Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Vergoeding van oxazepam, eigen bijdrage kan oplopen tot 3.000 euro per jaar

Eén van de meest gebruikte kalmeringsmiddelen in Nederland met ruim negen miljoen receptvoorschriften per jaar is het middel Oxazepam. Door de verslavingsgevoeligheid moet de dosis vaak op regelmatige basis door de Oxazepam voorschrijvende arts worden verhoogd. Dit is de reden dat het middel in vele gevallen niet meer wordt vergoed.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 9 aug 2021
5
119
7

Oxazepam

Oxazepam is een slaap- en kalmeringsmiddel dat hoofdzakelijk wordt voorgeschreven bij angststoornissen, paniekaanvallen, slapeloosheid en, ten gevolgen van het afkicken van een alcoholverslaving, bij ontwenningsverschijnselen. Het middel is een zeer vaak gebruikt kalmeringsmiddel in Nederland. Dit komt omdat de werking gelijk na de inname in werking treedt. De werking van één tablet Oxazepam duurt ongeveer tot zes uur na inname van de Oxazepam tablet. Hierbij zal de werking na ongeveer drie uur als het effectiefst opgemerkt worden. Oxazepam werkt zeer rustgevend en vermindert de angstgevoelens. ook ontspant Oxazepam de spieren een maakt de gebruiker suf. Oxazepam wordt veel gebruikt bij slapeloosheid, gespannenheid en angstgevoelens.


Toepassingen

Oxazepam wordt bij verschillende klachten voorgeschreven. De belangrijkste zijn bij alcoholontwenning, angstgevoelens en gespannenheid.


Alcoholontwenning

Om ontwenningsverschijnselen bij alcoholverslaving te verminderen kan ook Oxazepam worden voorgeschreven. Door inname van Oxazepam wordt men na één á twee uur rustiger en slaperig. Deze periode duurt ongeveer zes tot tien uur.

Angstgevoelens en gespannenheid

Mensen met angstgevoelens en gespannenheid overdag kunnen Oxazepam beter niet langer dan twee maanden achterelkaar gebruiken. Na deze twee maanden is het raadzaam om het gebruik in overleg met de huisarts en of apotheker af te bouwen. Wees als gebruiker alert op het feit dat er sufheid, slaperigheid of vermoeidheid kan optreden en dat autorijden aan regels is gebonden.


Oxazepam als slaapmiddel

Als slaapmiddel werkt Oxazepam het beste als Oxazepam af en toe gebruikt wordt. Bij gebruik van een aaneengesloten periode van twee weken bouw het gebruik dan af in overleg met de huisarts en of apotheker.

Dosering

Oxazepam is verkrijgbaar in tabletten van 10 milligram en 50 milligram, waarbij in de meeste gevallen de tabletten van 10 milligram zullen worden voorgeschreven. Een huisarts zal de dosering altijd voor een persoon voorschrijven. Een voor te schrijven dosering kan variëren van één tot vier doseringen per dag.

Verslavingsgevoeligheid

Een groot nadeel van het gebruik van Oxazepam is de grote verslavingsgevoeligheid van het middel. Wanneer men langdurig Oxazepam gebruikt zal de dosering steeds opgehoogd moeten worden om het gewenste effect te bereiken. Dit heeft tot gevolg dat de kans op afhankelijkheid van het middel zeer groot is. In Nederland zijn in 2021, naar schatting, 600.000 mensen verslaafd aan kalmeringsmiddelen die behoren tot de groep benzodiazepinen.

Bijwerkingen Oxazepam

Oxazepam heeft voor veel personen een zeer positieve uitwerking. Toch ervaren de meeste gebruikers ook de bijwerkingen van het middel. Zo is een zeer veel voorkomende bijwerking van Oxazepam, sufheid, vermoeidheid, prikkelbaarheid en het tijdelijk ontstaan van mindere spierzwakte. Ook kan verminderde coördinatie optreden en bestaat de mogelijkheid van omvallen.

Andere bijwerkingen die kunnen ontstaan zijn:

 • Hallucinaties
 • Onrust
 • Nachtmerries
Wanneer deze bijwerkingen optreden is het raadzaam een arts te raadplegen.

Vergoeding Oxazepam door de zorgverzekeraar

Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn Sport (VWS) heeft in 2008 besloten om de vergoeding van geneesmiddelen die tot de groep benzodiazepinen behoren per 1 januari 2009 niet meer onder de basisverzekering te laten vallen. Dit betekent dat het gebruik van Oxazepam ook na 2012 niet meer wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Deze regel is ingevoerd om het aantal Nederlanders dat verslaafd is aan kalmeringsmiddelen te doen dalen. In 2011 bleek dat het aantal voorschriften van Oxazepam ten opzichte van 2008 inderdaad sterk was afgenomen. In 2008 stond Oxazepam nog op de vierde plaats in de top tien meest voorgeschreven medicijnen. In 2011 was het middel niet meer terug te vinden in deze lijst.

Uitzonderingen

Bij enkele uitzonderingsregels is een vergoeding door de zorgverzekeraar nog wel mogelijk. Het gaat hierbij om de volgende gevallen.

Oxazepam wordt wel vergoed...

 • Wanneer het geneesmiddel gebruikt wordt als onderhoudsbehandeling bij een epilepsie of behandeling van een epileptisch aanval.
 • Wanneer het geneesmiddel gebruikt wordt bij een behandeling van angststoornissen, waarbij therapie in combinatie met ten minste twee antidepressiva niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd.
 • Wanneer het geneesmiddel gebruikt wordt bij een behandeling van een meervoudige psychiatrische problematiek
 • Wanneer het geneesmiddel gebruikt wordt om het lijden te verzachten bij terminale zorg.
Om voor vergoeding in aanmerking te komen dient de (huis)arts, die het middel voorschrijft, de code B2 te noteren op het recept.

Kosten gebruik van het voorgeschreven middel Oxazepam in 2021

De kosten van Oxazepam zijn afhankelijk van de voorgeschreven sterkte en de keuze van de fabrikant.
 • Wanneer we uitgaan van 30 tabletten van 10 milligram, dan zullen de kosten bij een afname van dertig tabletten tussen de € 0,60 en € 1,50 bedragen.
 • Bij tabletten van 50 milligram zullen de kosten per tablet bij een afname van een doosje met dertig tabletten eveneens tussen de € 1,50 en € 3 komen te liggen.
Wanneer er slechts enkele tabletten worden gekocht, dan kunnen de prijzen per tablet hoger liggen.

3.000 euro per jaar
Wanneer men niet op doktersvoorschrift, dus voor eigen rekening, drie tabletten Oxazepam per dag moet gebruiken, dan kunnen de kosten voor een Oxazepam gebruiker dus in bepaalde gevallen op jaarbasis zelfs oplopen tot ruim drieduizend euro.
5
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 9 aug 2021
5
119
7

Comments

 • 14 aug
 • 0
Boeiend en verontrustend dat zo een gevaarlijk medicijn toch op grote schaal gebruikt wordt.
 • 14 aug
0
 • 10 aug
 • 1
Goed dat je hier aandacht aan schenkt.
 • 10 aug
1
 • 10 aug
 • 1
Heel erg informatief en interessant. Top geschreven!
 • 10 aug
1
 • 10 aug
 • 2
Nuttige informatie TekstschrijverT!
 • 10 aug
2
 • 10 aug
 • 1
Duidelijk en helder uitgelegd. Ik ben zo blij dat ik geen medicatie nodig heb tot nu toe.
1
 • 11 aug
 • 0
Dat is zeker heel fijn!
 • 11 aug
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen