Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Vlierbessen doen veel meer voor je gezondheid dan je hoest stillen + Recepten

Vlierbessen kennen we vooral van de gelijknamige siroop. Die is zelfs bij de apotheker verkrijgbaar tegen de meest hardnekkige hoest. Maar vlierbessen betekenen zoveel meer voor onze gezondheid. Wat betekenen deze kleine besjes voor onze gezondheid en kunnen we er meer mee maken dan hoestsiroop alleen?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 6 sep 2021
8
350
8
Soorten vlierbessen

Wie dacht dat vlierbessen allemaal hetzelfde zijn, heeft het verkeerd voor. We hebben de keuze uit maar liefst twee dozijn diverse soorten van deze besjes. Hun namen verwijzen meestal naar hun plaats van herkomst. Vlierbessen worden overal ter wereld gekweekt. Ze zijn allemaal afkomstig van de vlierstruik, en hun kleur varieert van zwart of blauwzwart tot wit en geel.  De vlierstruik draagt witte of crèmekleurige bloemen, en werd  al door de Germanen als een heilige struik beschouwd. In de eerste plaats als bescherming tegen heksen en geesten, later om zijn geneeskrachtige eigenschappen.  De vlier heeft opvallend gevederde bladeren en bloeit in de lente. De eetbare besjes worden geoogst van begin september tot eind november.
Vlierbessen eerst koken voor gebruik

Voor je vlierbessen gebruikt, moet je ze zeker koken. Ze zijn namelijk licht giftig, maar door ze te koken verdwijnen deze giftige stoffen. Van vlierbessen maak je niet alleen heerlijke en vooral heilzame siroop, maar even goed vruchtensap, jam, gelei of siroop en zelfs geestrijke dranken, vlierbessentaart, vlierbes ijsjes, vlierbessen bavarois of een smoothie met vlierbessen.
De voedingswaarde van vlierbessen

Dankzij hun vele gezonde voedingsstoffen worden vlierbessen meer en meer gebruikt om onze  gezondheid te verbeteren en te ondersteunen. Ze hebben een hoge voedingswaarde en zijn vooral rijk aan:
  • Vitaminen: vlierbessen bevatten hoge concentraties vitamine C, maar ook vitamine A en B6
  • Mineralen: voornamelijk calcium, kalium, fosfor, natrium, magnesium en ijzer, zink, koper en selenium.
  • Sterke antioxidanten: zoals bio-flavonoïden, fenolzuren, carotenoïden, tannines en rutine
  • Aminozuren: zijn de bouwstenen van ons lichaam
De sterke antioxidanten beschermen ons tegen de vrije radicalen die onze lichaamscellen beschadigen, oxidatieve stress kunnen veroorzaken, ons ziek maken en ons natuurlijke verouderingsproces kunnen versnellen.
Vlierbessen helpen meer vet verbranden en makkelijker afvallen

Vlierbessen zijn ook rijk aan voedingsvezels. Die verbeteren niet alleen je spijsvertering. Ze geven ons een snel en langdurig voldaan gevoel, waardoor we minder snel weer honger hebt en minder eten. Vlierbessen ingepast in een gezond en natuurlijk eetpatroon, helpen ons meer vet verbranden en makkelijker afvallen.  Vlierbessen:
  • Voorkomen winderigheid
  • Helpen bij constipatie of verstopping
  • Verbeteren de opname van gezonde voedingsstoffen
  • Zorgen mee voor een gezonde darmflora
Zorgen voor extra spiermassa

Vlierbessen bevatten kalium en calcium, twee mineralen die onze spiermassa vergroten en onze spieren versterken. Kalium is ook belangrijk voor een goede spiersamentrekking. Dit mineraal regelt namelijk de elasticiteit van onze spieren, onze vochthuishouding en de bloedvoorziening van de spieren. Het calciumgehalte bevordert op zijn beurt de botdichtheid.

Vlierbessen verkleinen ons risico tegen verkoudheden, griep, corona en bronchitis

Vlierbessen kennen we vooral als siroop tegen de meest hardnekkige hoest. Maar deze bessen betekenen zoveel meer voor onze gezondheid. Zo versterken ze ons immuunsysteem en verhogen onze natuurlijke weerstand. Daardoor verkleinen deze besjes ons risico op verkoudheden, griep (influenza) corona en infecties van onze luchtwegen (vooral bronchitis). Dat danken we vooral aan het feit dat vlierbessen de aanmaak van witte bloedcellen sterk verhoogt.

Astma en diabetes

Vlierbessensap heeft ook een positief effect op allerlei chronische aandoeningen, vooral op astma en diabetes type 2.

