Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Voordelen van het drinken van koffie

Het drinken van koffie kan vele voordelen hebben voor je gezondheid. Alsof de smaak niet genoeg is om ons te verleiden tot het drinken van koffie. Dit zijn alsnog de voordelen van het drinken van koffie.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 16 mei 2021
25
152
23
Afbeelding door Sliice via Unsplash
Cafeïne Kom je moeilijk de dag door of probeer je die leuke oma te zijn die met de kleinkinderen speelt? Dit kan heel vermoeiend zijn, maar niet getreurd, want koffie kan je hierbij helpen! Cafeïne is namelijk een stofje in je koffie die je energie geeft en ook je concentratie verhoogt. Met deze energie kom je wel je dag door en kan je blijven spelen met je kleinkinderen. Positief effect op je verbranding Cafeïne kan je metabolisme een flinke boost geven, zodat deze beter gaat werken. Dit betekend dat je stofwisseling meer op gang komt en dat je meer zal verbranden. Het drinken van koffie kan dus zorgen dat je meer vet verbrandt en dat je zal afvallen. Als je koffie drinkt om af te vallen raad ik je wel aan om de koekjes en de chocolade te laten liggen en je koffie zwart te drinken. Verlaagde kans op diabetes type 2 Uit het onderzoek van ‘The American journal of clinical nutrition’ hebben mensen die dagelijks hun kopje koffie drinken minder kans op diabetes type 2 vergeleken met de mensen die nooit koffie drinken. Uit het onderzoek kwam het volgende resultaat: koffie vertraagt de opname van glucose in je lichaam waardoor er minder insuline wordt aangemaakt wat een een hoge bloedsuikerspiegel tegengaat.
3 tot 5 koppen koffie per dag Uit een onderzoek van 'Kangbuk Samsung ziekenhuis' hebben mensen ook minder kans op hart en vaatziekten vergeleken met mensen die geen koffie drinken.

Alzheimer Amerikaanse onderzoekers hebben na onderzoek gezien dat cafeïne direct kan doordringen tot de hersenen, waardoor de kans op Alzheimer verlaagd zou kunnen worden.

Nadelen van koffie

Helaas heeft ieder ding dat voordelen heeft ook zo zijn nadelen. Dat geldt ook zo voor koffie. Dit zijn namelijk een paar nadelen van het nuttigen van koffie. Verhoogde bloeddruk Een paar kopjes koffie is goed, maar zoals bij alles in het leven: teveel van iets is ook niet goed. Teveel koffie kan je een verhoogde bloeddruk geven, waardoor je onrustig kan worden en je kunt er ook door gaan trillen. Het kan je ook nerveus maken, waardoor je je weer slecht gaat voelen. Wees je er daarom van bewust hoeveel koffie je op een dag drinkt. Moeilijk slaap vatten Cafeïne is goed om de dag door te komen, maar het is zeer vervelend als je probeert te slapen. Het is daarom aangeraden om je laatste kopje koffie zeven uur voordat je gaat slapen te drinken. Dit is namelijk hoelang het duurt voordat de Cafeïne uit je lichaam is verdwenen.

Verslavend Het is zo lekker en het helpt je om wakker te blijven. Het is daarom geen wonder dat mensen er niet meer zonder kunnen en helaas leidt dit vaak tot een verslaving. Dit is een minder slechte verslaving dan bijvoorbeeld roken of drugs, maar het is en blijft een verslaving. Gelukkig kan je hier iets aan doen... Je kunt namelijk ervoor zorgen dat je slechts de gezonde hoeveelheid koffie binnenkrijgt. Dit ligt tussen de drie tot vijf kopjes per dag. Bouw hiernaar af mocht dit je niet in één keer lukken. Doe desnoods wat melk in je koffie zodat je koffie wat verdund wordt. Probeer misschien eens een koffie verkeerd? Meer melk dan koffie kan jouw redding zijn.
Je lever draait overuren Je lever helpt je om je gifstoffen uit je lichaam te halen en helaas is cafeïne ook een van deze gifstoffen. Wanneer je veel koffie drinkt kan je lever overuren gaan draaien, iets waar jij, maar ook je lever niet van houdt. Wat doe jij als je dagen lang moet overwerken? Inderdaad, dag na dag ga je iets slechter werken en helaas doet jouw lever precies hetzelfde.
Hoofdpijn door verstijfde aderen
Wanneer je veel koffie drinkt, verstijven je aderen en wanneer je daarna even geen koffie tot je neemt, ontspannen ze weer. Door deze constante achtbaan van verstijven en ontspannen, kan je hoofdpijn krijgen. Wees je hiervan bewust en houd je cafeïnegebruik onder controle als je geen hoofdpijn meer wilt hebben.
25
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 16 mei 2021
25
152
23

Comments

 • 22 jan
 • 0
Mijn cardioloog geeft jou gelijk, koffie is goed voor het hart.

Ik volg je verder.
 • 22 jan
0
 • 19 aug
 • 0
Dat koffie zoveel (bij)werking op je heeft. Interessant om bij stil te staan.
 • 19 aug
0
 • 13 aug
 • 0
IK heb koffie nodig, anders krijg ik een geweldig hoofdpijn. Ook mijn bloeddruk is te laag en dan helpt koffie ook.
 • 13 aug
0
 • 10 aug
 • 0
Ik lust geen koffie, wel cola, helaas. Ben ermee opgegroeid en kan nu dus niet meer zonder. Blijkbaar is dat al een evengrote cafeïne verslaving, want wanneer ik een paar dagen zonder doe krijg ik dus echt een soort van afkickverschijnselen, snel moe, hoofdpijn,... gelukkig nog niet zo erg als die taurine drankjes, maar toch
 • 10 aug
0
 • 23 juli
 • 0
Ik ben dol op koffie drinken, maar niet teveel. Mooi artikel van jouw hand!
 • 23 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen