Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Vaxxers versus anti-vaxxers

Triest toch, eigenlijk? Dat ik dit artikel met het zweet tussen mijn bilnaad plaats en het niet goed durf te publiceren. Na lang wikken en wegen, doe ik het toch. Ik wil niemand voor de schenen schoppen of überhaupt aanvallen, maar voel een onbedwingbare dwang om ook mijn stroom aan gevoelens eens te ventileren. Wanneer je (nog) niet vaccineert, maakt jou dat dan een slechter mens?

Geschreven door Adriana Writes
Gepubliceerd op: 25 aug 2021
20
184
37
Afbeelding door Mat Napo via Unsplash
Ik was er al zo bang voor. De gedachte die sinds maart 2020 met regelmaat door mijn hoofd spookt. Zou het echt zo zijn? Dat het 'oude normaal' nooit meer terugkomt? Dat we op een geraffineerde manier gedwongen worden om een prik te laten zetten? Dat het een periode wordt van verdeeldheid en we mede door manipulatie van de regering en media, als gevaccineerde en ongevaccineerde lijnrecht tegenover elkaar komen te staan?

Sinds begin juni mochten we voorzichtig weer van wat meer vrijheden gaan genieten, ondersteunt door het nu nog gratis PCR-testje. Vanaf september zou iedereen zijn prikje gehad moeten hebben en kom je, als niet gevaccineerde, zonder een negatieve test of vaccinatiebewijs nergens meer binnen. Prima toch? Ik begrijp het en zal die consequenties met alle liefde dragen, ik doe mijn test en betaal ervoor, klaar. Een week later werden de resterende regels plotsklaps aan de wilgen gehangen (op de 1.5 meter na, die overigens niet of nauwelijks wordt nageleefd) en we mochten helemaal los. Winkelen, op vakantie, bomvolle stadions, festivals, naar de vrouwen van plezier en weer los in de nachtclubs en cafés waar je mocht ‘dansen met Janssen.’ Het logische gevolg daarvan was dat we enorme piek kregen in de besmettingen en gaan we nu een nieuwe fase in. De fase van dwang en verplichting. Sindsdien voel ik mij op z'n zachts gezegd niet zo prettig, vertwijfeld ook.

Ik was enkele weken geleden in een kledingwinkel en ving een gesprek op tussen twee dames, die luidkeels bespraken dat wanneer je niet geprikt bent uitsluiting van uitjes én de maatschappij je eigen schuld is. Oké, eigenlijk te krankzinnig voor woorden dat termen als ‘uitsluiting van de maatschappij’ gebruikt kunnen en mogen worden tegenwoordig. Maar goed, ik deed daar dan toch dat testje voor, om die uitsluiting te voorkomen? Verder werd er besproken dat je een asociaal figuur bent zonder enig verantwoordelijkheidsgevoel en dat je net als iedereen met een gezond verstand maar gewoon een prik moet gaan halen. Dat het de schuld is van ‘anti-vaxxers’ als WIJ weer een golf en lockdown krijgen en dat een plekje op de IC dan niet gerechtvaardigd is en je dan zeker niet achteraf mag zeuren. Oh ja joh, serieus? Dat zijn nogal gedurfde uitspraken, die mijns inziens smeken om een respons. Laat ze er in hun giftige enthousiasme nu totaal geen erg in hebben dat er ook wel eens iemand in de buurt kan staan die niet gevaccineerd is of misschien het vaccin niet mág krijgen door gezondheidsredenen. Laat ik mij nou ook nog eens hartstikke aangesproken en gekwetst voelen. Ik heb dus even mijn nek en vingerkootjes gekraakt, want als je zulke dingen door een winkel krijst waar iedereen die daar loopt van mee kan genieten, laat ik mijn kans niet voorbijgaan om daar gezellig op in te haken. Good talk, was ‘t…kort, krachtig, met mijn kapje én netjes op 1.5 meter natuurlijk.

