Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Vegan mayonaise

Gebakken aardappelen met mayonaise. Alleen is dit mayonaise zonder ei. Wel met olie en mosterd. Maar het ei heb ik vervangen. Dit is dus een vegan recept.

Geschreven door Elisabeth van der Ark
Gepubliceerd op: 5 aug 2021
6
34
10
Gebakken aardappelen met mayonaise van aqua faba
Gebakken aardappelen met mayonaise van aqua faba

Mayonaise zonder ei

Normaal wordt mayonaise gemaakt met eigeel, mosterd, azijn of citroensap en olie. Uiteraard ook peper en zout. Of andere smaakmakers. Maar mensen die vegetarisch eten of die veganistisch eten gebruiken geen ei. Daar is de traditionele mayonaise niet aan besteed. Gelukkig zijn er andere manieren om ei-vrije mayonaise te maken. Hiervoor wordt het vocht van de kikkererwten of andere bonen gebruikt. Dat vocht wordt aquafaba genoemd. Aqua is water, faba is boon.
Aquafaba kan je ook opkloppen en gebruiken om meringue van te maken. Maar ook om chocolademousse van te bereiden.

Eigenlijk is dit ook een no-waste recept. Daar waar je normaal gesproken het kikkererwtenvocht in het riool giet, bewaar je het. Heel goed ook voor je ecologische voetafdruk. #nowasteartikel

Simpel recept

Het recept is ontzettend simpel. Veel heb je er niet voor nodig. Ik geef je nog wel een tip. Als je kikkererwten afgiet, bewaar dan het vocht in de vriezer. Zelf giet ik het in een ijsblokvormpje. Zo heb ik altijd op voorraad.

wat heb je nodig?
  • 1 theelepel mosterd - ik koos voor grove mosterd, dat zijn de pitjes die je ziet
  • paar druppels citroensap of wat azijn
  • 3 eetlepels kikkererwtenvocht
  • ± 200 milliliter olie naar smaak - ik koos voor zonnebloemolie omdat die neutraal van smaak is
  • peper en zout naar smaak of misschien wel wat tabasco
Hoe maak je het?
  1. Meng de mosterd met het citroensap. Klop met de mixer of hand.
  2. Voeg de kikkererwtenvocht ook wel aquafaba toe en blijf kloppen op lage stand.
  3. Schenk beetje bij beetje, net als bij mayonaise met ei de olie toe.
  4. Wanneer alle olie is toegevoegd, kan je wat harder gaan kloppen.
  5. Voeg naar smaak peper en wat zout toe. Vergeet niet, in het vocht van de kikkererwten zit ook al zout.

Dat vocht wordt aquafaba genoemd. Aqua is water, faba is boon.
Bedankt voor het lezen van dit artikel. Nieuwsgierig naar meer recepten? Klik op mijn naam voor meer artikelen.
Bedankt voor het lezen van dit artikel. Nieuwsgierig naar meer recepten? Klik op mijn naam voor meer artikelen.
6
Geschreven door Elisabeth van der Ark
Gepubliceerd op: 5 aug 2021
6
34
10

Comments

  • 6 aug
  • 1
Zeer interessant Elisabeth!
1
  • 7 aug
  • 0
Dank je wel!
  • 7 aug
0
  • 5 aug
  • 1
Ik schreef hier onlangs ook een artikeltje over aquafaba : https://artikel.nl/waardoor-kun-je-eieren-vervangen-in-een-recept-1897
Kopje koffie voor jou.
1
  • 7 aug
  • 0
Ik kom bij je lezen. Dank je wel!
  • 7 aug
0
  • 5 aug
  • 2
Origineel!
2
  • 5 aug
  • 0
En diervriendelijk.
  • 5 aug
0
  • 5 aug
  • 1
Heel interessant Elisabeth. Goed geschreven.
1
  • 5 aug
  • 0
Dank je wel!
  • 5 aug
0
  • 5 aug
  • 1
Ziet er heerlijk uit. Ga je recept even opschrijven en ook is uitproberen deze week.
1
  • 5 aug
  • 0
Het was ook echt lekker. Manlief dacht dat het gewone mayonaise was. Hij proefde het verschil niet.
  • 5 aug
0

Recente en relevant artikelen