Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Vind je uitlaatklep

Emoties ervaart iedereen. Vaak kan je ze prima hebben, maar soms zijn het er (te) veel of voelt iets heel ingewikkeld. Je voelt je dan onprettig. Het gevoel moet eruit. Maar hoe?

Geschreven door Nuray Blekemolen
Gepubliceerd op: 22 juli 2021
3
78
2
Afbeelding door Brett Jordan via Unsplash
Een uitlaatklep is een middel om uiting te geven aan emoties. Sommige mensen doen dit weinig, dit worden vaak 'binnenvetters' genoemd. Is er iets gebeurd waardoor je je bijvoorbeeld onrustig of verdrietig voelt, dan doe je er goed aan om dit gevoel ook naar buiten te brengen. Je emoties verlaten dan je lichaam, waardoor je je weer iets lichter en opgeruimder voelt. Of iemand zich veel of weinig uit en op welke manier, is afhankelijk van veel verschillende factoren (bijvoorbeeld je karakter, opvoeding/hoe je bent opgegroeid en hoe veilig je je voelt in je omgeving).

De eerste manier om gevoelens te uiten, is door erover te praten. Dit kan direct ook één van de moeilijkste dingen zijn om te doen. Om over negatieve gevoelens te praten, moet je je namelijk kwetsbaar opstellen. Je vertelt wat er van binnen bij je speelt en dit kan je een heel onzeker gevoel geven. Je weet immers niet hoe de ander zal reageren. Toch is ergens over praten een heel goede uitlaatklep. Terwijl je ergens over praat komt los wat vast zat en je gedachten/gevoelens verlaten vervolgens je lichaam. Soms moet je hierbij huilen. Dit is ook een teken van loslaten. Praten kan je met iemand doen uit je omgeving of eventueel met een coach/psycholoog. Hoewel het een grote stap kan zijn om ergens over te praten, vindt een ander het meestal alleen maar fijn om meer over jou te weten en eventueel te helpen. Hij/zij zal aan jou nu ook eerder zijn/haar persoonlijke dingen vertellen en dit schept een band.

Als je op jezelf bent aangewezen, kan bewegen ook een fijne uitlaatklep zijn. Hardlopen, fietsen, zwemmen of wandelen zijn bijvoorbeeld fijne manieren om te bewegen. Enerzijds werkt het ontspannend om even met iets heel anders bezig te zijn, dit is heel mindful. Je bent alleen bezig met het sporten. Anderzijds kan je door bijvoorbeeld (intensief) hard te lopen frustraties 'eruit rennen'.
Een sport die echt ontwikkeld is om (emotionele) blokkades op te heffen is yoga. Omdat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zorgen de yogahoudingen ervoor dat onverwerkte emoties loskomen. Ook (therapeutisch) boksen is een goed expressiemiddel om bijvoorbeeld boosheid, stress of verdriet te uiten.

Naast praten en bewegen, kan creatief bezig zijn ook een goede manier zijn om je te uiten. Denk hierbij aan schrijven (gedachtes, verhalen of poëzie), tekenen/schilderen (op papier, doek of stenen) of muziek luisteren/zingen. Ook hierin kan je je gevoel kwijt. Je laat je lekker gaan en niets is goed of fout. Je hoeft je schrijfsels, creaties of zangkunsten aan niemand te laten zien/horen, maar kunt je gedachtes/emoties toch even kwijt. Hierdoor voel je je naderhand iets rustiger en kan je weer helderder nadenken.
3
Geschreven door Nuray Blekemolen
Gepubliceerd op: 22 juli 2021
3
78
2

Comments

  • 25 juli
  • 1
Tijd om eens een kopje koffie samen te drinken. Goed artikel wat je onder de aandacht brengt.
  • 25 juli
1
  • 22 juli
  • 1
Kunst wordt dikwijls geboren uit het uitbeelden, verwoorden van gevoelens. Leuk geschreven. Mag ik je ook eens op de koffie verwachten?
  • 22 juli
1

Recente en relevant artikelen