Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Verrijk je leven

Meningen polariseren en het is verbazend te observeren hoe passief-agressief men soms op elkaar reageert. Want iedereen gaat ervan uit vrije meningsuiting te mogen uitoefenen maar als een ander een menig heeft die niet strookt met de eigen perceptie, dan volgt er ontkenning van die mening. Je bent vóór Ajax of vóór Feijenoord en er bestaat blijkbaar geen middenweg.

Geschreven door Marcel Duijn
Geschreven op: 29 juli 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
22
2
Afbeelding door Jean-Karim Dangou via Unsplash
Het leven is nogal kleurloos voor de meeste mensen. Maar die ontkenning geldt vooral voor geloofsstructuren zoals religie en filosofie, of andere spirituele kaders die mensen kunnen helpen de grote boze wereld te confronteren. De Amerikaanse onderzoeker Abraham Maslow rangschikte de volgens hem universele behoeften van de mens in een hiërarchie die bekend staat als de piramide van Maslow. Basisconcepten zoals liefde, erbij horen, genegenheid en familie staan hoger dan bijvoorbeeld eten, drinken, onderdak en een gevoel van veiligheid. Spirituele verbondenheid omvat al die broodnodige psychische behoeftes. Individuen die niet de emotionele verbinding kunnen ervaren die de psyche nodig heeft, vinden dat in gebedshuizen overal ter wereld.

Spiritualiteit
Spiritualiteit is dus volgens Maslow belangrijk om mensen goed te laten functioneren. Ik laat in het midden of er een God bestaat, het is niet het doel van dit artikel daar een discussie over te voeren. De zoektocht naar de Heilige Graal heeft menig mensenleven verwoest maar het is mijn mening dat iedereen dat maar voor zichzelf moet bepalen. We kennen gelukkig vrijheid van meningsuiting in het vrije Westen dus iedereen mag roepen wat hij wil, mits beschaafd en binnen onze maatschappelijke kaders. Waar ik heen wil is de top van de piramide van Maslow. Bovenaan staat namelijk zelfontplooiing. Dit artikel is daar een heel mooi voorbeeld van. Ik schrijf graag en toen ik de advertentie van artikel.nl tegenkwam met de uitdagende vraag of ik mijn tijd wel nuttig aan het besteden was, greep ik dit natuurlijk met beide handen aan. Zelfontplooiing is in mijn visie uiterst belangrijk om een emotioneel rijk leven te ervaren. Sommigen noemen dit levensdoelen stellen, of balans vinden. Er zijn tegenwoordig vele coaches die je erbij kunnen helpen de top te halen.

Verrijking van je leven
En dat begint met een elpee op de draaitafel, een pennenstreek op het papier, een verfkwast op een doek, of met het idee om meer uit het leven te halen dan alleen maar tussen negen en vijf voor een baas te werken en je avond te vullen met commerciële pulp. Jezelf expressief kunnen uiten is zó belangrijk en doet zo veel voor je eigenwaarde! Is het je wel eens opgevallen dat levenskunstenaars zelf ook artiesten zijn? Ik bedoel maar. We zijn veel meer dan simpele robots. Bewust leven draait om aandacht schenken aan je lichaam, de energie die je uitstraalt, hoe je met mensen omgaat en je algehele levensvisie. En dat begint allemaal met een keuze, want je hebt echt vrije wil en vrije keuze in het leven. Je schrijft zelf je eigen levensboek. Ik heb een Near Death Experience meegemaakt en mijn leven aan me voorbij zien flitsen. Ik hoef daar echt geen medaille voor te hebben maar de ervaring heeft me wel een heel stuk wijzer gemaakt. Ik voelde zoveel spijt en berouw om de dingen die ik niet heb gedaan in mijn leven. Ik weet ook het volgende; het Universum kent geen oordeel dus je kunt altijd beslissen het anders te doen. Mijn advies; kies wat leuks uit om je leven mee te verrijken! Daarna begint het pas echt.


1
Geschreven door Marcel Duijn
Geschreven op: 29 juli 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
22
2

Comments

  • 5 juni
  • 0
Inderdaad en wijze tip.
  • 5 juni
0
  • 2 juni
  • 0
Goed geschreven en heel waar. Ik heb ook maar heel laat in mijn leven gezien wat werkelijk de moeite waard was en dat was iets helemaal anders wat ik tot nu toe gedacht heb. Je tekst stemt tot nadenken en daarom alleen is hij al de moeite waard om er een appreciatie aan te geven. Graag gelezen.
  • 2 juni
0

Recente en relevant artikelen