Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Villány - nieuwe hotspot voor wijnkenners

In de Romeinse tijd werden wijnen uit zuid Hongarije al gewaardeerd door de kritische keizers. De lokale traditie van wijnbouw in wijnkelderdorp Villány gaat vermoedelijk terug tot aan de Kelten. Zeker is dat de Romeinen het terroir al op waarde wisten te schatten, getuige de overblijfselen van een luxe villa met restanten van wijnkaraffen in de buurt van Villány.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 29 juli 2021
7
438
12
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay

Villány - pittoresk wijnkelderdorp in een vermaarde wijnregio

Het beroemdste rode wijngebied van het land ligt in het zuiden van Hongarije, vlakbij de Kroatische grens, op de zuidelijke en oostelijke hellingen van het Mecsek- en Villánygebergte.

Zoals de naam al doet vermoeden, is het gebied verdeeld in de districten Villány en Siklós. De dorpen Villány en het pittoreske Villánykövesd, met de mooie rijen kelders boven elkaar op de helling, liggen in het oosten, het stadje Siklós ongeveer in het midden van het gebied.

De beste locaties, allemaal in de buurt van Villány, hebben de mooie namen: Jammerthal (dit is overgenomen in het Hongaars), Ördögárok (Duivelsgeul), Csilagvölgy (Sterrendal), Kopár (Kaal) en het onvertaalbare en ook voor Hongaren onbegrijpelijke Zuhánya.
Villány is een wijnkelderdorp met 3000 inwoners en 600 wijnmakers. Alles draait hier om wijn. Voortreffelijke rode wijnen komen er uit Villány. Het is een serieus alternatief voor de beste Bordeaux.
Afbeelding via Pixabay
Afbeelding via Pixabay
Het klimaat is submediterraan, de lente komt eerder dan waar dan ook in het land, de zon schijnt meer dan 2000 uur, wat langer is dan waar ook in Hongarije - maar ook langer als in Californië bijvoorbeeld.
Het geografisch keurmerk voor wijnen uit deze streek hebben de zeldzame Hongaarse krokus als beeldmerk. Net als de lokale druivensoorten groeit dit plantje uitsluitend op de hellingen van de Villány berg.
Een vroege lente, de lange hete zomer met veel zonuren en de warme herfst. Dat zijn, naast de ideale bodemgesteldheid, de beste voorwaarden voor een zeer succesvolle wijntraditie. De lokale wijnboeren verbouwen hier weer op grote schaal wijn. Vroeger, in de tijd van het socialisme, was er slechts een kleine wijngaard per persoon toegestaan ​​en mocht de hoeveelheid de zelfvoorziening niet overschrijden.

Ook in die tijd lette men er echter al op dat alleen bepaalde, van oudsher voorkomende wijnsoorten werden verbouwd. Dat doen de wijnboeren vandaag de dag nog steeds. Er is een verplichting voor geselecteerde druivenrassen uit deze regio en een beperking op de oogst. Wijnen uit deze streek hebben daarom het DHC (Districtus Hungaricus Controllatus) keurmerk met de zeldzame Hongaarse Krokus (Kíkorics) als beeldmerk. Deze krokus groeit, net als de druiven, uitsluitend op de helling van de Villány berg.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest
De grootste rijzende sterren van de Hongaarse wijnwereld wonen en werken in de stadjes Villány en Siklós. Deze lokale wijnbouwers experimenteren graag en stellen steeds weer nieuwe cuvées samen. Meestal van Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot of Kékfrancos (Blauwfrankisch).

Jonge generaties maken kennis met de geheimen van het wijn maken onder begeleiding van gerenommeerde wijnmakers, die de titel "wijnmaker van het jaar" en talrijke internationale en nationale prijzen al hebben ontvangen.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

De Villány - Siklos wijnroute

Deze auto- en fietsroute loopt over de hellingen van de heuvels van Villány en is de oudste wijnroute van Hongarije. Het gebied omvat ongeveer 2400 hectare aan wijngaarden op het zuiden, evenals amandel-, vijgen-, abrikozen- en perzikbomen. Een teken dat de Middellandse Zee niet heel ver weg is.

Vanuit de wijngaarden zien we een uitgestrekt land met een ideaal microklimaat. Warme dagen, koele nachten en altijd genoeg wind om de bladeren uit te drogen als het geregend heeft. De gemiddelde jaartemperatuur is 11,8C met een royale 2.300 zonuren. De lokale löss- en kleigrond op een kalkbed helpt de matige regenval van 700 mm per jaar op te slaan en levert uitstekende wijnen op.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

Terroir voor witte én rode topwijnen

Hongarije en wijn horen bij elkaar, zoals Italië en pasta
De goede reputatie van deze wijn wereldwijd blijkt ook uit historische documentatie. Reeds in 1846 werd er al wijn uit Villány naar New York verzonden. Het vlak bij Villány gelegen stadje Siklós staat bekend om zijn aromatische en elegante witte wijnen. Villány produceert complexe en krachtige rode wijnen.

De witte wijnen uit Siklós zijn opmerkelijk. Omdat ze relatief laag in zuur, maar rijk aan alcohol en extract zijn. Dit is een unieke eigenschap voor een Hongaarse wijn. Ze schitteren niet met frisheid maar met volheid. De lokale rode wijn Blauwe Portugieser is snel te drinken en populair dankzij zijn zijdezachte smaak - of het nu van Siklós of Villány is. Maar alle andere, vooral die uit Villány, bevatten veel zuren en tannines, wat het tot exceptionele bewaarwijn maakt .
Afbeelding Wunderlich Pince
Afbeelding Wunderlich Pince
Met name wanneer ze in een lagere opbrengst zijn geproduceerd zijn ze rijk zijn aan extracten. Ze rijpen minstens vijf tot zes jaar in houten vaten. De Cabernet wijnstokken of de cuvées in barriques hebben nog meer tijd nodig. Met een volle, stevige en ronde smaak lijken ze op de grote Bordeaux wijnen. Ze hebben daarvoor zelfs meerdere malen goud gewonnen. Van de goede jaargangen vanaf 1997 kan na 15 tot 20 jaar nog genoten worden. Ongetwijfeld een goed teken voor de toekomst.
Villány is DE nieuwe hotspot voor wijnkenners en het wordt langzaam maar zeker ontdekt door de gastronomie- en lifestyle pers die steeds meer aandacht besteedt aan deze in meerdere opzichten heerlijke streek.

De regio zelf verkennen

De wijnen uit dit fraaie wijngebied smaken natuurlijk het beste ter plaatse. Wie zelf de wijnen én de sfeer wilt eens willen proeven zijn er een aantal hotels in Villány in verschillende prijsklassen.

Of geniet in een authentieke boerderij tussen de locals in alle rust van de mooie omgeving en verblijf in de Klompen- of Vlinderboerderij. Deze originele Hongaarse vakantieboerderijen van Nederlandse eigenaren zijn van alle gemakken voorzien en liggen op een steenworp afstand van wijnkelderdorp Villány.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest
7
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 29 juli 2021
7
438
12

Comments

  • 31 juli
  • 0
Weer een gebied voor op mijn bucketlist!
0
  • 30 juli
  • 0
Wijnen om in de gaten te houden dus!
0
  • 30 juli
  • 0
Heel vet dat dat zo'n wijnstreek is!
0
  • 30 juli
  • 0
Ik ben als sinds jaar en dag wijnliefhebber, maar heb nog geen rode wijnen uit Hongarije gedronken. Als ik kijk naar de druiven die gebruikt worden, dan zal dit inderdaad naar een Bordeauxwijn gaan. Ken de Tokaj wel, maar dat is de witte wijn die zijn herkomst in Hongarije heeft (ook gemaakt in Tsjechië). Ga dus inderdaad eens op zoek moeten gaan naar die rode wijnen. Mijn interesse is gewekt. Goed geschreven en op een heel leuke manier gebracht.
0
  • 30 juli
  • 0
Ziet er leuk en gezellig uit!
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen