Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waar haal ik mijn motivatie om te leren?

Ik doe dat morgen wel! Dit is een uitspraak die ik vroeger veel gebruikte wanneer het over leren ging en jammer genoeg herhaalde deze uitspraak zich vervolgens elke dag totdat ik in tijdnood kwam. Maar, waar haal je je motivatie vandaan als je er totaal geen zin in hebt? Hoe maak jij zin om te leren?

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 3 juni 2021
9
71
10
Afbeelding door Aaron Burden via Unsplash
Weetje! Er zijn twee soorten van motivatie namelijk de intrinsieke motivatie wat de motivatie is dat van binnen komt. Bijvoorbeeld als een vak je interesseert en je er graag meer over wil weten. De andere soort motivatie is de motivatie van buitenaf. Dit doe je bijvoorbeeld, omdat je geen commentaar wil horen van de leerkracht of omdat er een beloning op je wacht wanneer je deze toets haalt. Deze motivatie van buitenaf noemen wij extrinsieke motivatie.
Wees lief voor jezelf! Leren kan heel langdradig en saai zijn, waardoor het soms wel bijna op straf lijkt. Om deze reden moet jij juist extra lief zijn tegen jezelf. Dit doe je door pauzes te nemen, je favoriete snack erbij te nemen en om de zoveel pagina’s een snoepje te nemen. Of door een wandeling te maken, wanneer je hoofdpijn krijgt van het leren. Wat komt erna? Na elke toetsweek had ik een week vrij en dit zorgde bij mij voor heel veel motivatie. Ik dacht namelijk aan wat ik in die week kon doen, terwijl de anderen hun herkansingen aan het doen waren. De markt bezoeken of een dagje naar het strand gaan of misschien bingewatchen met je favoriete snacks en je lieve huisdieren. Wat ga jij doen na jouw toetsweek?
Muziek beluisteren tijdens het leren Bij sommigen werkt dit en bij sommige weer niet dus probeer het en kijk of het voor jou werkt. Het beluisteren van muziek die je je goed laat voelen zorgt voor een rustige atmosfeer in je kamer. Wees wel gewaarschuwd, luister niet naar de radio, want het tussendoor gepraat van de radio hosts kan je afleiden en dat is niet de bedoeling.
Duidelijk schema Heb je volgende week een toets Biologie die over voortplanting gaat? Het is dan aangeraden om een goed schema te hebben en niet lukraak te zeggen ‘Ik wil vandaag meer leren over seks’. Wanneer je je doel kleiner instelt, bijvoorbeeld ‘Ik wil vandaag meer leren over de bevruchting,’ voel je je meer gerustgesteld en meer gemotiveerd wanneer je deze informatie daadwerkelijk allemaal hebt geleerd op die dag. Denk eraan… kleine doelen zorgen er uiteindelijk voor dat je je grote doel behaalt. Als je je alleen focust op het grote doel en daarmee jezelf uitbrandt, verlies je alleen maar motivatie!
Denk terug aan waarom je dit moet leren Ben jij biologie aan het bestuderen omdat jij later een dierenarts wilt worden? Of bestudeer jij het omdat je later de geneeskunde in wil gaan? Ga na waarom je deze opleiding volgt en wat je er later allemaal mee kan doen. Op deze manier word je gemotiveerd door je studiekeuze en zie jij de gestippelde lijn die je naar je uiteindelijke doel zal leiden.

Stel de zin 'Ik doe dat zo wel' uit en begin nu met leren!
9
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 3 juni 2021
9
71
10

Comments

 • 21 juni
 • 0
Leuke geschreven en met goede tips.
 • 21 juni
0
 • 8 juni
 • 0
Goede tips!
 • 8 juni
0
 • 5 juni
 • 1
heel herkenbaar. Ik zou eigenlijk nu aan het studeren moeten zijn, want ik heb over een week examens, maar na een dag studeren heb ik niet meer echt de motivatie om verder te leren. Maar ik zal het toch maar doen. Bedankt voor dit artikel!
 • 5 juni
1
 • 5 juni
 • 1
Uitstelgedrag is een echte boosdoener.
 • 5 juni
1
 • 4 juni
 • 1
Interessant artikel , leuk geschreven .
 • 4 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen