Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Ver- of dichtbij nuftig?

Opknippen van woorden, in mijn vorige artikel deed ik het al, nu heb ik eens geprobeerd om er een ander taalspelletje aan te koppelen: De tegenstelling. Doordat ik het woord vernuftig opknip komt hij ineens op mijn pad en kan ik er dus mee spelen. Speel je mee?

Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 13 juli 2022
2
32
2
verziend?
verziend?
Afbeelding door Jorien Loman via Unsplash

Nuftig!

Ver- of dichtbijnuftig.
Vernuftig, een vreemd woord. Ik houd ervan. Wel vaker kijk ik langer naar woorden en valt mij op dat ze in feite een vreemde inhoud hebben.
Vernuftig, slim, handig, goed doordacht. Maar, ver duidt ook op dat andere woord: Dichtbij.
Wat zou dichtbij nuftig dan zijn? Niet zo slim? Het is immers een tegenovergestelde.

Echt bedoeld voor diegene die dichterbij kijkt dan zijn neus lang is.
Een lastig plekje om goed scherp te kunnen zien, zeker wanneer je wat ouder wordt en het leeswerk met de dag verder van je ogen gehouden dient te worden.
En, aangezien wijsheid met de jaren komt evenals die achteruitgaande visie, zou dichtbijnuftig zomaar een synoniem kunnen zijn voor dom. Hoewel, degene die dus goed dichtbij kan zien, heeft nog geen achteruitgaande visie. Hij (zij of het) kan alle kanten op kijken, daarop aanpassen en scherp zien wat er in al die velden gebeurt.

Is het dan een andere manier van kijken, slaat vernuftig op de personen die in staat zijn om strategie uit te zetten om op dat ene punt in de horizon te komen? Stapsgewijs, doel voor ogen heldere kaders en target gericht.

In dat geval moet ik bekennen dat ik dichtbijnuftig ben. Ondanks de leesbril die ik draag geniet ik van de brede blik, de paden opzij, de landweg in plaats van de snelweg.
Hoeveel wijze oude mannen (blijkbaar weten vrouwen het al eerder) hebben niet al gezegd dat de route belangrijker is dan de bestemming.
Laat dat waar zijn! Mocht dat waar zijn, waarom hebben we dan snelwegen aangelegd? Is het om sneller op onze bestemming te komen?

Misschien was het nog niet geheel duidelijk, maar weten jullie wat die bestemming is? Het ultieme eindstation? De plek waarna niets meer behaald hoeft te worden?
Dichtbijnuftig, ik wil het zijn, de ongebaande paden belopen.
Nee, je hoeft mij niet te volgen… dan zou er een pad ontstaan!
2
Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 13 juli 2022
2
32
2

Comments

  • 2 aug
  • 0
Leuk geschreven!
  • 2 aug
0
  • 20 juli
  • 1
Heel leuk en vernuftig geschreven, Peerke.
  • 20 juli
1

Recente en relevant artikelen