Niemand heeft om deze rottijd gevraagd en de 'keuze' was én bleef vrij, toch? We wonen tenslotte in een democratisch land waar je vrij bent om je eigen beslissingen te nemen, toch? Wanneer je het lef hebt gehad om (nog even) te bedanken voor je prikje, is er overduidelijk aangetoond hoe weinig ervoor nodig is en hoe razendsnel iets een reden kan zijn, om inderdaad buiten de boot te vallen en de stempel wappie, anti-vaxxer, een aso die zijn verantwoordelijkheid niet neemt en zich afzet tegen de maatschappij te krijgen. Mag ik misschien afwachtend en sceptisch zijn, omdat ik niet weet wat er in mijn lijf gespoten wordt en wat de effecten op de lange termijn zullen zijn? Door verhalen over bijwerkingen die ik eng en verontrustend vind en mede ook daarom beslis dat ik (nu nog) niet wil gaan? Mag ik misschien door mijn beslissing dan ook in mijn waarde gelaten worden? Het gesprek van de dag, ‘heb jij al je prikken gehad en…wanneer ben jij geweest, waarmee ben jij gevaccineerd?’ Er wordt niet eens gevraagd of je überhaupt wel gevaccineerd wilt worden. Er wordt gewoon aangenomen dat je in de rij aansluit en wanneer blijkt dat ik niet geprikt ben, zijn de reacties zo bizar en absurd dat ik mij bijna een misdadiger voel.

Termen als vaxxers en anti-vaxxers vallen steeds vaker, het moet niet gekker worden, alsof het een wedstrijd is. Leef en laat leven, ik vraag of eis ook geen verklaring als mensen wel geprikt zijn. Sterker nog, mijn vader, zusje, man en zoon zijn al volledig geprikt en dat is hun keuze. Laat mij dan ook alsjeblieft vrij in mijne. Ik doe er alles aan om niet ziek te worden, houd mij strikt aan de regels en zit al praktisch 1.5 jaar binnen en heb mij bijna alle contacten ontzegd. Mocht ik in het - worse case scenario - terechtkomen, dan zal ik de gevolgen dragen. Zou dat betekenen dat ik geen plekje op de IC 'verdien,' dan zal ik het daarmee moeten doen. Zoals mensen besloten hebben om geprikt te worden, zo besluit ik om het (voorlopig) niet te doen en dat maakt mij dan geen anti-vaxxer.
Dat ik mijzelf niet zonder slag of stoot zal laten vaccineren mag duidelijk zijn en zal pas, wanneer mij het mes aan de strot gezet wordt, voor mijn prikken gaan. Die door mij gevreesde kant, leeft nu sterk op in Europa en zal zich als een ander soort virus over de landen verspreiden. Mijns inziens is het een kwestie van tijd voordat werkgevers de mogelijkheid gaan krijgen om van hun personeel te eisen dat ze vaccineren en op non-actief gezet worden en onbetaald thuis komen te zitten, wanneer ze dat niet doen. Er wordt tenslotte al over gesproken in sommige landen en aangezien ik ook moet eten, zal dat misschien mijn reden zijn om onder druk te zwichten. Ik voel mij alleen bij de gedachte al onpasselijk, allesbehalve prettig en ongerust.

