Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Teenslippers en flipflops, populair maar ongezond!

Teenslippers, zijn dan wel populair en super eenvoudig uit en aan te trekken en lekker eenvoudig voor op het strand, toch hebben teenslippers ook vele nadelen voor de gezondheid. Het dragen van slippers is niet alleen slecht voor de voeten, maar het dragen van slippers is in vele gevallen ook de oorzaak van het ontstaan van heupproblemen en rugklachten.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 14 juni 2021
3
153
3

Teenslippers of flipflops

Teenslippers, ook wel flipflops genoemd, zijn een soort schoeisel die voornamelijk tijdens de zomermaanden worden gedragen. Deze schoeiselvorm is onder vrouwen zeer populair. Dit, omdat het schoeisel zeer eenvoudig aan- en uit te trekken is. Daarnaast zijn teenslippers, tijdens een tropische dag, niet zo warm en plakkerig aan de voeten. Daarnaast heeft men, door het dragen van teenslippers, het gevoel de voet helemaal vrij te kunnen bewegen. De zolen van een teenslipper bestaan uit stevig materiaal. De teenslipper wordt aan de voet gehouden door een rechtopstaand stukje plastic of leer. Dit stukje plastic of leer wordt tussen de grote teen en de tweede teen van de voet geklemd.


Het dragen van teenslippers is ongezond

Onderzoek, van het American College of Foot and Ankle Surgeons en de American Orthopaedic Foot and Ankle Society, heeft uitgewezen dat de teenslipper vele nadelige effecten heeft voor de gezondheid. Door veel en langdurig teenslippers te dragen, gaan mensen hun lichaamshouding, tijdens het lopen, veranderen.

Hamertenen

Door het dragen van teenslippers is het noodzakelijk om de tenen te krullen. Door het krullen van de tenen kan men op een eenvoudige wijze de slipper vastgeklemd houden. Hierdoor gaat men vaak kleine stappen maken en komen de hielen minder krachtig op de grond terecht. Ook kan het krullen van de tenen leiden tot verkorting van de buigspieren van je tenen. Het gevolg kan zijn dat de drager van teenslippers last kan krijgen van hamertenen. Deze zogenaamde hamertenen kunnen voortkomen bij de middelste tenen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is dan gebogen. Hierdoor zal een kromming van de teen optreden, de zogenaamde hamervorm.

Overbelasting

Vele slippers beschikken over een te slappe zool. Door het dragen van slippers met een te slappe zool kan een foutieve houding van de voet gestimuleerd wordt. Door een slappe zool zet men namelijk de voet zo neer dat men met de binnen enkel te veel naar binnen keert. Wanneer dragers van slippers deze houding erg veel aannemen, dan kan de drager last krijgen van overbelasting aan onder andere de:
  • voeten,
  • knieën,
  • heupen,
  • rug.

Nederlandse resultaten

De Nederlandse sportpodoloog, André Kox, heeft de Amerikaanse onderzoeksresultaten, op basis van zijn eigen bevindingen, bevestigd. André Kox geeft op basis van zijn onderzoeken aan dat hij in het najaar een toestroom van patiënten ontvangt. Vooral komen patiënten met klachten die voor 99% zijn ontstaan door het lopen op teenslippers. Het blijken vooral patiënten te zijn, die in de zomer bijna alleen op teenslippers hebben gelopen. Klachten die André Kox als voorbeeld geeft zijn:
  • Ontsteking van de achillespees
  • Ontsteking aan het bindweefselband op de voetzool;
  • Irritatie van het scheenbeen;
  • Bot- en teenbreuken.

Mogen teenslippers dan helemaal niet worden gedragen?

Teenslippers zijn heerlijk schoeisel om te dragen tijdens een dagje aan het strand. Het dragen van teenslippers wordt dan ook niet volledig afgeraden. Wel wordt men aangeraden om niet langer dan twee uur per dag teenslippers te dragen. En dan bij voorkeur niet tijdens het maken van een lange wandeling of tijdens het winkelen.

Gevaren van buitenaf

Aangezien de teenslipper open is, biedt de slipper ook weinig bescherming tegen gevaren van buitenaf. Denk hierbij aan de zon, insecten en scherpe voorwerpen die wondjes aan de voeten kunnen veroorzaken. Vooral bij diabetespatiënten kunnen deze wondjes ernstige gevolgen hebben. Door het krijgen van wondjes, kunnen er infecties optreden. Infecties kunnen in ernstige gevallen zelfs amputaties van de voet noodzakelijk maken. Voordat men slippers gaat dragen is het daarom belangrijk dat men er goed over nadenkt of de omstandigheden, veilig genoeg zijn.

Teenslippers en fabels

Onderzoek mag dan hebben uitgewezen dat het dragen van slippers nadelige effecten heeft op de gezondheid, toch zijn er ook fabels de wereld in geroepen. Vooral fabels over de nadelige effecten van het dragen van de slipper op de menselijke gezondheid. Zo zou het dragen van slippers de potentie van mannen verminderen. Het verminderen van de potentie zou volgens deze fabel te wijten zijn aan diverse chemische substanties. Het gaat in deze fabel om de chemische substantie die zolen van de teenslipper zouden bevatten. Ondertussen is aangetoond dat dezelfde chemische substanties, ftalaten genoemd, ook in vele soorten speelgoed en baby flesjes voorkomen en zeker geen impotentie bij mannen kunnen veroorzaken. Wel zou uit onderzoek zijn gebleken dat sommige ftalaten schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de mensen.
3
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 14 juni 2021
3
153
3

Comments

  • 18 juni
  • 0
Ik wist dit niet. Ik ga ze zeker niet meer dragen. Goed artikel.
  • 18 juni
0
  • 14 juni
  • 1
Ohh hier was ik me nog helemaal niet van bewust, dankjewel!
1
  • 14 juni
  • 0
Graag gedaan, nee je denkt er ook niet zo snel aan. Je moet het maar net weten.
  • 14 juni
0

Recente en relevant artikelen