Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Veelgemaakte beginnersfouten (deel 2 van de schrijfreeks)

Beginnersfouten, iets waar iedere schrijver ooit wel problemen mee heeft gehad. De één al wat meer dan de ander. En niet alleen de beginners maken ze. Nee, soms hebben zelfs de meest ervaren schrijvers er last van.

Geschreven door Lana Ederveen
Gepubliceerd op: 30 mei 2021
6
35
4
Zoals al gezegd ga ik het hebben over veelgemaakte beginnersfouten. Dat kunnen fouten zijn die te maken hebben met spelling of taal, maar evengoed met het verhaal zelf. En ik ben van mening dat als je weet welke fouten je allemaal kan maken, je ze veel minder maakt. Dan ben je er veel alerter voor. Daarom geef ik jullie in dit artikel een aantal veelgemaakte beginnersfouten. Het kan zijn dat je zelf ook nog op iets komt, dat niet in dit artikel staat, dan kan je die altijd in de comments zetten als aanvulling op dit artikel.
Als je weet welke fouten je allemaal kan maken, maak je ze veel minder.
1. Geen plot maken
Dit is één van de meest voor de hand liggende fouten die je kan maken, zeker als je een beginnende schrijver bent. Je hebt dan een leuk idee in je hoofd en wilt het persé direct op papier hebben. Maar dan loopt het verhaal vast, want je hebt geen idee welke richting je uit wilt. Of het verhaal wordt langdradig, omdat je toch maar altijd iets wilt toevoegen, dat eigenlijk geen meerwaarde heeft voor het verhaal, omdat het geen plot heeft.

Daarom, maak eerst je plot voor je begint te schrijven!

2. Te snel willen schrijven
Veel mensen willen snel hun verhaal af hebben, want dat geeft een goed gevoel. Of je hebt al een volgend idee in je hoofd en wilt daar snel aan beginnen, daarom schrijf je je huidige verhaal maar snel af, maar dat is nooit een goed idee. Over een verhaal moet je nadenken, je moet het soms even laten rusten, zodat je er later weer mee aan de slag kunt en het zo alleen maar beter wordt. Als je te snel wilt zijn, ga je alleen maar fouten maken. Dingen die niet echt duidelijk zijn voor de lezer, te veel informatie tegelijk geven of juist te weinig, leestekens of hoofdletters vergeten, … Dat maakt het allemaal veel moeilijker voor de lezer om in het verhaal te blijven. En dat is niet wat je als schrijver wilt. Je wilt juist dat de lezer wordt meegetrokken met je verhaal en er zich helemaal in kan inleven.
Dus, probeer niet te snel te willen schrijven, maar denk goed na over je verhaal.

3. Clichés
Je kent het wel, de badboy die vroeger is mishandeld door zijn vader. Of het vriendje dat, net nu de relatie zo goed ging, staat te kussen met iemand anders in zijn dronken bui. Of het kind in het weeshuis zonder vrienden, dat wordt gepest en dan ineens geadopteerd. Maar ook evengoed, de ochtendroutine, die altijd helemaal wordt uitgelegd, Of een hele beschrijving van de hoofdpersoon in het eerste hoofdstuk. Ook die dingen zijn cliché. Het is niet aangenaam om te lezen, zeker niet als er meerdere clichés in een boek worden gestoken. Als je dan toch heel graag over een cliché wilt schrijven, of het is nodig voor je verhaal, probeer het dan zo origineel mogelijk te verwerken.

4. Originaliteit
En dat brengt mij direct bij het volgende punt, dat ook te maken heeft met het vorige. Probeer in heel je boek zo origineel mogelijk te blijven. Het is niet leuk dat als je een leuk boek hebt gelezen, je gewoon de ideeën overneemt om er je eigen boek van te maken. Dat is niet leuk voor de bedenker van dat boek, maar ook niet voor jou. Het geeft veel minder voldoening als het af is, want je hebt het idee eigenlijk gestolen. Het is ook veel leuker voor de lezer om een origineel verhaal te lezen, want dat is veel moeilijker te voorspellen.

