Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Waar haal je als schrijver je inspiratie vandaan?

Een goede vraag. Ooit las ik ergens het verhaal over het ontstaan van Harry Potter. In de - notabene vertraagde - trein van Manchester naar Londen heeft J.K. Rowling haar eerste versie op papier gezet. In de vijf jaar daaropvolgend werkte ze het verhaal uit tot de zevendelige serie die we nu kennen. Dus de inspiratie kan zomaar toeslaan en zelfs ontstaan uit ergernis.

Geschreven door Raymond Zachariasse
Gepubliceerd op: 4 juni 2021
7
67
6
Als ik op dit moment even snel met dat verhaal meega, kom ik op een aantal leuke varianten. Misschien was die trein vertraagd omdat er een koe over het spoor liep. Het kan ook zo maar geweest zijn dat die vertraging kwam omdat een spion in de wc vastzat. En heel misschien was die trein waar Mevrouw Rowling inzat niet eens een trein, maar een raket naar een nieuwe bestemming, gewoon omdat wij er als mens op onze aarde een potje van gemaakt hebben.
Zo zie je maar, elk verhaal of artikel kan leiden tot een nieuw idee. De ideeën liggen soms voor het oprapen, mits je jezelf er maar voor openstelt. Leg jezelf geen beperkingen op. Weg met die beren op de weg. Psychoanalist Sigmund Freud had dit ook al snel door. Hij is bekend geworden met zijn vrije associatie. Een patient van hem - Emmy Von N. - had hem verzocht om tijdens haar behandeling haar gedachtegang niet constant te onderbreken. Dat onderbreken was voor die tijd gebruikelijk. Emmy wilde liever dat Sigmund haar vrijuit liet praten. Freud ging daarin uiteindelijk mee. Hij stelde een vraag en liet Emmy gewoon alles vertellen wat ze maar te vertellen had aan de hand van die ene vraag. Hij stuurde het gesprek nergens heen. Dat deed Emmy helemaal zelf, want elk van haar antwoorden vertakte zich weer naar een nieuw onderwerp. Haar hersenen werden als het ware geleegd. Freud vond dit erg interessant. Dus niet lang daarna was hij er heilig van overtuigd dat deze vrije associatie, zoals hij het noemde, kon helpen de weerstand van een patient te overwinnen. Als ze maar bleven praten - zonder een echte aanleiding - kwamen vanzelf de gedachten uit het onderbewustzijn, die eerder verborgen bleven, naar boven borrelen. Dat was in ieder geval het idee. En dat idee gebruik ik zelf nog dagelijks in mijn werk, maar ook bij het schrijven van artikelen. Toch is dit niet voor iedereen weggelegd. Dus hierbij geef ik een aantal hulpmiddelen die het leven van een schrijver, maar eigenlijk ook het leven van iedere creatieveling, makkelijker zou kunnen maken.
Houd altijd je ogen open. Blijf kijken. Want wat je ziet, kan je inspireren. – Grace Coddington

Gegarandeerde inspiratie

Bibliotheken

Veel mensen gaan naar de lokale bibliotheek. Er is wi-fi, koffie en er zijn lezende mensen. Hun maniertjes, hun gesprekken, je kunt ze ongevraagd overnemen en verwerken in je verhaal. Als bonus heb je de beschikking over heel veel boeken, in elk genre. Pak gewoon een aantal willekeurige boeken uit de kasten en lees van al die boeken de eerste bladzijde. Ga daarna meteen aan de slag met je eigen verhaal en je zult zien dat je in veel gevallen de stijl van wat je net gelezen hebt overneemt. Ook is het een goede inspiratie voor de opmaak van een boek. Je ziet dan of je wel moet inspringen bij elke paragraaf (spoiler: ja, dat moet). Je kunt zoveel uit het werk van anderen halen. Het is niet stelen, meer een gewenste vorm van inspiratie.

De douche

De douche? Jazeker. En het is eigenlijk ook heel logisch. Onder de douche ontspant je lichaam en ook je hersenen. Je bent op dat moment heel passief bezig. Denk aan een andere passieve bezigheid: slapen. Dit is hetzelfde, maar dan met je ogen open. De dromen die je normaal 's nachts krijg, kun je nu ineens heel makkelijk vangen omdat je wakker bent en geniet van de hete waterstralen op je lichaam. Die hitte zorgt ook nog eens voor een goede doorbloeding, dus dat zal er ook mee te maken hebben. Natuurlijk gaan water en papier niet goed samen, dus zorg voor een ijzersterk geheugen of koop gewoon watervast papier. Succes gegarandeerd.

