Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Tips om een burn-out te voorkomen

Een aantal praktische tips tegen spanning en stress.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 3 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
38
0
Afbeelding door Kelly Sikkema via Unsplash

Een aantal praktische tips tegen spanning en stress:

  1. Leer je grenzen kennen en ga er niet over heen. Ieder mens is anders en daarom heeft ook ieder mens een andere grens. De een kan weken achter elkaar werken, terwijl de ander om de dag rust moet nemen. Het is niet erg om af en toe wat gas terug te nemen en je eigen grenzen te bewaken. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en jou kwaliteiten komen het best tot uiting als je niet over je eigen grenzen heen gaat.
  2. Praat met mensen en vertel hoe je je voelt. Als je werkgever je continu extra taken blijft geven, je vriendengroep elk weekend wil afspreken en je familie ook verwacht dat je regelmatig op bezoek komt kan het lastig zijn om je eigen grenzen te bewaren. Praat daarom met anderen over jou gevoelens en probeer samen te kijken of het allemaal een tandje minder kan. Je vriendengroep zal het zeker begrijpen als je uitlegt dat je vanwege stress op het werk even niet mee naar de film gaat. Het is vaak fijner om uit te leggen waarom je niet mee wil, dan telkens zonder reden afzeggen.
  3. Neem eens lekker een dagje vrij. Natuurlijk kan je niet zomaar ineens niet meer op je werk verschijnen, maar af en toe een dagje voor jezelf nemen kan echt geen kwaad. Of je nu een keer een dag vrij neemt om met je gezin iets leuks te gaan doen, of juist een persoonlijke vakantie neemt om even weg te zijn van je gezin. Een dagje ontspanning doet wonderen. Laat jezelf eens lekker verwennen in de spa of ga een flink eind wandelen in de natuur. Kies een activiteit die jij prettig vind en ga er helemaal in op.
  4. Beweeg elke dag. Je hoeft je niet direct elke dag uren uit te sloven in de sportschool of marathons te lopen. Bewegen is voor iedereen goed, op elk niveau. Bewegen is niet alleen goed voor je lichamelijke conditie maar helpt ook om je hoofd even leeg te maken van alle dagelijkse zorgen. Maak er daarom een gewoonte van om elke avond na je werk een rondje te wandelen of 's ochtends naar je werk te fietsen in plaats van de bus te pakken. Soms heb je het zo druk dat je echt geen tijd of zin hebt om te sporten, maar juist op die momenten is bewegen extra goed om je even van alle stress te ontdoen. Je hebt zelfs op drukke dagen vaak wel eventjes tien minuten de tijd om thuis een paar yoga oefeningen te doen. Kies vooral een sport die je leuk vind. Heb je een ontzettend vervelende baas op het werk, koop dan bijvoorbeeld een paar bokshandschoenen en leef je als je thuis komt even lekker uit op een boksbal of kussen.
  5. Eet gezond. Gezonde en gevarieerde voeding geeft je elke dag voldoende energie om met de dagelijkse stress om te gaan. Ongezonde voeding zoals junk food kan je gevoel van stress versterken. Hoewel het na een lange dag erg aantrekkelijk lijkt, is het beter om suiker en alcohol te laten staan. Ongezond eten geeft je misschien eventjes een fijn gevoel, maar helpt om de langere termijn echt niet tegen stress en spanning. Vooral groene groenten, vette vis en fruit zijn goed om te eten in stressvolle periodes. En je hoeft zeker niet helemaal van de ongezonde voeding af te stappen. Chocola blijkt namelijk ook erg goed te zijn om van dat stressvolle gevoel af te komen.
  6. Maak to-do lijstjes. Soms lijkt het niet erg aantrekkelijk om een lijst op te stellen van de oneindige hoeveelheid dingen die je nog moet doen. Het kan echter helpen om alles voor jezelf duidelijk onder elkaar te zetten. Vaak geeft het je een gevoel van rust om overzicht te hebben in de taken die je moet uitvoeren. Als je precies weet wat je nog moet doen is het ook makkelijker om keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Doe eerst de belangrijkste dingen op je lijst en als je dan nog tijd over hebt kun je naar de minder belangrijke taken kijken. Door alles op te schrijven en te bepalen wat je eerst gaat doen, zal je niet snel meer een taak vergeten.
  7. Slaap elke dag voldoende. Op een bepaald moment is de dag gewoon klaar. Je kunt niet elke dag 's avonds tot twaalf uur door blijven werken. Een mens heeft elke nacht gemiddeld acht uur slaap nodig en het is belangrijk om deze uren slaap ook te nemen. Het is geen zonde om een nachtje laat op te blijven, maar maak er geen gewoonte van. Voldoende slapen helpt tegen stress en na een goede nachtrust lijken de zorgen van de avond ervoor vaak een stuk minder groot.
  8. Leef volgens een vast ritme en vind een routine in je dag. Als je elke dag op andere tijden eet en naar bed gaat kan je lichaam in de war raken en dit kan je gevoel van stress versterken. Vind daarom een bepaald ritme in je dag en probeer je daar ongeveer aan te houden. Het kan bijvoorbeeld helpen om 's ochtends een half uur eerder op te staan en de tijd te nemen voor je ochtendritueel. Misschien vind jij het fijn om 's ochtends nog even te sporten of uitgebreid te ontbijten. Neem hier dan de tijd voor. Je zult zien dat je je dag minder gehaast begint en daarom minder stress ervaart.
  9. Zoek een hobby. Dit hangt natuurlijk samen met tijd voor jezelf nemen. Zoek iets wat je leuk vind om te doen en neem af en toe de tijd om je hierin uit te leven. Het uiten van je creativiteit kan helpen om ook in je dagelijks leven beter na te kunnen denken. Ga bijvoorbeeld schilderen of maak een nieuwe tafel van hout. Doe iets dat jij leuk vind en waar je je creativiteit en passie op los kunt laten.

Bronnen

https://www.libelle.nl/mensen/actueel/nieuws/10-tips-om-burn-out-voorkomen/
https://www.gezondheidsnet.nl/stress-en-burn-out/wat-te-eten-bij-stress
https://timemanagement.nl/burn-out-voorkomen/



0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 3 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
38
0

Recente en relevant artikelen