- Vitaminen: vlierbessen bevatten hoge concentraties vitamine C, maar ook vitamine A en B6
- Mineralen: voornamelijk calcium, kalium, fosfor, natrium, magnesium en ijzer, zink, koper en selenium.
- Sterke antioxidanten: zoals bio-flavonoïden, fenolzuren, carotenoïden, tannines en rutine
- Aminozuren: zijn de bouwstenen van ons lichaam
- Voorkomen winderigheid
- Helpen bij constipatie of verstopping
- Verbeteren de opname van gezonde voedingsstoffen
- Zorgen mee voor een gezonde darmflora
- Zijn een belangrijke bron van energie
- Voorkomt of behandelt ace
- Verkleint ons risico op herpes en gordelroos
- Activeert ons metabolisme waardoor we meer vet (calorieën) verbranden
- Gebruik uitsluitend rijpe en onbeschadigde vlierbessen
- Trek de zwarte en rijpe bessen voorzichtig van de trossen
- Kook de bessen op een zacht vuurtje
- Als ze zacht zijn en opengebarsten komt het sap
- Pers de vlierbessen en zeef ze door een fijne zeef
- Kook het gezeefde vlierbessensap samen met de een natuurlijke zoetstof en enkele kruidnagels tot de egale en geleiachtige massa (gebruik een verhouding van één liter vlierbessensap sap op één kg suiker)
- Verwijder het schuim
- Giet de gelei in voorverwarmde, steriele flessen, sluit ze hermetisch af en bewaar ze op een donkere en koele plaats.
- Gebruik bij verkoudheid: breng één deel vlierbessensiroop en één deel water aan de kook en drink dit gezond drankje zo warm mogelijk. Dankzij het transpireren verdwijnen alle de (giftige) afvalstoffen, wat het genezingsproces aanzienlijk verkort
- Kook de bessen in een bodempje water
- Wrijf ze door een zeef en kook ze met de plakjes appel tot moes
- Voeg de suiker toe en laat een half uurtje inkoken
- Week de gelatine in koud water
- Meng het vlierbessensap met 120 milliliter water, 90 gram suiker en het citroensap
- Verwarm dit mengsel Los de goed uitgeknepen gelatine op in het sap
- Laat het afkoelen tot het begint te geleren
- Klop de slagroom en de eiwitten afzonderlijk stijf
- Meng eerst de slagroom en daarna het eiwit door de gelerende massa
- Zet het mengsel twee uur in de koelkast
- Schil de appels, verwijder hun klokhuis en snij ze in stukjes
- Breng de wijn met de kruidnagels, het kaneelstokje en de rest van de suiker aan de kook
- Laat de appelpartjes vier minuten hierin pocheren
- Laat ze in het vocht koud worden
- Haal de appelpartjes uit het vocht
- Leg ze op bordjes, schep er bavarois bij en bestrooi met kaneel
Comments
- 10 sep
0- 8 sep
0- 8 sep
0- 7 sep
0- 7 sep
1