5. Niet te veel drama
Een drama boek kan leuk zijn, maar teveel is te veel. Je kent het vast wel, van die boeken waar het ene ongeluk na het andere gebeurt en dat terwijl er ook nog een liefdesdrama in is verwerkt en een familieruzie. Dat is gewoon teveel om in een verhaal te steken. Zo is het niet meer realistisch en wordt er veel minder stil gestaan bij één van de drama’s. Als er dan iemand sterft, en direct in het hoofdstuk erna, gaat het vriendje van de hoofdpersoon vreemd, dan kan er veel minder stilgestaan worden bij de dood van die persoon, en vlieg je over de hele gebeurtenis. Je krijgt dan veel minder de kans om echt empathie met de personages te voelen.

6. Onrealistische dingen
Mensen lezen niet graag onrealistische dingen, want dat is veel moeilijker om je in te leven omdat ze het niet kennen, of het niet logisch vinden. Dus probeer niet te veel onrealistische dingen in je verhaal te verwerken. Het kan natuurlijk zijn dat er toch iets onrealistisch moet gebeuren in je verhaal: een wens die uitkomt, je wint de loterij, het blijkt dat elfen bestaan, enz. Maar probeer die dingen dan op een zo realistisch mogelijke manier te vertellen. Als er iemand bijvoorbeeld de loterij wint, laat het dan een persoon zijn die al heel zijn leven meedoet, en niet iemand die gewoon een keer wou proberen.
Zo maak je het onrealistische toch toegankelijk voor je lezer.

7. Te korte hoofdstukken
Dit gebeurt vooral op Wattpad (in mijn volgende artikel vertel ik hier meer over). Mensen willen dan te snel een nieuw hoofdstukje uploaden, maar hebben eigenlijk geen tijd om er één te schrijven, dus plaatsen ze een heel klein hoofdstuk. Maar dat is heel irritant om te lezen. Tegen dat je dan terug in het verhaal zit, is het hoofdstuk al gedaan. En er gebeuren meestal wel wat tijdsprongen tussen de hoofdstukken in, wat het nog moeilijker maakt om echt in het verhaal te kruipen.
Dus neem je tijd om een hoofdstuk te schrijven, en als het nog niet af is, dan upload je die dag gewoon niets.

8. POV’s
Sommige verhalen worden uit verschillende POV’s (point of views) geschreven. Dat maakt het verhaal soms wel interessant, omdat je in het hoofd van meerdere personen kan kijken, maar soms is het te veel. Als er bijvoorbeeld 6 POV’s in je verhaal zitten, maakt het je verhaal meestal alleen maar ingewikkelder. En soms is het ook niet nodig voor je verhaal om bepaalde POV’s er in te doen. Probeer je te beperken tot 2 POV’s. Dat is meestal het meest aangenaam om te lezen als je meerdere POV’s wilt gebruiken natuurlijk. Je kan het ook gewoon bij één personage houden. Af en toe kan het ook wel leuk zijn om er meer perspectieven aan toe te voegen, maar ik zou je afraden om er meer dan 4 te gebruiken, want dan wordt het heel moeilijk om je verhaal te volgen.
Dit waren naar mijn gevoel de meest gemaakte beginnersfouten. Ik hoop dat dit jullie kan helpen als je een verhaal wilt gaan schrijven. Want het is toch altijd leuker als je verhaal goed in de smaak valt bij je publiek.
6
Geschreven door Lana Ederveen
Gepubliceerd op: 30 mei 2021
6
35
4

Comments

  • 12 juni
  • 0
Leuk artikel om te lezen. Ik vind zelf de taal soms nog lastig maar ook hoe je goedlopend verhaal maakt. Het op het papier krijgen van wat er in me hoofd zit, vind ik erg lastig. Dan lopende de zinnen niet lekker. Dus dit artikel is heel herkenbaar voor mij.
  • 12 juni
0
  • 10 juni
  • 1
Heel interessant en natuurlijk ook heel waar. Ik schrijf al bijna vijftig jaar en toch nog betrap je jezelf nog op al die beginnersfouten. Je ben enthousiast en je hebt verschillende ideeën tegelijk en uiteindelijk wil je ze allemaal heel vlug op papier en dat loopt dan faliekant af. Bedankt en goed geschreven.
  • 10 juni
1
  • 8 juni
  • 0
Goed om deze punten onder elkaar te zien in dit artikel, heel leerzaam
  • 8 juni
0
  • 30 mei
  • 0
Heel erg herkenbaar voor mij zelf haha, fijn dat je een overzichtje hebt gemaakt :P
  • 30 mei
0

Recente en relevant artikelen