Een hond

De hondenliefhebbers weten dit al: koop een hond. Die hond wil namelijk elke dag een paar keer een plasje of een poepje doen en dat doet het beest niet alleen. Baasje moet mee. Dat geeft het schrijversbaasje de gelegenheid om verplicht een wandeling te maken en de raderen te laten draaien. Het lopen zorgt voor de blije hormonen en deze Endorfines hebben ook een positief effect op je gedachtegang. Dus als je even daarvoor nog vast zat in een verhaal, zou je nu ineens de oplossing kunnen vinden. Neem daarom altijd een kladblok mee. Of gebruik je telefoon. Maar vergeet vooral niet om een plastic zakje mee te nemen. Niet-schrijvers lopen er soms ook en die stappen niet graag in een verse drol.

Vakantie

Dit is een inkoppertje. Een vakantie doet wonderen. Dat geldt voor iedereen. Ga eens op het strand liggen en laat de zon je lichaam strelen. Ik kan je garanderen dat de ideeën vanzelf je hoofd binnenlopen. Zelf zou ik er voor kiezen om aan een tafel te gaan zitten met een aardig uitzicht op zee bijvoorbeeld. Laptopje aan en een koude cocktail binnen handbereik.

Boeken

Zelf lees ik veel boeken. Echter niet helemaal. Ik lees het eerste hoofdstuk, ik kijk hoe andere auteurs omgaan met de eerste zinnen en bestudeer ook de dialogen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je kopieert, maar inspireren mag wel. Tv-shows, films, het kan allemaal tot inspiratie leiden. Ik had de bibliotheek al genoemd als een goede plek om dit te doen, maar het kan natuurlijk ook 's avonds in bed. Of zet een luisterboek op. Vergeet niet om je kladblok mee de slaapkamer in te nemen. Schrijf alle gedachten op. Het kan tot inspiratie leiden, maar het werkt ook goed om je hersenpan wat te legen. En dat heeft weer als gunstig gevolg dat je heerlijk zult slapen.


Conclusie

Zit je uiteindelijk toch niet in de flow. Weet je van gekkigheid niet meer waar je die inspiratie vandaan moet halen? Bedenk dan dat elke schrijver hetzelfde heeft. Inspiratie haal je uit de kleine dingen in het leven. Het kan zelfs al zo simpel zijn als met andere mensen een babbeltje te maken. Ga naar buiten. Blijf niet aan je bureau zitten en wissel het schrijven af met sociale bezigheden. Je zult zien dat het verhaal voor je nieuwe boek gewoon op straat ligt.

Dus wat heb je vandaag geschreven?

7
Geschreven door Raymond Zachariasse
Gepubliceerd op: 4 juni 2021
7
67
6

Comments

  • 11 sep
  • 0
Leuk en nuttig!

  • 11 sep
0
  • 3 aug
  • 0
Ik heb vandaag o..a. een reactie bij jou geschreven 😉

Maar soms kan een woord bij mij al leiden tot een verhaal. Het gaat er vooral om dat je brein openstaat voor van alles. Dat scheelt al de helft 😉
  • 3 aug
0
  • 25 juni
  • 0
Goede post met goede tips!
  • 25 juni
0
  • 18 juni
  • 0
Ik heb een hond, dus daar zit ik al goed en het klopt inderdaad dat ik ook ideeën opdoe tijdens de dagelijkse wandeling. Veel lezen doe ik ook, toch minstens één boek per week (ongeveer) en daar haal ik ook soms wel inspiratie uit, maar ook meer de stijl en zo, niet zozeer inhoudelijk. Goed geschreven. (kijk je ook even bij mijn artikels?)
  • 18 juni
0
  • 13 juni
  • 0
Leuke tips en die ga ik zeker onthouden, want je hebt gelijk. Eigenlijk zitten onderwerpen ook in je dagdagelijkse dingen.
  • 13 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen