Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Verhuizen! Enkele handige tips voor het inpakken en de eerste 24 uur.

Verhuizen is stressvol. En vermoeiend. En volgens mij is het niemands favoriete hobby. Nu kun je het jezelf natuurlijk wat makkelijker maken door verhuizers in te huren. Zij kunnen je in ieder geval verlossen van het zware sjouwwerk en soms pakken ze zelfs in voor je! Maar ik kan het me voorstellen dat dat helemaal niet in je budget zit.

Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 29 mei 2021
1
22
1
Afbeelding door Erda Estremera via Unsplash
Omdat ik al meerdere keren verhuisd ben ik mijn leven en ik daarnaast al talloze mensen heb mogen helpen met hun verkassing, heb ik gelukkig al wat ervaring. En daarmee ook wat handige tips die jullie zelf misschien nog weleens kunnen gebruiken. Ik zal ze in dit artikel voor jullie op een rijtje zetten!

Handige tips voor bij het inpakken.

Tip 1: Gebruik een inpak-caddy.

Wat ik zelf altijd erg fijn vind als ik ga inpakken is om al mijn benodigdheden bij elkaar te hebben. Sowieso ben ik een sucker voor caddies, dus deze mag ook nu niet ontbreken. In mijn caddy zit onder andere:
  • Duct tape (om dozen dicht te plakken).
  • Een schaar (om bijvoorbeeld de tape te knippen).
  • Watervaste stift (om de dozen en zakjes te labelen).
  • Inbussleutels (om meubels uit elkaar te halen).
  • Schroevendraaier (om meubels uit elkaar te halen).
  • Boterhamzakjes (voor losse schroeven die uit meubels komen) etc.
Tip 2: Zorg voor een "First Night Box".

Omdat het gewoonweg niet mogelijk is om alles dezelfde dag nog op zijn plek te hebben, is het handig om de meest essentiële zaken in een aparte doos te doen, en deze ook als zodanig te markeren. Zo weet je zeker dat je de eerste nacht in ieder geval goed doorkomt.

Je kunt hier onder andere een schone set kleding indoen, je toilettas, toiletpapier, medicatie, koffie en een koffiezetapparaat, opladers van de telefoon en eventueel huisdierbenodigdheden. Ik zorgde er ook voor dat ik deze zelf in mijn auto mee nam, en deze er pas aan het eind van de dag uithaalde. Zo kan de doos niet kwijtraken in de chaos van de dag.

Tip 3: Pak verstandig in.

Gebruik sowieso stevige dozen! Deze zijn op verschillende plekken te koop, zoals de bouwmarkt, Ikea of de Action. Bananendozen zijn ook handig, aangezien deze erg stevig zijn. Schrijf op de doos welke bestemming deze heeft in het nieuwe huis (keuken, slaapkamer, etc), en noteer ook duidelijk of de inhoud breekbaar is!

Een fout die ik in het verleden heb gemaakt is om een doos helemaal vol te stoppen met boeken. Dit is niet te tillen! Nu zitten mijn boeken in een koffer (in plaats van kleding), en die rol ik zo naar buiten! Stukken ergonomischer! Bij de breekbare dingen gebruik ik hand - en theedoeken, kussentjes of kleding die ik toch niet vaak draag. Dat stabiliseert de boel wat meer.

Tip 4: Stop niet alles in dozen.

Soms hoef je een kastje niet eens leeg te halen. Zo heb ik een klein ladekastje voor mijn ondergoed en sokken, en als ik verhuis ga ik die niet ergens anders in stoppen. Liever pak in het gehele kastje in met huishoudfolie of wat duct tape. Zo gaan de lades niet open tijdens het sjouwen, en is het gewoon nog te tillen. Plus dat je nu dozen overhoudt voor dingen die daar wel echt in moeten.

Ook hangkleding hoef je trouwens niet in dozen of koffers te doen. Bind een aantal kapstokken bij elkaar en trek er een plastic zak overheen. In mijn woonplaats maken we gebruik van speciale zakken voor het plastic afval, en deze zijn hier perfect voor! Maar ook vuilniszakken doen het goed bij deze methode.

Tip 5: Denk vooruit.
De koelkast en vriezer moet je tijdig leeghalen, aangezien deze eerst 24 tot 48 uit moeten staan eer ze verplaatst mogen worden. Hou hier dus rekening mee! Sowieso is het handig om dit van tevoren te doen, zodat het geen waterballet wordt.

Ook is het handig om tijdig een verhuisteam samen te stellen. Vraag je familie en vrienden om de verhuisdatum vrij te houden, zodat zij niet voor het blok gezet worden. Regel op tijd vervoer, and you're good to go! Vervoer kun je regelen door een busje of vrachtwagentje te huren, of een bekende van je lief aan te kijken. Wie weet willen zij hun busje wel uitlenen in ruil voor een warm worstenbroodje bij de lunch.

Handige tips voor in de eerste 24 uur.

Goed. Je hebt in je oude huis je spullen in dozen gedaan, meubels uit elkaar gehaald en alles verkast naar het nieuwe adres. Je bent helemaal over! Maar dan begint natuurlijk het echte werk: er een thuis van maken! Dit kost uiteraard wel langer dan 24 uur. Voor nu heb ik wat tips voor je om in de eerste 24 uur in je nieuwe huisje mee aan de slag te gaan.

Tip 1: Foto's maken.

