Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Tijdverdrijf tussen de maaltijden door

Wanneer je net van het hoofdmenu hebt genoten en je buik pijn doet van het vele eten is het tijd om even uit te buiken voordat je het nagerecht gaat eten. In deze tijd is het leuk om de tijd op te vullen met spelletjes, films of misschien wel een potje bingo.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 15 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
27
2
Afbeelding door Tim Gouw via Unsplash
Wanneer je net van het hoofdmenu hebt genoten en je buik pijn doet van het vele eten is het tijd om even uit te buiken voordat je het nagerecht gaat eten. In deze tijd is het leuk om de tijd op te vullen met spelletjes, films of misschien wel een potje bingo.

Bingo op kerstavond met drie euro cadeautjes
Een ouderwets potje bingo op kerstavond is voor mij iets waar ik graag voor ga zitten. Wij spreken met de familie af om allemaal een cadeautje te kopen rond de drie euro. Dit kunnen pralines, koekjes of een paar handschoenen zijn. De opties voor de cadeautjes zijn eindeloos. Dan spelen we de bingo en wie er gewonnen heeft en een cadeautje heeft uitgezocht moet wachten tot het spel gespeeld is en iedereen hun cadeautje heeft. Een plek waar ik de cadeautjes haal is de Action of de kringloopwinkel. Hier kan je goedkoop iets moois krijgen, zoals een zeepje of toch een film dat past in het budget.

Andere drie euro spelletjes
Er zijn ook andere versies van drie euro spelletjes, mocht je geen bingo set thuis hebben. Zo kan je pakketje doorgeven op muziek en wanneer de muziek wordt gestopt door een familielid dan krijgt degene die het vast heeft dat cadeau. Je kunt het ook doen om een getal te raden en wie het juist heeft krijgt het pakketje. Wees je er wel van bewust dat de eerste die het getal geraden heeft de plek inneemt van de oom die de getallen verzint of bij de muziek staat, zodat iedereen een kans heeft om een cadeautje uit te zoeken. Wij leggen alle drie euro cadeautjes in het begin op tafel en wie wint mag er dan een uitzoeken.

Gezelschapsspelletjes
Gezelschapsspelletjes kunnen ook tijdverdrijf bieden. Een potje schaak met je geliefde, hints of toch draw something? Het is natuurlijk wel het leukst als iedereen kan meedoen daarom zijn de laatste twee uitermate geschikt.

Hints
Hints is een spel waarbij je twee teams hebt en je team moet raden wat jij aan het uitbeelden bent.

Hoe spelen wij het?
Maak kaartjes met verschillende woorden erop: politieman, zwerver, koken, schilderen, motorrijden etc. Verdeel daarna je familie in twee groepen, bijvoorbeeld de mannen tegen de vrouwen of de kinderen tegen de volwassenen. Iemand neemt steeds een papiertje van de stapel en houd het woord wat erop staat geheim. De andere moeten het dan raden terwijl de ander het uitbeeldt. Hiervoor heb ik slechts 1 minuut de tijd om zoveel mogelijk woorden te raden. Het team dat op het eind het meeste heeft geraden wint. Zorg voor voldoende plaats als je dit speelt, zodat je niets per ongeluk breekt als je wild iets uitbeeldt.

Draw Something
Dit spel is ook een favoriet in onze familie en heeft ongeveer dezelfde spelregels als hints. Het enige verschil met dit spel is dat je moet raden wat de ander tekent. Dit is een goed alternatief als iemand slecht ter been is of als oma niet te lang kan staan om iets uit te beelden.

Kerst knutsel

Een ander leuk idee voor jong en oud is om een kerst knutsel te doen. Een kleine kerstboom versieren met nepsneeuw, kleine kerstballen en lichtjes om dan later mee naar huis te nemen als decoratie. Dit wordt dan meteen een soort memorial om terug te denken aan deze kerst, wat voor leuke herinneringen kan zorgen. Je kan ook elkaar na tekenen en kijken welke er het beste op lijkt. Deze tekeningen kan je dan later in een kader doen om in je kamer op te hangen. Het maakt niet uit als het helemaal niet op de andere persoon lijkt of dat je niet kunt tekenen, dit maakt het juist speciaal.