Hoe triest is het dat je ondanks alles waar je voor staat en in gelooft, straks gechanteerd wordt om iets te moeten waar je, je niet goed bij voelt. Ik ben in mijn (directe) omgeving in de minderheid tussen mensen die net zo besmettelijk kunnen zijn als ik, ook gewoon nog door anderen besmet kunnen worden en zich daar nu, gek genoeg, ineens totaal geen zorgen meer om maken. Zo angstig en voorzichtig diezelfde mensen vóór hun vaccinatie waren en mensen voor rotte vis uitmaakte omdat iemand te dichtbij ze in de buurt kwam, zo onbekommerd en ongeïnteresseerd zijn ze nu over en naar elkaar toe. Schokkend! Ik word verscheurd door het krampachtig vasthouden aan mijn gevoel en het feit dat ik naar een punt geforceerd word waarin ik nu misschien toch moet gaan prikken. Het is voor mij zowel een zegen als een vloek, om alles altijd zo intens te voelen en heb het gevoel dat ik daardoor mijn positieve inslag én mijzelf langzaam verlies. De aversie die ik voel naar het vaccin en mijn drang om voor mijn overtuigingen te blijven staan, trekken mij bijna uit elkaar. Het mijzelf continue moeten verdedigen naar anderen, omdat sommige personen dat van mij verwachten, het moeten uitleggen waarom, de kritiek en vijandigheid die daarop volgen, de verwijten, het van alles naar je hoofd geslingerd krijgen, de afkeuring en de opgedrongen preken die ik krijg. Ze maken dat ik mij soms verdrietig voel en mij een gevoel van eenzaamheid geven (een gevoel wat mij voorheen totaal onbekend was,) zuigen mij leeg tot op het bot en maken dat ik een nog grotere kluizenaar word dan ik voor die tijd al was. De wereld is rot en verdorven aan het worden en openbaart zo overduidelijk wie of wat we daadwerkelijk zijn, when the going gets tough.

Hoe weinig is er eigenlijk voor nodig om eenheid om te zetten naar verdeeldheid en empathie op te laten lossen en er een ware tweestrijd gecreëerd wordt, waarin zoveel agressie en zelfs haat voelbaar is? Verbijsterend…één of twee prikjes.
20
Geschreven door Adriana Writes
Gepubliceerd op: 25 aug 2021
20
184
37

Comments

 • 16 okt
 • 2
Goed dat je toch je mening uit. Ik ben wel gevaccineerd, uit overtuiging. Maar dat is mijn mening en die mag ik niet opdringen aan een ander. Alleen, dat mag die ander ook niet aan mij. Laten we alsjeblieft elkaar respecteren en iedereen in zijn waar de laten.
2
 • 19 okt
 • 1
Precies 🙌
 • 19 okt
1
 • 7 okt
 • 0
dit doen kerkgangers ook, die spreken over goddelozen en heidenen, als of zij normaal zijn.
niet dus, zij geloven in iets wat niet bestaat en bewezen is. raar toch. hoe moeten wij hun dan noemen, eh, daar doen wij niet aan.
klopt er ontstaat nu een 2 deling in de wereld door covid, jammer.
 • 7 okt
0
 • 7 okt
 • 0
beste Adriana.
zo gaat eigenlijk ook met kerkgangers, heb ik bedacht.
die roepen #goddelozen, heidenen# waarom??
hoezo. wij zijn normaal en neutraal,
zij zijn abnormaal,
want wie gelooft in iets wat niet bestaat een bewezen is, dat is toch raar, niet?


