Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Tegen elke prijs

God is een dictator en ik ga je vertellen waarom. En het maakt niet uit welke naam je geeft aan die god vanuit je cultuur. Of dat nu de Joodse god is die Palestijnen martelt, de Islamitische god is die mannen hun hoofd afhakt, de Katholieke god is die een jongetje verkracht, of de Christelijke god is die incest pleegt.

Geschreven door Marcel Duijn
Geschreven op: 30 juli 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
22
2
Afbeelding door Davide Cantelli via Unsplash
God is een dictator en ik ga je vertellen waarom. En het maakt niet uit welke naam je geeft aan die god vanuit je cultuur. Of dat nu de Joodse god is die Palestijnen martelt, de Islamitische god is die mannen hun hoofd afhakt, de Katholieke god is die een jongetje verkracht, of de Christelijke god is die incest pleegt. Wij weten allemaal wat er gebeurt in de bosjes van keurig Nederland, zo ongeveer voorbij de grens Utrecht-Gorinchem. Ik kan je horrorverhalen vertellen over vrouwen die trouwen met heimelijke homo's uit het streng-Christelijke circuit en die gedurende hun huwelijk langzaamaan gek worden omdat hun man niet naar hen kijkt en geen seks met hen wil. Dit is realiteit. Ik heb ooit een vrouw gekend die mij vertelde dat haar beide kinderen geboren waren uit de enige twee keren dat ze seks had met haar homoseksuele man, gedurende die 22 jaar huwelijk. En de jongste van de kinderen was (natuurlijk) zelf ook homoseksueel. Het zit in het DNA, mensen. Voorkeuren en gedrag zitten ingebakken in ons DNA. Dit stukje is géén aanklacht tegen homo's, laat ik dat even duidelijk stellen! Ik bewonder haar man dat hij na 22 jaar eindelijk uit de kast kwam! Maar waar ik wel moeite mee heb is het onrecht dat de maatschappij deze mensen aan heeft gedaan. Deze vrouw die ik sprak wist me nog meer te vertellen. Onder andere dat ze als kind verkracht was door haar opa en haar broer. Die broer had het van z'n opa gezien, maar zo gaan die dingen. Deze vrouw was dus zwaar beschadigd en zat daardoor al 20 jaar in therapie. En zij bleef maar denken dat het haar schuld was. Dat is wat grote kwaad achter religie met de psyche doet; dit is het verhaal van de Zondeval.

Maar de grote ironie is natuurlijk dat dit verhaal over Adam en Eva en de slang zoals verteld wordt in Genesis 3 een veel diepere waarheid bevat. Als je van de verboden appel eet, dan word je zelf ook een god met kennis van goed en kwaad. Of om het anders te verwoorden; je ogen worden vanzelf geopend als jou kwaad wordt aangedaan. Er lopen heel wat rotte appeltjes rond in de wereld en mensen zijn ongelooflijk naïef, dat wil je niet weten. Gelovigen van bijna alle religieuze stromingen denken dat er een Heilig Plan is en beweren dat iedereen krijgt wat hij verdient. Dat klopt natuurlijk ook wel vanuit een bepaald perspectief maar nogmaals: al het leed in de wereld is volledig te wijten aan onszelf. Daar zit in ieder geval een hoop angst achter. Mensen zijn bang voor het onbekende en heel erg bang om fouten te maken. Want als je je niet aan die tien regels houdt dan wordt de belofte van een eeuwig verblijf op de rokende puinhopen in de hel jouw lot. Het moet overigens niet onbekend zijn dat daar veel advocaten zitten.

Er bestaat maar één kwaad in de wereld, en ik begeef me hier op glad ijs maar als je er goed over nadenkt dan weet je dat het waar is. Het grootste kwaad is ….. Niet je persoonlijke grenzen durven aangeven. Ik heb zelf enorme moeite met verhalen over kleine kinderen die verkracht worden, want ik ben een ervaringsdeskundige. Maar het is me duidelijk geworden dat ik als 5-jarige al had kunnen weten dat ik had moeten terugvechten of had moeten wegrennen toen het gebeurde. Het is onze plicht als ouders onze kinderen bewust te maken dat ze de keuze hebben om NEE te zeggen. Het is onze plicht als ouders onze kids duidelijk te maken dat er hele slechte lui rondlopen die misbruik maken van mensen voor hun eigen voldoening. Ik ga geen namen noemen, maar we kennen ze allemaal. De krant staat vandaag weer bol met verhalen uit de turnwereld. We kennen de verhalen van slechte werkgevers en hun treitercampagnes. En de manipulatieve narcisten op straat die meiden 'kech' naroepen. Jongens en meiden; leer NEE te zeggen. Tegen elke prijs. Dat is je enige redding want het stopt niet vanzelf.
2
Geschreven door Marcel Duijn
Geschreven op: 30 juli 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
22
2

Comments

  • 12 sep
  • 0
Je hebt een punt maar kinderen en volwassen kunnen vaak geen nee zeggen en moeten dat eerst leren, jammer genoeg leer je vaak pas nee zeggen doordat je eerst negatieve ervaringen hebt meegemaakt. Leren nee zeggen is een levensles.
  • 12 sep
0
  • 12 juli
  • 0
Ik volg een deel in wat je zegt, maar je kan van een vijfjarig kind, zonder degelijke opvoeging, niet verwachten dat hij terugvecht op de autoriteit die een oudere heeft. Kinderen groeien in hun opvatting en als hen die niet of verkeerd wordt aangeleerd, is die groei dus verknipt. Dat ligt niet aan het kind, maar aan hen rondom. Want heel vaak zijn er ook zij die wel zien dat er iets mis is, maar gewoon niets doen, en dat is al even fout (als niet nog erger) als wat de dader doet.
  • 12 juli
0

Recente en relevant artikelen