Deze tip is vooral handig als je verhuist naar een huurwoning: maak foto's van hoe de woning eruitziet vóórdat jij er gaat wonen. Dat is vooral aan te raden als je een borg hebt betaald. Je kunt nu namelijk defecten alvast vastleggen, zodat je huisbaas weet dat jij niet de schuldige bent en je gewoon je borg weer terugkrijgt als je er weer zou vertrekken. Doe een rondje door het huis en leg gewoon alles vast. Deze zou je alvast naar je huisbaas kunnen sturen, zodat hij weet dat er niet met de datum gesjoemeld kan worden.

Sowieso is foto's maken een goed idee, al is het maar voor jezelf! Zo kun je een lijst maken met zaken die je eerst wil aanpakken (zoals het verven van een bepaalde kamer in het huis, of het opknappen van de vloer etc). En het is erg leuk om een voor - en na foto te hebben, zo zie je echt een verschil met nu en later!

Tip 2: Schoonmaken.

Ook al wordt de nieuwe woning schoon opgeleverd, het voelt toch niet hetzelfde dan wanneer je iets zelf hebt gepoetst. Doe het zelf ook gewoon even, vooral de keuken, het toilet en de badkamer zijn aan te raden om nog even zelf te doen. Er hebben namelijk wel gewoon mensen voor je daar gewoond, en ik heb altijd het idee dat dat niet zo heel fris is. Je weet namelijk niet wie er op die wc heeft gezeten en hoe schoon zij op zichzelf zijn. Daarom maak ik zelf altijd even nog grondig schoon voordat alles op zijn plek staat! Zo kun je ook nog even goed schoonmaken voordat je er niet goed meer bij kunt.

Tip 3: Meubels op zijn plek zetten.

Daarna is het tijd om de meubels alvast op hun plek te zetten. Ik raad zelf altijd aan om meubels die nog in elkaar staan eerst te plaatsen, zo heb je meer plek om de uit elkaar gehaalde meubels weer in elkaar te zetten. Heb je nog geen idee waar je alles wilt zetten? Ga dan gewoon even uit van je instinct en kijk waar het meubelstuk het beste zou staan. Mocht je het toch niet zo leuk of praktisch vinden, dan kun je het daarna altijd nog verzetten. Doe wat verse viltjes onder de poten, zodat je vloer beschermd wordt en je ze ook wat makkelijker kunt schuiven.

Tip 4: Je bed opdekken.

Geloof me! Je wilt dit niet pas aan het einde van zo'n lange dag doen! Zodra je bed op zijn plek staat raad ik aan om hem gelijk op te dekken. Je lichaam zal je straks dankbaar zijn dat je na een dag vol sjouwen en doen gewoon in je bed kunt duiken, het licht uit kunt doen en je broodnodige rust kunt pakken. Als je slim bent pak je ook wat beddengoed in en stop je dat ook in je "First Night Box". Zo heb je het meteen bij de hand en hoef je hiervoor niet eerst tien dozen door te spitten om het juiste te vinden.

Tip 5: Sorteer de dozen.

Je hoeft niet meteen te beginnen met uitpakken, maar het scheelt al een hoop als je de dozen in de juiste kamers zet. Een idee is om ze bij het inpakken al te labelen, zodat je verhuisteam weet waar ze moeten komen te staan. Dat scheelt je zelf een hoop gesjouw. En of je nu een uitpakmarathon houdt of gedurende de weken steeds een beetje opruimt, het scheelt écht heel veel dat ze al op de goede plek staan. Het is ook een stuk makkelijker zoeken als je weet waar iets in de doos zit. Zo hoef je niet in de woonkamer op zoek naar iets dat je in de slaapkamer zou gebruiken.

6. Pak je First Night Box uit.

Nu alles een beetje op zijn plek staat kun je je First Night Box verder uitpakken. Zet alles globaal op zijn plek zodat je je noodzakelijke dingen gewoon kunt gebruiken. Het maakt het zoveel makkelijker om tussendoor gewoon weer naar je werk te gaan (als je geen vakantie hebt genomen), terwijl de rest van de woning nog een chaos is. Plus dat het gewoon rust geeft in je hoofd om te weten dat je belangrijkste spullen op hun plek liggen.

7. Maak een kamer af.

Als je nog tijd over hebt dan zou je kunnen kijken of je één kamer helemaal ingericht krijgt. Heb je dingen die aan de muur moeten worden gehangen, dan kun je het schilderij op die plek alvast tegen de muur zetten, zodat je toch een idee krijgt. Mis je nog wat opbergruimte, dan kun je dit nu noteren zodat je er de volgende keer iets voor kunt aanschaffen. Zo wordt elke ruimte in je nieuwe woning steeds een beetje meer af, en voor je het weet is je huis helemaal ingericht.

Het is in ieder geval raadzaam om één kamer zo ver mogelijk af te krijgen, zodat je je even terug kunt trekken als de nasleep van de verhuizing je even teveel wordt. Die stapel dozen kan namelijk flink op je afkomen, vooral als je al aan het eind van zo'n slopende dag bent. Ik ga zelf altijd voor de slaapkamer, zodat die meteen aanvoelt als een oase van rust in de chaos en ik daar kan ontspannen door de deur achter me dicht te trekken zodat ik de rest van de janboel bijna letterlijk kan blocken.

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen wanneer je moet verhuizen, of dat je er een ander wat rust mee kan geven. Als Professional Organizer weet ik als geen ander hoe fijn het kan zijn om een stappenplan te kunnen volgen en daardoor wat overzicht in zo’n hectische tijd kan ervaren. Veel succes en happy moving!
1
Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 29 mei 2021
1
22
1

Comments

  • 29 mei
  • 1
Super goede tips!
  • 29 mei
1

Recente en relevant artikelen