Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waar gehakt wordt …

Een veelzijdig ‘stukje’ vlees is gehakt, dat ook makkelijk vervangen kan worden door een vegetarische variant. Gehakt werd oorspronkelijk gemaakt van restjes vlees. Omdat dit product daardoor goedkoop was werd het veel verkocht en werd de vraag groter. Daarom wordt tegenwoordig gehakt op grote schaal verwerkt en niet meer enkel van de resten.

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 3 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
17
0
Afbeelding door Tijana Drndarski via Unsplash
Waarom is vlees gezond?
Dit is gemakkelijk te begrijpen, want in vlees zit een belangrijke hoeveelheid vitaminen en mineralen die wij van oudsher nodig hebben. Het is tegenwoordig wel zo dat de vegetarische/veganistische variant dusdanig is ontwikkeld dat ook daar (praktisch) alle voedingsstoffen in zitten, maar dat vraagt wel om verstandige keuzes. Vlees wordt tegenwoordig zoveel gegeten dat de overdaad zorgt voor een tegengesteld effect in verband met onze gezondheid.

En waarom is vlees ongezond?

Vlees eten is vooral ongezond voor de aarde. De mens is een omnivoor en dat betekent dat hij vlees en plantaardige voedingsmiddelen kan eten. Vanaf een bepaalde leeftijd kan dit volstaan met plantaardige voedingsmiddelen, mits er voldoende vitaminen en mineralen in de voeding zitten. Voor het opgroeiende kind kan dit niet. Er zijn inmiddels wereldwijd een paar baby’s overleden door het ontbreken van belangrijke voedingsstoffen. Als kinderen wat ouder zijn kan dat wel, maar juist voor hen en voor ons is het belangrijk dat de voeding goed uitgekiend wordt!

De hoeveelheid vlees, gevogelte of vis die tegenwoordig gegeten wordt is niet nodig om gezond te zijn en blijven voor de mens. Het is zelfs pas sinds zo’n 70 jaar dat er op deze schaal zoveel gegeten wordt. De aarde wordt hierdoor overbelast. Dieren houden voor consumptie kost (te) veel water en grond, ook vanwege voeding die voor dieren verbouwd wordt. Hiervoor worden bossen op grote schaal omgehakt, waardoor onder andere de klimaatverandering plaatsvindt. De meest eenvoudige oplossing hiervoor is het massaal aanplanten van bomen, bossen, wereldwijd, want een boom absorbeert CO2 en geeft zuurstof terug. Tevens zorgen de bomen voor een temperatuurdaling en meer vocht in de lucht. Maar dat is natuurlijk niet de enige oplossing. Verandering is moeilijk op alle gebied, maar noodzakelijk. Alhoewel de meeste mensen bewuster vlees eten en waarschijnlijk wel altijd vlees blijven eten, mag deze hoeveelheid drastisch omlaag.

Recept

Een gevulde aubergine is lekker met een kwart van de gebruikelijke hoeveelheid vlees en heeft ook dan nog voldoende voedingsstoffen. Halveer hiervoor een aubergine en lepel het vruchtvlees eruit. Dit kleinsnijden en met 75 gram gehakt of vegetarisch gehakt, een gesnipperd uitje, wat knoflook en paprika bakken, met de halve aubergines ernaast, in een grote pan. Regelmatig omscheppen en de aubergines draaien. Serveren met gekookte rijst en een muntsaus. Meng voor de muntsaus kwark, een beetje zout, gesnipperde knoflook en gesneden muntblaadjes.
0
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 3 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
17
0

Recente en relevant artikelen