Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Vastzitten in een oneindige hamsterwiel, ook wel hedonische adaptatie genoemd

We kopen iets leuks voor onszelf omdat we denken dat we ons beter zullen voelen terwijl we na een paar dagen later al weer iets nieuws willen. Dit gaat maar oneindig door en misschien heb je dit zelf al een kaar keer ervaren. We komen dan in een hamsterwiel terecht. We zijn dan bezig met 'chasing the new high'.

Geschreven door Seda Nur
Geschreven op: 26 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
16
1
Afbeelding door Yuezhi chen via Unsplash
Hedonische adaptatie, soms wel hedonic treadmill genoemd. Elke keer wanneer er iets verandert aan je leven, positief of negatief ervaren we een high of een low. Na zo’n high of een low ervaren te hebben zul je al snel merken dat je weer terug zal keren naar hoe je je voelde voordat er iets veranderde. Misschien heb je het zelf wel een keer meegemaakt. Je wilde heel graag iets voor jezelf kopen en voelde je opgewonden. Na een paar dagen nadat je het hebt zul je dan ervaren dat je er snel gewend aan bent geraakt en het nu niet meer zo interessant vind. We komen dan in een hamsterwiel terecht. We zijn dan bezig met 'chasing the new high'. We kopen iets leuks voor onszelf omdat we denken dat we ons beter zullen voelen terwijl we na een paar dagen later al weer iets nieuws willen. Dit gaat maar oneindig door en misschien heb je dit zelf al een kaar keer ervaren.

Ditzelfde zal ook gebeuren met situaties die we ervaren als negatief. Er zal een periode zijn waarbij het heel moeilijk zal aanvoelen, maar met de tijd zullen we merken dat we langzamerhand weer terugkeren naar hoe het vroeger was. Het leven voelt dan weer allemaal wat draagbaarder.

Geluk in jezelf
Natuurlijk hebben we allemaal wel keuzes moeten maken in het leven. Om gezonder te leven of een baan te kiezen wat veel beter bij ons zal passen. Dagelijks sporten of mediteren helpt ook veel mensen om intrinsiek veel beter te voelen. Daar gaat het vooral om, beseffen dat het gevoel van geluk niet ergens verstopt zit in een product of mens maar in onszelf.

Het gevoel van geluk, blij zijn of tevreden zijn met je leven. Of het voelen hoe het is om in het nu aanwezig te zijn. In het hier en nu. Niet in de toekomst of in het verleden, maar in het oneindige nu. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan maar dat is wel hoe we een einde kunnen maken in het geloven dat de toekomst beter zal zijn dan nu. Dat wanneer we de nieuwe auto hebben of een groter huis dat we dan ons veel beter zullen voelen.Daar gaat het vooral om, beseffen dat het gevoel van geluk niet ergens verstopt zit in een product of mens maar in onszelf.
Omgaan met hedonische adaptatie
Nu we weten dat alles wat extern is ons geen gevoel van langdurige blijdschap zal geven, hoe moeten we dan om met hedonische adaptatie? Door te beseffen dat geluk niet te vinden is in de toekomst. Veel advertenties zullen ervoor zorgen dat je juist het tegenovergestelde zult denken. Zodat klanten de nieuwe producten zullen kopen. Waarom heb je anders een nieuwe telefoon of auto nodig?

Daarnaast kunnen we het ook zien als een iets wat ons juist helpt in het leven. Mensen willen nu eenmaal veranderingen meemaken in hun leven. Of je wilt jezelf trakteren voor het behalen van een doel. Dit alles zorgt ervoor dat we constant streven naar verandering. Dit is de reden waarom ons leven nu heel wat anders eruitziet als we het vergelijken met hoe het was een paar honderd jaar terug. Zolang we bewust zijn van deze hedonische adaptatie zullen we niet onszelf eindeloos in een hamsterwiel bevinden Alleen dan kunnen we opzoeken wat ons van binnen, intrinsiek blij zal maken. En meestal hoeven we niet ver te zoeken.
1
Geschreven door Seda Nur
Geschreven op: 26 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
16
1

Comments

  • 16 juni
  • 0
Ik probeer zo min mogelijk waarde te stellen aan materialistische dingen. Foto's en mijn knuffel zijn de enige dingen waar ik echt waarde aan hecht.

Interessant artikel, ik ga je volgen, volg je me terug?
  • 16 juni
0

Recente en relevant artikelen