Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Voedingssupplementen die echt onmisbaar zijn voor onze gezondheid

Een hoge natuurlijke weerstand is onmisbaar om gezond te blijven functioneren. In een gezond eetpatroon zou er van zo'n tekorten geen sprake zijn. De realiteit is spijtig genoeg anders. We eten veel te eenzijdig met teveel toegevoegde suikers en vetten. Voedingsupplementen zijn daardoor echt onmisbaar. Maar welke hebben we écht nodig om tekorten aan te vullen en onze gezondheid op peil te houden?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 2 nov 2021
14
243
11
Gezond en gevarieerd eten

Om gezond, evenwichtig en gevarieerd te eten, moeten we dagelijks minstens 250 gram fruit en 300 gram verse groenten eten. Weinigen slagen daarin. Voedingssupplementen zijn vooral nuttig in de natte en koude herfst- en wintermaanden. Met de juiste voedingssupplementen geef je je natuurlijke weerstand een extra boost, en ben je maximaal beschermd tegen vervelende seizoenskwalen zoals verkoudheden, griep (influenza) corona en bronchitis.
Onmisbare voedingssupplementen: Vitamine C

Dit krachtig antioxidant zorgt ervoor dat andere stoffen niet oxideren of roesten. Om dat te voorkomen oxideert vitamine C zichzelf.  Deze populaire vitamine is niet alleen nodig voor een sterke immuniteit en een hoge natuurlijke weerstand. Het is ook voordelig voor de gezondheid van onze huid en de werking van onze bloedvaatjes. Daarnaast zorgt vitamine C voor sterke botten en kraakbeen en voor gezond tandvlees.  Vitamine C is vooral aanwezig in:
  • Verse groenten: vooral groene bladgroenten
  • Fruit: vooral citrusvruchten, maar ook in alle soorten bessen, frambozen, aardbeien, appels en peren,  en in bananen
Dagelijkse hoeveelheid vitamine C

Een te hoge dosis vitamine C kan geen kwaad. Het teveel wordt uitgescheiden via onze urine. Alleen nierpatiënten moeten voorzichtig zijn. Drink bij hoge dosissen voldoende water.

Onmisbare voedingssupplementen: Vitamine D

Deze vitamine is onmisbaar voor een sterke natuurlijke weerstand. Vitamine D maken we niet zelf aan. Dat doen we alleen onderhuids onder invloed van het zonlicht. Een kleine hoeveelheid vitamine D halen we uit onze dagelijkse voeding, vooral uit:
  • Vette vis: vooral in makreel, sardienen, wilde zalm, tonijn, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sprot, haring en ansjovis
  • Sommige soorten vlees: zoals kip, kalkoen en orgaanvlees (lever, niertjes...)
  • Eieren
  • Vitamine D wordt ook toegevoegd aan ontbijtgranen, margarine en halvarine
Omdat we tijdens de herfst- en wintermaanden veel te weinig buiten komen, wordt de meerderheid van ons met tekorten aan gezonde voedingsstoffen geconfronteerd.
Gebruik:  dagelijks een voedingssupplement vitamine D met een dosis die schommelt tussen de 20 en 50 microgram, bij voorkeur vitamine D3 in olievorm
Onmisbare voedingssupplementen: IJzer

Vermoeidheid en een groter risico op allerlei infecties kunnen wijzen op een tekort aan ijzer. Dat mineraal voorziet onze lichaamscellen van voldoende zuurstof. Zowel voeding van dierlijke als van plantaardige oorsprong bevat ijzer:
  • Voeding van dierlijke oorsprong met veel ijzer: vind je vooral in vis, vlees, kip en kalkoen
  • Plantaardige voeding met veel ijzer: verse groenten en fruit, peulvruchten, en volkorengranen zoals haver, zemelen, boekweit, gierst en quinoa en volkorenproducten (alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst).
Gebruik voedingssupplement met ijzer
Gebruik alleen een voedingssupplement ijzer wanneer er met een bloedanalyse een tekort werd aangetoond. Een teveel aan dit mineraal is sterk af te raden, en doet meer kwaad dan goed. Vooral aan je lever, hart en de alvleesklier (pancreas).

Zink

Dit spoorelement hebben we slechts in kleine hoeveelheden nodig. Dit mineraal is betrokken bij onze celdeling en zorgt voor een sterk immuunsysteem en een hoge weerstand. Je vindt zink vooral in  vlees, vis, eieren, peulvruchten, melkproducten en in volkorengranen.

Gebruik voedingssupplement zink

Een voedingssupplement zink is zeker nuttig, zeker in de herfst- en wintermaanden. De Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheid (ADH) bedraagt 10 milligram per dag.
Selenium

Dit mineraal geeft een extra boost aan onze natuurlijke weerstand en zorgt voor een jonge en strakke huid. Selenium is vooral aanwezig in  vlees, vis, volkorengranen, in alle melkproducten,  in eieren en in schaal- en schelpdieren zoals mosselen, oesters en garnalen.

Gebruik voedingssupplement selenium

Gebruik in de herfst en in de winter tussen de 50 en 100 microgram selenium per dag. Geef daarbij de voorkeur  selenium van van plantaardige oorsprong zoals selenium uit gist. Daar kun je niets fout mee doen.

Magnesium
Dit mineraal helpt bij vermoeidheid en stress. Verder is het een belangrijke bron van energie en speelt het een belangrijke rol bij de goede werking van onze spieren en zenuwen, en bij het ontgiften van onze lever. Magnesium is vooral aanwezig in groene bladgroenten,  volkorengranen, ruwe cacao, peulvruchten, onbewerkte noten en in mineraalwater.

Gebruik voedingssupplement magnesium

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid magnesium werd vastgesteld op 375 milligram per dag. Kies voor een goed opneembare vorm om spierkrampen te voorkomen. Controleer zeker de aanwezigheid van glycerofosfaten, citraten, gluconaten, lactaten, taurinaat en bisglycinaten. Hou er bij je keuze rekening mee dat magnesiumoxide minder goed wordt opgenomen.
Calcium

Vitamine D vergemakkelijkt de opname van calcium, een mineraal dat zorgt voor sterke botten en ons beschermt tegen osteoporose (botontkalking). Verder zorgt calcium ook voor sterke tanden, extra energie en voor een goede werking van onze spieren. Calcium vind je vooral in alle zuivelproducten en groene bladgroenten.

Gebruik voedingssupplement calcium

De referentie-inname bedraagt 800 milligram per dag. Wanneer je weet dat meer dan 70 procent van onze bevolking risico loopt op een calciumtekort, is het slikken van een voedingssupplement zeker geen overbodige luxe.

Probiotica

Een gezonde darmflora is de basis van een sterk immuunsysteem en een hoge natuurlijke weerstand. Er bestaat een ingewikkelde samenwerking tussen probiotica of goede darmbacteriën, vitamine D en onze natuurlijke weerstand. De meeste gezonde darmbacteriën of probiotica vinden we in onbewerkte natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr zonder toevoegingen, maar ook in zuurkool, kefir, kombucha, miso en in alle andere gefermenteerde voedingsproducten.
14
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 2 nov 2021
14
243
11

Comments

  • 13 nov
  • 0
Zoals steeds weer nuttige info
  • 13 nov
0
  • 7 nov
  • 0
Goed overzicht
  • 7 nov
0
  • 6 nov
  • 0
Goed om te weten
  • 6 nov
0
  • 5 nov
  • 1
Vitamine c en d zitten wel goed hier.
  • 5 nov
1
  • 5 nov
  • 1
Vers en gezond eten en een extra "pitamientje"
  • 5 nov
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen