Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Thuiswerk oplichters

Je kent het wel, je bent op zoek naar thuiswerk en gaat de advertentie pagina's af om iets te vinden. Helaas zitten er veel scammers (oplichters) tussen. Ze bedenken steeds nieuwe dingen om mensen in het ootje te nemen, wat grote consequenties met zich kan meebrengen.

Geschreven door Writer Lady
Gepubliceerd op: 8 sep 2021
7
49
6
De 1 cent overmaken truc
Je stuurt een mailtje en krijgt een mooie mail terug. De scammers weten het op zo'n manier uit te leggen, zodat jij het gevoel krijgt dat je echt met een bedrijf te maken hebt. Ze vertellen een mooi verhaal over wat de werkzaamheden precies inhouden. En uiteraard kun je er een leuk bedrag mee verdienen, ze zijn zo slim om het bedrag iets hoger te maken dan het minimumloon. Hierdoor hopen ze dat je sneller toehapt. Aan het eind van de mail gaan ze over naar welke gegevens ze van je nodig hebben. Dat zijn uiteraard je naam, adresgegevens en je bankgegevens. Tot zover lijkt alles nog steeds te kloppen. Dan ineens staat er: Omdat we zeker willen zijn dat je bankgegevens kloppen en aan jou toebehoren, moet je €0,01 cent naar ons overmaken. Dit om zogenaamd te verifiëren dat je gegevens echt kloppen. Doe dit niet! Want als je het wel doet, hebben ze je te pakken, ze kunnen met de link voor de 1 cent betaling toegang krijgen tot je bankrekening en zullen je rekening helemaal leegtrekken.

Identiteitsfraude
De nieuwe truc waar ik onlangs tegenaan liep was de truc waarmee ze zelfs identiteitsfraude kunnen plegen. Na een mailtje gestuurd te hebben dat je interesse hebt, krijg je een mail terug met de vraag naar een cv en motivatie. So far, so good, dat zou elk bedrijf namelijk kunnen vragen zonder dat er bijbedoelingen aan vast zitten. Nadat je dit hebt opgestuurd, zullen ze zeggen dat ze geïnteresseerd zijn om je aan te nemen. Maar..... ze hebben nog maar een paar dingen van je nodig, zodra je die opstuurt zullen ze gelijk je contract in orde maken. Dit zeggen ze omdat ze willen dat je snel reageert. Ze willen namelijk een kopie van de voor en achterkant van je ID bewijs, een rijbewijs zal niet volstaan. Daarnaast willen ze een foto van je bankpas want tja ze moeten je verdiensten toch uitbetalen aan je. Wat jij niet weet is dat ze met jouw ID bewijs en met je bankrekeningnummer zelfs identiteitsfraude kunnen plegen. Zo kunnen ze dingen op rekening bestellen en jouw banknummer doorgeven. Op je ID bewijs staan al je gegevens die ze nu dus weten.

Hoe voorkom je dit?
Meestal zeggen ze als het te mooi lijkt om waar te zijn is dat het ook. Kijk altijd naar het mailadres van het bedrijf. Normaliter heeft een erkend bedrijf een eigen mailadres dat past bij hun website zoals info@bedrijf. Scammers gebruiken vaak mailadressen die eindigen op gmail.com of outlook.com. Check altijd het bedrijf na op internet, je kunt ze proberen te googlen. Maar als je op google niks vind dan kun je op de site van kvk gericht zoeken op de bedrijfsnaam. Kun je niks vinden, dan weet je dat dit bedrijf niet echt is. Maak nooit geld over, zeker niet als je juist ergens wilt werken en geld hoort te verdienen. Het klopt dat een bedrijf je ID bewijs nodig kan hebben voor je contract, maar zorg ervoor dat wanneer je hier een kopie of foto van maakt, je dingen uitvlakt. Zo heb je een speciale app genaamd de KopieID app. Als je hiermee een foto van je ID bewijs maakt, zet het er een watermerk doorheen, zodat hij niet gebruikt kan worden voor andere doeleinden.

Wat als je er toch ingetrapt bent?
Voel je niet schuldig en wees niet boos op jezelf. Het kan de beste overkomen en het is hun doelstelling ook om jou te overtuigen om te doen wat zij willen. Ze weten precies hoe ze de dingen moeten formuleren zodat je denkt dat er geen kwaad in zit. Maar nu ga je een stappenplan in werking zetten. De eerste stap is je bank bellen en het verhaal uitleggen. Zij zullen je bankrekening een paar dagen bevriezen en een intern onderzoek instellen om verdere schade te voorkomen. Daarna neem je contact op met de fraudehelpdeks, zij hebben een website en kunnen je direct verder helpen. Doe ook aangifte bij de politie. Heb je ook je ID kaart gegevens doorgegeven, dan moet je voor jezelf de afweging maken of je een nieuwe gaat aanvragen. Wanneer je een nieuwe hebt klopt het paspoort of ID kaart nummer niet meer die de scammers van je hebben.


7
Geschreven door Writer Lady
Gepubliceerd op: 8 sep 2021
7
49
6

Comments

 • 11 sep
 • 0
Goed om te weten
 • 11 sep
0
 • 11 sep
 • 0
Altijd weer goed om er even bewust bij stil te staan hoe we onszelf kunnen beschermen!
 • 11 sep
0
 • 10 sep
 • 0
Waardevolle info, thanks
 • 10 sep
0
 • 10 sep
 • 0
Bedankt voor de duidelijke informatie, zo begrijp ik het hoe het werkt.
 • 10 sep
0
 • 10 sep
 • 0
Goed geschreven! Bizar dat het (nog) nodig is. Een beetje misbruik maken van de goed gelovige mens.
 • 10 sep
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen