet, is het een fijne reminder dat je niks enorms hoeft te bereiken, zolang je elke dag maar je best doet om iets kleins te vinden waar je plezier uit haalt.


0
Geschreven door Lot Weijers
Gepubliceerd op: 14 jan 2022
0
20
0

Recente en relevant artikelen