Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Tomaten ontvellen

Waarom en hoe?

Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 7 nov 2021
4
177
3

Waarom het vel verwijderen?

Sommige mensen houden nu eenmaal niet tomaten, simpelweg omdat ze de schil ervan niet goed kunnen verteren. Dat is dus al een eerste reden waarom tomaten vaak ontvelt worden eer ze in een recept worden gebruikt. Door tomaten te pellen ben je ook meteen de lectines kwijt. Lectines zijn plantaardige eiwitten die ook bekend staan als anti-nutriënten. In kleine hoeveelheden gegeten vormt er zich geen probleem en kunnen ze zelfs gunstig zijn (zo kunnen lectines ook toxische stoffen absorberen en alzo verhinderen dat ze in het lichaam opgenomen worden) maar het eten van grote hoeveelheden lectines is echter niet aangewezen. Als je traditionele recepten erop naleest, dan wordt altijd het deel van de plant waar de meeste lectines zich bevinden verwijderd ofwel wordt ervoor gezorgd dat de lectines afgebroken kunnen worden door weken en koken (zoals bij granen en bonen).

Daarnaast worden tomaten ook vaak ontvelt wanneer het gaat om soepen of sauzen. De velletjes van tomaten gaat namelijk niet goed mee door de mixen en dus blijven er vaak stukjes achter. Dit smaakt dan niet zo lekker. Vandaar dat tomaten ook hier vaak eerst ontdaan worden van hun velletjes.

Hoe moet dat dan?

Wanneer je gewoon een tomaat neemt en deze wil ontvellen zal je merken dat dit heel prutserig is. Gelukkig bestaat er een trucje om dit heel vlot te laten verlopen.
  1. Breng water aan de kook in een kookpan.
  2. Snij een kruis in de bolle kant van de tomaten.
  3. Leg de tomaten in het kokend water en laat ze ongeveer 20 seconden ondergedompeld liggen (of korter, als ze heel rijp of kleiner dan gemiddeld zijn).
  4. Komt het vel los aan de kruisjes? Haal de tomaten dan uit het water en laat ze schrikken in koud water. Ik doe dit meestal met een spatelzeef.
  5. Nu kun je de tomaten pellen. Je haalt het vel er makkelijk af met een mesje.

Ook voor pompoenen

Dit zelfde trukje kan ook toepassen op pompoenen. Daar moet je natuurlijk sowieso de schil verwijderen, toch kan dit bij een rauwe pompoen best een lastig karwij zijn. Snij daarom de pompoen eerst een grove stukken en leg deze zo'n 5min in kokend water. Nadien zal je deze kunnen schillen als een mes door boter.
4
Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 7 nov 2021
4
177
3

Comments

  • 11 nov
  • 1
Handig om weten!
  • 11 nov
1
  • 9 nov
  • 1
intressant. weer iets geleerd.
  • 9 nov
1
  • 9 nov
  • 1
Handig he!
  • 9 nov
1

Recente en relevant artikelen