Vlierbessen brengen je cholesterolgehalte weer in evenwicht

Vlierbessen verlagen onze slechte LD- cholesterol en verhogen de gezonde HDL- variant. Daardoor zijn ze in staat om een verstoord cholesterol weer in  evenwicht te brengen. Zo verkleinen ze de kans op aderverkalking, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. De sterke antioxidanten in vlierbessen en vooral de bio-flavonoïden, beschermen de binnenwand van onze bloedvaten, en verlagen daardoor oxidatieve stress. Dat zorgt voor minder ontstekingen, verbetert onze bloedcirculatie en doorbloeding.
Werken als natuurlijke pijnstiller bij urinewegeninfecties

Vlierbessen verlichten de pijn bij zowel blaasontsteking als bij infecties van onze urinewegen. Ze werken daarbij als een natuurlijk diureticum, wat de werking van onze nieren bevorderd en meer urine verwijderd. Onze nieren voeren ook constant giftige afvalstoffen af via onze urine. Het spoelt tegelijk ziekmakende bacteriën weg, wat de kans op een pijnlijke nierontsteking sterk verminderd.

Andere voordelen van vlierbessen
  • Zijn een belangrijke bron van energie
  • Voorkomt of behandelt ace
  • Verkleint ons risico op herpes en gordelroos
  • Activeert ons metabolisme waardoor we meer vet (calorieën) verbranden
Vlierbessen plukken

Vlierbessen zijn licht giftig. Kook ze eerst voor je ze gebruikt. Gebruik ook nooit de bast, de bladeren en de houtachtige delen van de vlierstruik én onrijpe bessen. Die bevatten namelijk cyanide, een erg giftige stof. Pluk uitsluitend trosjes zwarte vlierbessen. Vlierbloemen zijn eetbaar én geneeskrachtig.
Recept met vlierbessen: Vlierbessensiroop tegen hardnekkige hoest
  • Gebruik uitsluitend rijpe en onbeschadigde vlierbessen
  • Trek de zwarte en rijpe bessen voorzichtig van de trossen
  • Kook de bessen op een zacht vuurtje
  • Als ze zacht zijn en opengebarsten komt het sap
  • Pers de vlierbessen en zeef ze door een fijne zeef
  • Kook het gezeefde vlierbessensap samen met de een natuurlijke zoetstof en enkele kruidnagels tot de egale en geleiachtige massa (gebruik een verhouding van één liter vlierbessensap sap op één kg suiker)
  • Verwijder het schuim
  • Giet de gelei in voorverwarmde, steriele flessen, sluit ze hermetisch af en bewaar ze op een donkere en koele plaats.
  • Gebruik bij verkoudheid: breng één deel vlierbessensiroop en één deel water aan de kook en drink dit gezond drankje zo warm mogelijk. Dankzij het transpireren verdwijnen alle de (giftige) afvalstoffen, wat het genezingsproces aanzienlijk verkort
Recepten met vlierbessen: Vlierbessenjam

Ingrediënten: 3 kilogram rijpe vlierbessen, 600 gram in kleine plakjes gesneden appels, 2,5 kg suiker, het sap van één citroen

Bereiding:
  • Kook de bessen in een bodempje water
  • Wrijf ze door een zeef en kook ze met de plakjes appel tot moes
  • Voeg de suiker toe en laat een half uurtje inkoken
Recepten met vlierbessen: Vlierbessen bavarois

Ingrediënten: 300 milliliter vlierbessensap, vijf blaadjes gelatine, 175 gram suiker, vier eetlepels zelf geperst citroensap, 250 milliliter slagroom, het wit van twee eieren, 500 gram zoete appels, drie deciliter zoete witte wijn, vier kruidnagels, een kaneelstokje en een snuifje kaneelpoeder

Bereiding:
  • Week de gelatine in koud water
  • Meng het vlierbessensap met 120 milliliter water, 90 gram suiker en het citroensap
  • Verwarm dit mengsel Los de goed uitgeknepen gelatine op in het sap
  • Laat het afkoelen tot het begint te geleren
  • Klop de slagroom en de eiwitten afzonderlijk stijf
  • Meng eerst de slagroom en daarna het eiwit door de gelerende massa
  • Zet het mengsel twee uur in de koelkast
  • Schil de appels, verwijder hun klokhuis en snij ze in stukjes
  • Breng de wijn met de kruidnagels, het kaneelstokje en de rest van de suiker aan de kook
  • Laat de appelpartjes vier minuten hierin pocheren
  • Laat ze in het vocht koud worden
  • Haal de appelpartjes uit het vocht
  • Leg ze op bordjes, schep er bavarois bij en bestrooi met kaneel
8
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 6 sep 2021
8
350
8

Comments

  • 10 sep
  • 0
Gisteren een tak in de tuin gezet. Hopelijk groeit hij.
  • 10 sep
0
  • 8 sep
  • 0
Oh ja mijn schoonouders maken al jaren hun eigen vlierbessensiroop.
  • 8 sep
0
  • 8 sep
  • 0
Mooie blog, ze staan in de beurt van ons huis maar onder een eikenboom met processie rupsen die elk jaar een paar keer bespoten wordt ik zou er dus nooit van eten en ik wijs mensen er ook op als ik ze zie plukken.
  • 8 sep
0
  • 7 sep
  • 0
Goed on te
  • 7 sep
0
  • 7 sep
  • 1
Interessante blog weer!
  • 7 sep
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen