Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Tijd

„Tijd in klassieke zin is het verschijnsel dat gebeurtenissen geordend kunnen worden; dat van een gebeurtenis gezegd kan worden dat deze na of voor een andere gebeurtenis plaatsvindt. Met het begrip tijd kan een bepaald moment of tijdstip worden aangeduid, maar ook een tijdsduur. De beide tijdsbegrippen zijn sterk verweven.(...)” Wikipedia.nl

Geschreven door Kasia Poltorak
Gepubliceerd op: 6 juli 2021
3
35
4
Tijd
Tijd
Afbeelding door Rodion Kutsaev via Unsplash
Ze zeggen dat tijd geld is. Degenen die in grote bedrijven werken, weten dat tijd een proces is. In de wereld van vandaag, ons leven, ons werktempo zijn kostbare minuten en zelfs seconden die we niet mogen verspillen! Wat mij het meest tegenstaat is de verklaring: "Ik heb geen tijd". Toen ik het in het verleden tegen mensen zei die dicht bij me stonden, belangrijk in mijn leven, had ik het gevoel dat ik mezelf door het hoofd zou schieten! Wat bedoel je met dat je geen tijd hebt? De ene dag zeg je tegen iemand dat je van ze houdt, dat ze belangrijk voor je zijn, en de volgende dag gooi je ze in hun gezicht: "Ik heb nu geen tijd!" Wat is dit?

Op een site gewijd aan gedachten over relaties en liefde, vond ik eens een geweldig bericht met een citaat dat de spijker precies op de kop slaat:

"Ik geloof niet in een gebrek aan tijd. Er is altijd tijd voor die korte flits, dat teken: je bent belangrijk voor me."
Hoe lang duurt het om één sms te versturen? Een tiental seconden. Nou ja, misschien een paar dozijn, als ik veel schrijf :-) Hoe kan ik tijdens acht uur werken niet een tiental seconden vinden om één sms te sturen? Voor een kort telefoontje om te vragen hoe het gaat, is alles oké? Is het echt zo moeilijk of is het te veel?

Weet je, ik denk dat je een ander veel kunt geven. Tientallen lievelingsboeken, dure juwelen, diner bij kaarslicht voor miljoenen munten, jaarlijkse reisjes naar de andere kant van de wereld. Dure juwelen, tientallen megagadgets waar je over kon opscheppen tegen je vrienden. Onze wereld is tot de nok toe gevuld met dingen die je kunt kopen, geven en waarmee je een ander een plezier kunt doen. Onder de duizend mogelijkheden van geven en kopen, is er één ding dat waardevoller is dan al het andere, aan een ander gegeven, verrukt, onvergetelijk blijft, de ziel ontroert. Het is tijd.

Je kunt geen tijd kopen, je moet het gratis geven, voor niets. Geef het vanuit je hart, zonder er iets voor terug te verwachten. Het is aandacht geven aan een ander persoon. Interesse tonen. Het gevoel geven dat niets en niemand in de wereld zo belangrijk is als hij of zij. Dit zijn momenten waarop we vertragen, stoppen en al onze aandacht geven aan de persoon die op dat moment niets meer nodig heeft dan een moment dat alleen aan hem of haar is gewijd.
Je weet wel, dat ene sms'je met een korte vraag: "Hoe gaat je dag? Is alles in orde?" kan wonderen doen. Wist je dat als je een ander je tijd geeft, je die ander het gelukkigst maakt? Het is misschien moeilijk te geloven, maar er zijn nog steeds mensen in de wereld die geen dure cadeaus of geld nodig hebben. Het is genoeg voor hen om een paar momenten op een dag te hebben, waarop zij zich belangrijk en speciaal voelen voor iemand, omdat zij in hun drukke leven een persoon hebben gevonden die tijd heeft om te bellen, te schrijven, te gaan zitten en een tijdje te praten.