Betoverende wandeling

Toen ik vijf jaar was maakte ik altijd een wandeling met mijn ouders door de wijk na het hoofdgerecht. Spelen met de sneeuw of kijken naar de mooie verlichte huizen was een echt prachtig gezicht. Hoe de familie in die huizen samen kwamen en om hun gelach van in het huis te horen bezorgt mij nu nog een glimlach wanneer ik eraan terugdenk. Na een korte wandeling maakte mijn moeder voor mij warme chocolademelk om even op te warmen terwijl we een film keken.

Samen een kerstfilm kijken

Van de klassiekers tot de nieuwe kerstfilms, ze draaien allemaal op tv of je kan ze terugvinden op Netflix. Een film zorgt ervoor dat je in de kerststemming komt door knus samen te zitten voor de tv en even je zorgen te vergeten.

Aanraders
Je kunt natuurlijk eindeloos op Netflix gaan zoeken voor een kerstfilm die misschien leuk is, maar om dit te voorkomen en je tijd te besparen zal ik hieronder een paar van mijn favorieten films zetten.
 • Santa Buddies
Wie houdt er niet van pratende, verklede honden die de wereld proberen te redden? Deze film is plezier voor jong en oud en zal je op het einde blij maken met een happy ending. De plot van deze film is: ‘Op de Noordpool gaan de kerstman en zijn hond Santa Paws, een witte grote Pyrenese berghond, naar buiten om de magische kerstijskegel te bekijken, die smelt omdat niemand meer in Kerstmis gelooft; als het blijft smelten, is Kerstmis voor altijd voorbij.’
 • The Grinch
Dit is een echte klassieker die voor mij een traditie is geworden om te kijken. Deze film volgt het verhaal van de harteloze grinch en zijn helpende hondje. De Grinch heeft een gemeen plan om kerst van iedereen te stelen. Tot hij erachter komt wat hij gedaan heeft en er ergens diep van binnen spijt van krijgt. Het is voor mij een hartverwarmende film omdat het gaat over de echte gedachte achter kerst. Dat het samenkomen veel belangrijker is dan het eten, de lichtjes en de cadeaus bij elkaar opgeteld.
 • Nightmare Before Christmas
Deze film kan je zowel met kerst als met Halloween bekijken. De animatie ervan trekt je in het verhaal en laat je even ontsnappen aan de realiteit van deze wereld. Alle films van Tim Burton zijn trouwens een echt spektakel en zeker een kijkje waard.
 • Home Alone
Deze film heb je ongetwijfeld al een keer op tv gezien. Deze film draaien ze namelijk elk jaar. Het verhaal gaat over Kevin’s ouders die hun zoon vergeten zijn terwijl ze op reis gaan. Wanneer Kevin alleen thuis is wordt er bij hem ingebroken. Op humoristische manieren is Kevin de dieven te slim af en leert hij hun een lesje. Dit maakt Kevin misschien wel een betere waakhond dan een Duitse herder. Van de Home alone filmreeks zijn in totaal vier films. Veel kijkplezier!
 • Alice in Wonderland
Deze film neemt je mee in een betoverende wereld waar Alice allerlei avonturen beleeft. Hiervan zijn meerdere films, wat ervoor zorgt dat je hiermee uren zoet mee bent. Voor dat je het weet staat Alice te vechten met het Larieloeder en vliegt de tijd voorbij.
 • A Christmas Carol
Een andere film die ik grijs heb gedraaid toen ik jong was. Bang van de geesten maar te geïnteresseerd in het verhaal bleef ik kijken. Dit is een goede film om met jonge kinderen te kijken omdat het een wijze les bevat. Maar, wat deze wijze les is, ga ik je niet verklappen.
 • Harry Potter
Van Harry Potter en de steen der wijzen tot de laatste van de reeks. Dit is iets wat je een hele dag zoet houdt als het buiten rotweer is. In December is het voor mij te koud om te lang buiten te zijn dus kijk ik graag deze hele filmreeks samen met familie of vrienden. De magie van kerstmis gecombineerd met de betoverende wereld van Harry potter maakt voor mij fantastische avond.
2
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 15 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
27
2

Comments

 • 19 mei
 • 1
Jaaaa, uitbuiken op de bank en een heerlijke kerstfilm zoals de grinch ...perfecte kerst !!!
 • 19 mei
1
 • 14 mei
 • 0
Wij doen meestal ook bordspelletjes op Kerstavond, echt te gek. Als je wint, tenminste. ;)
 • 14 mei
0

Recente en relevant artikelen