Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Tips om je kinderen gezond te laten eten

We hebben het allemaal meegemaakt of maken het soms nog mee. Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen te leren gezond voedsel te laten eten. Enige vaststellingen samen met een aantal tips en tricks.

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 10 juni 2021
5
29
6
Foto Pixabay
Foto Pixabay

Niet te vlug opgeven

Om kinderen iets nieuws te laten leren eten moet je soms wel wat doorzettingsvermogen hebben. We zijn van nature uit allemaal zoetekauwen en een kleuter zal sowieso aan het zoete voedsel voorkeur geven dan andere die soms bitterder of zuurder smaken hebben.
Je mag toch wel zeggen dat voor een baby na een paar keer proberen je misschien al succes kan hebben, terwijl je voor een kleuter van twee jaar toch minstens vijf keren zal moeten proberen om hem of haar te overtuigen. Kleuters die wat ouder zijn, dus drie tot vier jaar, zal je gauw vijftien maal moeten pushen of proberen te overhalen om die minder smakelijke spruitjes te proeven.

Het best is om er heel vroeg mee te beginnen

Volgens een wetenschapster aan de Wageningen University & Research gaan kinderen die op een heel vroege leeftijd gewoon worden aan verschillende smaken ook op latere leeftijd meer diverse soorten fruit en groentes eten. De beste periode om een mens te laten gewoon worden aan verschillende smaken en voedselstructuren zijn hun eerste twee levensjaren. Vanaf zes maand kan je dan best beginnen met vast voedsel. Als de zuigeling het aankan mag je al experimenteren met fruit- en groentepapjes. In de baarmoeder worden de papillen die smaak herkennen reeds gevormd en de baby kan ze al testen vanaf vijftien weken. Op die manier proeft de baby in de baarmoeder via het vruchtwater en later als hij geboren is via de borstvoeding al de verschillende smaken die de moeder zelf meekrijgt met haar voedsel.

Een beloning kan werken maar wees voorzichtig hiermee!

Sommige ouders gaan gauw iets belonen met een snoepje, een lekker dessertje of gewoon iets zoets. Dat blijkt niet de juiste handelswijze te zijn. Op deze wijze ga je het kind bevestigen dat die spruitjes of die spinazie iets slecht smakend is waarvoor zij die beloning krijgen als ze het dan wel opeten. Iedereen weet wel of zijn eigen kind sensitief reageert bij een beloning of niet. Je kan altijd een stickertje geven om te plakken op een kaart en dat ze dan sparen om iets wat ze graag zouden hebben. Misschien dat sommige kinderen beter reageren op een leuk complimentje

Eet hetzelfde voedsel dat je vraagt je kind te eten

Hoe zal een kind overtuigd worden om iets te eten als je zelf iets anders eet? Doet dit niet, anders ga het nog moeilijker zijn om je kind te overtuigen. Geef het voorbeeld en toon hoe lekker je het wel vindt. Rond de leeftijd van twee gaan kinderen een angst voor al wat nieuw is ontwikkelen en zelfs al at hij voordien iets, kan hetzelfde voedsel als nieuw geacht worden en het niet meer lusten. Aan twee jaar zijn ze ook heel wat kritischer tegenover hoe het voedsel eruit ziet. Een klein zwart spotje op een appel, een banaan met teveel bruine plekjes, het zijn allemaal tekenen voor hem of haar dat ze niet goed zijn, althans zo denken ze. Geef ook het goede voorbeeld en toon dat jij dat wel eet.

Begin niet met grote hoeveelheden

Een bord met een grote hoop groente schrikt een kind af, dus dat doe je best niet. Start met hele kleine hoeveelheden. Je moet je kind laten wennen aan een bepaalde smaak en eens hij/zij het kent en leer waarderen kan je de hoeveelheid verhogen naar een normale portie. Je kan een tekening van een gezichtje maken met het voedsel, dat zal een kind aantrekkelijk vinden. Je kan ook twee groentes die hij of zij kent combineren met een nieuwe. Misschien dat aanvaarding van iets nieuws dan aantrekkelijker zal zijn. Het is wel de bedoeling dat je ze naast elkaar op het bord presenteert en dus niet vermengt met iets dat ze reeds kennen. Dat zou eerder voor het tegenovergestelde effect zorgen.

Straf niet aan tafel

Het is contraproductief om aan tafel te straffen en de druk bij een kind nog hoger te leggen als echt niet willen. De aversie voor het bepaalde voedsel zou nog kunnen erger worden. Een maaltijd moet altijd een leuk moment zijn. Dat wil niet zeggen dat je aandacht moet geven aan negatieve gedragingen. Negeer deze mentaliteit en als ze het wel opeten dan kan je ze belonen met een leuke opmerking, misschien zelfs met een welgemeende knuffel. Een bord moet niet altijd volledig uitgegeten worden. Een kind luistert naar zijn lichaam en weet wanneer hij honger heeft en wanneer hij voldoende heeft. Als ze honger hebben, zullen ze dat wel tonen of laten horen.

Verbied het niet maar laat ze ook niet teveel snoepen

Teveel snoepen maakt dat kinderen dan geen honger hebben en dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar het volledig verbieden heeft ook geen zin. Kinderen die deze controle ervaren, gaan heel wat gauwer overdrijven als die controle er niet meer is. Ook voor volwassenen is dit een goeie tip. Vul een kommetje met de hoeveelheid chips of andere snoeperijen. Op die manier eet je niet de grote zak volledig uit. Je kan je kinderen aanleren dat sommige frisdranken en snoepjes alleen maar op speciale momenten gebruikt mogen worden. Zeg ook waarom of leg hen uit waarom sommige zaken slecht zijn voor de gezondheid zonder het ze te verbieden.

Gebruik een handig trucje

Gebruik een groot bord en schep je ze vol frietjes dan gaat dat op den duur ook gewoonte worden. Neem een bord dat wat kleiner is en op die manier als het vol ligt, eet je toch wat minder van die ‘ongezonde’ gerechten. Als je de kinderen zelf hun eten laat opscheppen kan je ze een grote lepel geven of grotere kommen gebruiken. De hoeveelheid voedsel lijkt dan voor de kinderen kleiner. Het is psychologie maar het werkt. Geef ze de keuze uit diverse groentes en op die manier gaan ze minder weigeren omdat ze de mogelijkheid hebben om te kiezen.

Laat zoet geen voorkeur worden

Sowieso heeft een baby of een zuigeling de voorkeur aan zoet voedsel. Je hoeft echt niet hun eten nog zoeter te maken. Babyvoeding die gezoet is doet dit met gevolgen voor onze kinderen als ze groter of volwassen zijn. Dan zullen ze ook rapper zoetere middelen kiezen. Indien het gaat, neem koeken, flesvoeding en granen in het fruitpapje die ongezoet zijn. Probeer al heel vroeg de minder leuke groentes als courgette, broccoli, spruitjes te verwerken in hun dagelijks voedsel.

We moeten als besluit wel eerlijk toegeven dat wij ook wel eens iets ‘echt’ niet graag lusten. We gaan daar dan ook geen drama van maken. Er bestaat zoveel diverse soorten voedsel die ons lichaam gezond kan laten blijven. Als je daardoor tekort aan een soort voedingsstof krijgt, zoek dan een gepast alternatief.

Veel succes!
Foto Pixabay
Foto Pixabay
5
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 10 juni 2021
5
29
6

Comments

  • 11 juni
  • 1
Ik heb een aantal jaren gewerkt op een antroposofische peuterspeelzaal. Bijna alle ouders gaven bij de intake aan dat hun zoon of dochter dit niet lustte en dat niet lustte. Iedereen nam een stuk fruit mee en wij als leidsters schilden dat dan en sneden het in stukjes. Alles op een schaal en vervolgens ieder een eigen bordje en er kon van alles worden gekozen en... er waren maar weinig kinderen die uiteindelijk iets niet bleken te lusten.
1
  • 11 juni
  • 0
Bedankt voor de leuke reactie. Dat is dus een mooi voorbeeld uit de praktijk die een van mijn tips bevestigd.
  • 11 juni
0
  • 10 juni
  • 1
Bedankt voor de tips. Ik heb nog geen kinderen, maar deze tips zijn al handig.
1
  • 10 juni
  • 0
Bedankt voor de reactie
  • 10 juni
0
  • 10 juni
  • 1
Goede tips!
1
  • 10 juni
  • 0
Bedankt voor je reactie.
  • 10 juni
0

Recente en relevant artikelen