Ik probeer uit alle macht uitspraken over tijdgebrek te vermijden. Ik zeg ze niet tegen mensen waar ik van hou of om geef. Als ik met iets bezig ben en ik wil een taak zo snel mogelijk afmaken, en iemand vraagt mijn aandacht, dan zeg ik: "Zo meteen, ik maak het even af." Ik vraag of we kunnen praten als mijn aandacht niet door iets wordt afgeleid.
Ik weet uit mijn ervaring hoeveel pijn afwijzing doet. Hoe triest is het wanneer de persoon die je voordien vurig verzekerde dat hij van je hield, dat hij om je gaf, je in het gezicht slaat met een vraag: "Begrijp je dan niet dat ik geen tijd heb!" De pijn van zo'n afwijzing wordt bijna lichamelijk gevoeld. Het brandt van binnenuit, verwondt de ziel. Dan voelen we ons nog eenzamer, nutteloos voor wie dan ook, onbelangrijk, geen aandacht waard.

In een wereld waar het tempo van het leven met de dag toeneemt, vergeten we dat onze tijd beperkt is. En als wij ons aan de limiet hebben gehouden, dan hebben onze geliefden, familie en vrienden dat ook gedaan. Niemand van ons weet wanneer het leven zal eindigen. Vandaag en morgen hebben we misschien geen tijd voor iemand van wie we houden. Overmorgen of over een week zullen we onze fouten heroverwegen, het leven opnieuw evalueren, prioriteiten analyseren, en onze geliefde tijd willen geven. Dan kan helaas blijken dat zij juist de grens van leven en dood heeft bereikt, dat zij de grens van de tijd op aarde heeft bereikt, en dat het kwaadwillige lot ons de gelegenheid heeft ontnomen haar kostbare aandacht te schenken.

Ik weet dat het moeilijk is, dat het moeilijk is. Het gebeurt dat we verdwalen in de dagelijkse drukte, dat we onszelf verliezen in de drukte van het leven. We vergeten wat belangrijk, belangrijker en het belangrijkst is. Er zijn dringende en meer dringende zaken en zaken die absoluut niet kunnen wachten. Het is echter goed eraan te herinneren dat alles op een bepaald punt begint en eindigt. Leven ook. Niet alleen de onze, maar ook die van de mensen zonder wie onze wereld triest, grijs en somber zou worden.
Daarom, lieve mensen, wees gul. Probeer je geliefden je tijd te geven. Al is het maar voor een paar momenten tijdens een drukke dag. Al is het maar een telefoontje naar iemand die te ver weg is om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Schrijf een kort berichtje: "Ik denk aan je", stuur een glimlach, een knuffel. Aan de andere kant, met degenen die dicht bij je staan, ga zitten na een dag hard werken, drink samen thee, poseer, knuffel, aai hun hoofd als dat nodig is.

Morgen komt misschien niet. Het is hier en nu. Vandaag verwaarloos je iemand die van je houdt omdat iets belangrijker blijkt te zijn dan zij, en morgen heb je misschien niet meer de kans om te zeggen: "Ik hou van je."
3
Geschreven door Kasia Poltorak
Gepubliceerd op: 6 juli 2021
3
35
4

Comments

 • 6 juli
 • 1
Dit is de absolute waarheid en een wake up call voor degenen die het te druk hebben met hun eigen succes en daarom geen tijd hebben voor sociale contacten, waardoor men zich niet gewaardeerd voelt en geliefd...tijd geven kost niets. Weer een mooie verhaallijn Kasia
 • 6 juli
1
 • 6 juli
 • 1
Mooi geschreven!
 • 6 juli
1
 • 6 juli
 • 1
Een goede les voor ons allemaal. Net zoals in je verhalen, kan je de lezer goed vast houden in je blogs. Goed geschreven. (Kom je ook eens langs?)
 • 6 juli
1
 • 6 juli
 • 1
Zo is het inderdaad wel
 • 6 juli
1

Recente en relevant artikelen