0
 • 8 okt
 • 1
Hoi János, of ze mij als 'ongelovige' zo zien, weet ik niet en boeit mij ook eigenlijk niet. Ze vinden maar wat ze vinden, als ze mij ook maar in mijn waarde laten, want dat doe ik hun tenslotte ook. Er zijn nog veel meer mensen die (te) snel oordelen en ik denk dat zoiets niet alleen bij gelovige mensen is. Ik ben absoluut geen aanhanger van de kerk, maar geloof wel dat er meer is tussen hemel en aarde.
 • 8 okt
1
 • 30 aug
 • 2
Eigenlijk te gek voor woorden dat je hier bang voor bent, want ook ik ben van mening dat iedereen deze beslissing zelf mag/moet nemen. Dat mensen die niet gevaccineerd zijn, straks wellicht ergens geweigerd worden, vind ik buiten proporties! Er zijn nu eenmaal mensen die daar zelf een goede reden voor hebben en ik vind dat niemand je mag verplichten om een vaccinatie te halen. Ik werk in de zorg, dus voelde me een soort van verplicht. Al heb ik voorheen nooit de 'gewone' griepprik gehaald. Mijn dochter kiest voorlopig ook nog voor niet vaccineren. Zij is verloskundige en wil zelf ook nog ooit moeder worden. Er is nog te weinig over bekend of deze vaccinatie daar mogelijk schadelijk voor is. Dus ik snap haar standpunt en respecteer haar keuze, net zoals ik jouw keuze respecteer. Ik zal je niet uit de weg gaan in ieder geval, voor mij is iedereen gelijk op welk vlak dan ook!
2
 • 31 aug
 • 1
Dank je wel, Diaantje voor je lieve woorden! Ik heb er echt een poos over nagedacht. Vooral door de vele negatieve reacties van mensen wanneer ze merken dat ik niet gevaccineerd ben. Ik wil daar zeer zeker geen ruzie over maken, er is al genoeg ellende in de wereld. Het feit dat ik geweigerd zou worden, is iets waar ik me bij neergelegd heb. Als dat de consequenties zijn van het niet prikken dan accepteer ik dat gelaten. Ik snap jou beweegredenen, als ik in de zorg zou werken had ik misschien ook wel overstag gegaan, ik weet het niet. Ik begrijp de beslissing van jouw dochter er is nog veel onbekend over eventuele gevolgen op de lange termijn. Nogmaals bedankt voor je woorden, ze doen mij goed! Dikke X
 • 31 aug
1
 • 30 aug
 • 1
Sterk, oprecht artikel! Ik ben gevaccineerd, en vind het lastig wat ik nu moet denken van niet-vaccineerders... aan de ene kant snap ik ze, want je krijgt iets in je lichaam dat je niet kent, maar aan de andere kant vertragen/verpesten ze het voor de rest en de kans om ziek te worden van corona is vooralsnog vele malen groter.
1
 • 31 aug
 • 1
Dank je wel, Sem! Hmmm, verpesten of vertragen? Nu is het mijn beurt om niet goed te weten wat daarvan te denken. Als gevaccineerde mag je toch weer van alles? Als je gevaccineerd bent hoef je ook niet banger te zijn voor een ongevaccineerde dan voor een gevaccineerde. In beiden gevallen kunnen we elkaar tenslotte nog steeds besmetten, ook gevaccineerde onder elkaar. Als ik van mijzelf uit mag gaan, doe ik er alles aan om mijzelf en een ander te beschermen. Ik heb mijn zusje met down bijvoorbeeld al 1.5 jaar alleen via videocalls gezien. Ik doe dit uit liefde, om haar te beschermen omdat zij ondanks dat ze gevaccineerd is nog steeds Covid kan krijgen. Dus ook als ik gevaccineerd zou zijn, zou ik haar nog niet bezoeken. Ik zou haar dan alsnog kunnen besmetten en dat zou haar fataal kunnen worden. Ik houd afstand, terwijl sommige mensen die gevaccineerd zijn dat nogal eens vergeten, was mijn handen nog steeds stuk, draag mijn mondkapje en ben verder altijd thuis in mijn bubbel. Wanneer ik nergens meer binnen mag, vind ik dat prima. Valt het jou ook op dat bij de provincies hier in Nederland en de overige vakantielanden, waar de grootste stroom vakantiegangers heen zijn geweest, de besmettingen weer sky high gaan? Je kunt mij niet wijsmaken dat, dat alleen door de ongevaccineerde komt. Ik ben eerder van mening dat door de massale vakantiestroom door heel Europa het virus weer de vrije hand heeft gekregen en daardoor opnieuw flink om zich heen slaat. Het gevolg daarvan kan zijn dat de boel weer flink aangescherpt wordt en dat vertraagd en verpest de boel ook behoorlijk. Ik ben als ongevaccineerde thuisgebleven en denk ook dat ik juist voorzichtiger ben, omdat ik niet geprikt ben. Maar goed, jij hebt alle recht om ongevaccineerde mensen in twijfel te trekken, net zoals ik dat met het vaccin doe. Even goede vrienden! 😃
 • 31 aug
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen