Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Tips om koel te blijven op warme dagen

In de zomer kan het, zeker de laatste jaren, erg warm worden. Naast dat het soms te heet is om werk en huishouden gedaan te krijgen kan warm weer ook slecht zijn voor de gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn door uitdroging of een zonnesteek. Hieronder vind je daarom verscheidene tips om je hoofd koel te houden op deze bloedhete zomerdagen.

Geschreven door Wolf Stokvis
Geschreven op: 8 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
21
1
Afbeelding door Tricia Galvin via Unsplash
1 - Drinken
Nee, dan heb ik het niet over alcohol. Hoewel een lekker koud biertje of een verkoelend cocktail natuurlijk erg welkom kan zijn in de zomer kun je beter geen alcohol drinken op hele warme dagen, omdat je hier juist van kunt uitdrogen. Water is de beste oplossing tegen uitdroging en helpt dan ook het beste tegen de dorst. Ook als je weinig doet op een dag kun je door de warmte flink gaan zweten, waardoor uitdroging op de loer ligt. Op warme dagen kun je het beste minimaal twee liter water drinken. Als je sport of veel beweegt kan er nog veel meer water nodig zijn.

En als je dan water drinkt kun je het beste geen ijskoud water nuttigen. Hoewel ijsklontjes in je drankje op het eerste gezicht een echte verkoeling zijn werken koude drankjes averechts als je echt wilt afkoelen. Je lichaamstemperatuur daalt voor een korte tijd als je een koud drankje drinkt. Maar hierdoor denkt je lichaam dat het zichzelf moet opwarmen, waardoor je het na enige tijd alleen maar warmer krijgt. Het klinkt misschien gek, maar op warme dagen kun je best een warm kopje thee drinken om af te koelen. Of kies voor lauw water, zodat je lichaamstemperatuur niet te snel daalt.

2 - Blijf koel

Misschien niet de meest originele tip. Maar op warme dagen kun je jezelf het beste zo koel mogelijk houden. Blijf uit de zon, zeker op het midden van de dag. Je kunt daarnaast ook eventueel een verkoelend (voeten)bad of verkoelende douche nemen. Ook is het niet slim om op het midden van de dag te gaan sporten of zware lichamelijke inspanning te leveren. Probeer de noodzakelijke dingen 's ochtends voor twaalf uur of 's avonds na zessen te doen. Kan je het echt niet vermijden om lichamelijk actief te zijn op een warme dag? Neem dan voldoende pauze, blijf uit de zon en drink voldoende. Draag daarnaast ook luchtige dunne kleding met een lichte kleur. Witte kleding reflecteert het zonlicht, waardoor je het minder warm krijgt, terwijl zwarte kleding juist warmte opneemt en vasthoud.

Een goede manier om jezelf te verkoelen is door lauw of koud water over je polsen te laten stromen. Ook kan het verfrissend zijn om een ventilator neer te zetten. Als een ventilator voor weinig verkoeling zorgt omdat hij alleen maar warme lucht de kamer rond blaast kan het helpen om een bevroren waterflesje uit de vriezer ervoor te zetten. Hierdoor blaast de ventilator koude lucht.

3 - Bereid je voor

Zie je op het weerbericht dat er een hittegolf voor de deur staat? Zorg er dan voor dat je tijdens de warmste dagen niet zo veel meer hoeft te doen. Haal bijvoorbeeld vast boodschappen in huis. Zo voorkom je dat je op het heetst van de dag nog de deur uit moet. En nee, dan bedoel ik geen ingrediënten voor die lekkere winterse hutspot. Het is op warme dagen vaak lekker om een koude salade te eten. Dit helpt ook om je huis koel te houden omdat de oven en het fornuis veel warmte af geven. En vul de vriezer met waterijsjes, die zijn namelijk ook heel goed voor de dorst.
Het kan ook handig zijn om huishoudelijke klusjes alvast te doen voordat het echt warm wordt, of uit te stellen tot na de hittegolf. Naast dat het erg vermoeiend kan zijn om in de warmte bezig te zijn kunnen bijvoorbeeld de stofzuiger of een heet sopje veel warmte afgeven waardoor het alleen maar warmer wordt in huis.

Ook is het slim of even te checken welke dingen in huis niet tegen extreme temperaturen komen. Het kan bijvoorbeeld raadzaam zijn om fruit even in de koelkast te leggen, zodat het niet al te snel gaat rotten. En hoewel chocola best tegen de warmte kan is het slim om deze ook even in de koelkast, of in ieder geval uit de zon te leggen als je geen zin hebt in chocolademelk. Ook kunnen sommige medicijnen niet tegen de hitte. Kijk of je deze in de koelkast kunt leggen. Mag dit niet? Soms is het in de kelder of in de schuur koeler dan in huis. Of zoek anders de koelste plek in huis op om medicijnen en andere spullen die niet tegen de warmte kunnen te bewaren.

Huisdieren kunnen soms ook echt last hebben van de hitte. Houd daarom je huisdier goed in de gaten en zorg voor voldoende koelmogelijkheden. Je hond kan bijvoorbeeld echt vrolijk worden van een verkoelend zwembadje in de schaduw. Houd je huisdier niet van water? Dan kan je bijvoorbeeld een bevroren waterflesje in een doek wikkelen en die bij je huisdier in de kooi of mand leggen. En voor je huisdier geld ook dat ze zo veel mogelijk uit de zon moeten blijven en baat hebben bij een rustig dagje binnen, zonder al te veel lichamelijke inspanning.

4 - Houd je huis koel

Het lekkerste is om op een extreem hete dag gewoon lekker binnen te blijven, of na het werk van buiten een heerlijk koel huis binnen te stappen. Als je ramen hebt waar de zon op schijnt, kun je die het beste afdekken met een zonnenscherm of door bijvoorbeeld buiten een parasol neer te zetten. Houdt daarnaast zoveel mogelijk de ramen dicht, ook als ze niet in de zon staan. Als het buiten namelijk warmer is dan binnen warmt je huis alleen maar op. Zet de ramen daarom 's nachts pas open als het buiten afkoelt zodat het binnen lekker door kan waaien.

Bronnen

1
Geschreven door Wolf Stokvis
Geschreven op: 8 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
21
1

Comments

  • 12 juni
  • 0
Nog een tip: leg een natte handdoek of theedoek in e nek, daar zit je warmtecentrum.
Niet te koud beginnen als je het erg warm hebt!
En je kunt verkoelende sjaaltjes kopen, daar zit een soort gel in, ook lekker bij hittegolven!
  • 12 juni
0

Recente en relevant artikelen