Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Stevia: een natuurlijke suikervervanger

Stevia wordt tegenwoordig vaak gebruikt als suikervervanger. Deze zoetstof komt van de Stevia plant en wordt gebruikt om allerlei producten zoeter te maken.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 31 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
21
1
Afbeelding door Sharon McCutcheon via Unsplash
Stevia wordt tegenwoordig vaak gebruikt als suikervervanger. Deze zoetstof komt van de Stevia plant en wordt gebruikt om allerlei producten zoeter te maken.
Ik vind het erg goed dat Stevia steeds vaker gebruikt wordt omdat er aanzienlijk minder calorieën in zitten dan in gewone suiker, het is ook beter voor je tanden en is geschikt om mee te bakken. Ook hoef je niet bang te zijn voor bijwerkingen als je teveel Stevia eet, maar daar hoef je bij gewone suiker ook niet op te letten. Ik vind het niet vreemd dat veel mensen Stevia willen eten in plaats van gewone suiker of andere zoetstoffen, maar ik vind het niet goed dat er zo veel reclame wordt gemaakt voor het gebruik van Stevia. Er zijn meerdere zoetmakers dan Stevia en die noemen ze de E-nummers. E-nummers bevatten net als Stevia minder calorieën dan suiker en zijn even natuurlijk. Door reclame te maken voor producten met Stevia zetten fabrikant de kopers van hun producten op het verkeerde been. Kopers zien alleen reclames van producten met Stevia en geen reclames waar producten met andere zoetstoffen worden aangeprijst. Dit komt doordat de zogenoemde E-nummers een slechte naam hebben. Ondanks dat wetenschappers keer op keer laten weten dat deze E-nummers net zo natuurlijk zijn als suiker en Stevia, willen veel mensen producten met E-nummers zoveel mogelijk vermijden. Dit komt doordat er zo veel reclame wordt gemaakt voor producten met Stevia. Fabrikanten laten graag aan hun kopers zien hoe gezond en natuurlijk Stevia wel niet is. Ze geven producten die Stevia bevatten een groene verpakking, laten planten en dieren zien in hun reclames en zetten heel groot op het product dat het betreffende product geen suiker of E-nummers bevat, maar Stevia. Door dit te doen geven ze E-nummers een slechte naam onder de kopers en prijzen daarmee hun producten met Stevia aan.

Het is waar dat Stevia minder calorieën bevat dan suiker en het is ook waar dat Stevia een natuurlijk bestanddeel is, maar dat geldt voor andere zoetstoffen net zo goed. Ik ben het ermee eens dat zoveel mogelijk producten Stevia in plaats van suikers zouden moeten bevatten en ik ben het er ook mee eens dat zoveel mogelijk mensen producten met Stevia zouden moeten kopen. Stevia is veilig en brengt geen risico’s met zich mee bij overmatig gebruik, maar dat geld voor alle E-nummers ook. Daarom ben ik het er niet mee eens dat de producten met Stevia overal en aan iedereen aangeprijst worden en producten met andere zoetstoffen niet. Terwijl die producten eigenlijk net zo natuurlijk zijn, net zo veilig zijn en net zo weinig calorieën bevatten, hebben producten die geen Stevia maar E-nummers bevatten een slechte naam. Ik vind dat er meer duidelijkheid moet komen over wat E-nummers nou precies zijn en dat ze hetzelfde zijn als bijvoorbeeld Stevia. Ook vind ik dat er minder reclame gemaakt zou moeten worden over dat Stevia beter en gezonder is dan andere zoetstoffen. Maar ondanks de slechte naam die Stevia geeft aan andere zoetstoffen vind ik dat er zoveel mogelijk producten met Stevia gemaakt en gekocht moeten worden, en producten met andere zoetstoffen natuurlijk ook.
1
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 31 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
21
1

Comments

  • 11 mei
  • 0
Interessant!

  • 11 mei
0

Recente en relevant artikelen