Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Tomatensoep

Tomatensoep, hoe heerlijk is dat! Wist je dat soep al heel lang bestaat? Men deed het al vanaf de prehistorie, water in een pot, groenten, vlees en wat nog meer, koken en dan: soep.

Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 11 sep 2021
3
74
3
Tomatensoep
Tomatensoep
Pas na de middeleeuwen werden tomaten bekend in Europa en werd de tomaat als sierplant beschouwd. Er zaten geen voedingswaarden in (dacht men), maar toen er een gedrukt recept met tomaten verscheen (einde zeventiende eeuw) werd dat anders.
Zelf verse soep maken, met natuurlijke ingrediënten, kruiden en een (zelf getrokken) bouillon. Dan hoef je  geen zakjes, pakjes of kant-en klaar pak, met allerlei onnodige toevoegingen te gebruiken, Wil je meer / minder zout of pittig, het kan allemaal.
Genoeg voor 4 volle borden, of het recept aanpassen: Meer / Minder.

Tomatensoep met Balletjes en Groenten

Benodigdheden:

  • 500 gram tomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 250 gram gezeefde tomaten
  • 1 eetlepel gedroogde basilicum of tijm
  • Blaadje laurier
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • Handje fijngesneden selderij, peterselie of bieslook
  • Peper, zout
  • Half bouillonblokje (weglaten bij zoutarm dieet)
  • 1 liter kokend water (of vers getrokken bouillon)
  • 250 gram gehaktballetjes (van rundergehakt, half om half of kipgehakt)
  • 200 gram soepgroenten
  • Boter of olie

Bereiding:

  1. Verwarm wat boter of olie in een pan en fruit eerst de ui aan, voeg daarna de knoflook toe en fruit mee.
  2. Als ze glazig zijn, voeg dan de tomaten toe en bak ze gaar, voeg dan de gezeefde tomaten en de puree toe en bak alles even mee*. Voeg peper, zout en de kruiden (behalve de verse groene kruiden) toe en pureer de saus.
  3. Bak de gehaktballetjes in een andere pan even aan (in weinig boter) en warm ze zachtjes door totdat ze gaar en bruin zijn.
  4. Schenk 1 liter kokend water bij de tomatensaus en voeg de gehaktballetjes toe aan de soep.
  5. Voeg de soepgroenten toe met het bouillonblokje en voeg een handje groene kruiden toe.
  6. Verhit de soep nog 5 minuten, zodat ze door en door warm is.
Serveer de soep als avondmaaltijd of lunch met brood. Eet smakelijk!

* Tomaten, gezeefd, vers en tomatenpuree kun je het best altijd even meebakken, want dan haal je het "zurige" van de smaak af.
3
Geschreven door Trijnie Avontuur
Gepubliceerd op: 11 sep 2021
3
74
3

Comments

  • 14 sep
  • 1
Als het maar met ballekes is...
  • 14 sep
1
  • 12 sep
  • 2
Het is en blijft mijn favoriete soep, Trijnie.
2
  • 12 sep
  • 0
Van mij ook, fijne zondag.
  • 12 sep
0

Recente en relevant artikelen