Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waar vind jij jezelf bij horen?

Introvert, extravert of ambivert. Wellicht heb je er wel eens van gehoord, misschien ook niet. Maar na dit artikel te hebben gelezen, weet jij wat het inhoudt, heb je een beter idee van waar jij jezelf bij vindt horen en geeft het je een overzicht van behoeftes die je wel eens nodig zou kunnen hebben. Kortom, je leert jezelf beter kennen.

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 26 juni 2021
16
55
24
Afbeelding door Mahdi Bafande via Unsplash
Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld om jezelf te labelen of in een hokje te stoppen, maar slechts om over jezelf na te denken. Vaak kan het helpen om jezelf beter te begrijpen, omdat je dan snapt waar bepaalde gevoelens, emoties en gedrag vandaan komen. Hopelijk voel je je daardoor minder alleen en onbegrepen.

Tegenwoordig lijkt extravert gedrag de norm te zijn. Je moet opkomen voor jezelf, in gesprek blijven tijdens gezelschap en snel een mening klaar hebben staan. Als je er in slaagt extravert gedrag te vertonen, is de kans aanzienlijk groter om gezien worden op bijvoorbeeld school, werk en in het privéleven. Uit de beste bedoelingen wordt extravert gedrag gestimuleerd en het wordt vaak verbonden met succes. Maar wat als je nou eenmaal niet zo extravert bent? Vormt dat dan automatisch een probleem?

Nee, want ook introverten hebben enorm veel kwaliteiten, alleen worden deze vaker over het hoofd gezien. Zowel extraverten als introverten hebben hun sterke- en minder sterke kanten. Zodra je van jezelf weet waar je het beste bij past, kun je werken aan jouw sterke punten, zodat je die nóg verder kunt verbeteren. Wanneer je jezelf beter leert kennen, kom je er achter waar je potentie ligt en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen. Om deze redenen denk ik dat het erg belangrijk is om meer over jezelf te leren. Maar eerst, wat is introversie, extraversie en ambiversie nou precies?

Zowel introversie als extraversie en ambiversie zijn persoonlijkheidkenmerken. Het verschil tussen een introvert en extravert zit hem vooral in waar hij of zij voldoening uit haalt.

Om even kort door de bocht te zijn is een introvert iemand die zijn energie haalt uit zijn eigen gezelschap, waardoor hij teruggetrokken en verlegen kan lijken, alhoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn.

Een extravert is iemand die zijn energie juist haalt uit het in de buurt zijn van andere mensen, waardoor hij kan overkomen als zeer spraakzaam en populair onder leeftijdsgenoten, alhoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn.

Een ambivert is een persoon die kenmerken vertoont van zowel extraversie als introversie. Met andere woorden, ze vallen ergens in het midden van een introvert en extravert. Van ambiverten wordt gezegd dat ze zich wel op hun gemak voelen in sociale situaties, maar ook graag wat tijd alleen doorbrengen.

Volgens Carl Gustav Jung (1875-1961) verwijzen de introversie en de extraversie naar de richting van psychische energie. Zijn theorie gaat er van uit dat niemand 100% introvert of extravert is, maar dat het ene persoonlijkheidskenmerk dominanter is dan de ander. Onthoud dus ook goed dat deze persoonlijkheidskenmerken geen kwestie zijn van alles of niks.

Kenmerken van introverte personen.

 • Zij denken eerst goed na voordat ze iets zeggen, wat tot gevolg heeft dat het voor hen wat langer dan gemiddeld kan duren om een mening te vormen of ergens een antwoord op te bedenken.
 • Zij zijn gevoeliger voor prikkels van buitenaf en raken sneller overweldigd wanneer zij meerdere taken opgelegd krijgen. Beter is voor hen zich te focussen op één taak.
 • Zij gaan het maken van belangrijke besluiten liever uit de weg, maar als ze er niet aan ontkomen wegen ze elke mogelijkheid grondig tegen elkaar af.
 • Zij hebben een sterke mening en als zij die eenmaal hebben gevormd wijken ze er bijna nooit meer van af, want ze hebben er immers goed over nagedacht. Een mening vormen duurt lang, omdat ze eerst alles van elke kant willen bekijken.
 • Zij zeggen niet zomaar iets, want ze willen er graag zeker van zijn dat datgene wat ze zeggen ook daadwerkelijk klopt.
 • Zij leren van observatie; eerst zien, dan geloven.
 • Zij houden ervan om alleen te zijn, omdat ze hier van opladen. Als ze bij mensen zijn waarbij zij zich comfortabel voelen, kunnen ze zich uitbundig gedragen. Daarna hebben ze wel veel tijd nodig om zichzelf weer op te laden door alleen te zijn.
 • Zij neigen ernaar om hun emoties privé te houden en zelf naar oplossingen te zoeken.
 • Zij hebben vaak een kleine groep vrienden.

Kwaliteiten van introverte personen.

Reflecteren.
Juist omdat introverte mensen over het algemeen goed nadenken voordat ze iets zeggen, slagen ze erin om ergens goed op te kunnen reflecteren. Zo kunnen ze goed de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en doordenken allerlei ideeën en oplossingen om zo uiteindelijk op de beste manier uit te komen. Doordat introverten alles zo doordenken kunnen zij een grote bijdrage leveren op allerlei gebieden.

Diepgang
Introverten kunnen diepgang creëren in gesprekken, maar ook in onderzoeken. Zij hebben namelijk veel oog voor details en proberen voortdurend onderzoek te doen, zodat ze meer over het onderwerp te weten kunnen komen. Kennis is immers macht.

Focus & doorzettingsvermogen
Introverten kunnen lang en gefocust met iets bezig zijn. Het maakt hierbij niet uit of het een project is voor werk of school of dat het iets met hun eigen doel of passie te maken heeft. Wanneer zij iets hebben gevonden waar ze voor willen gaan, dan zijn ze niet te stoppen.

Goede luisteraars
Introverte mensen hebben de skill om goed met stilte om te kunnen gaan, goed te luisteren en te observeren wat er om hen heen gebeurd. Hierdoor merken ze allerlei dingen sneller op dan extraverten en hebben meer oog voor detail. Ook zijn ze de beste luisteraars. Zo luisteren zij goed naar verhalen van anderen en zijn daarom ook ideale gesprekspartners.

Kalmte
Introverten handelen zelden impulsief, maar hebben vaak een goede zelfbeheersing en redeneren vanuit feiten: onderzoeken en analyseren. Of wel: ze gebruiken hun vermogen goed te kunnen redeneren hier weer bij. Hierdoor kunnen ze vaak goed handelen in stressvolle situaties. Ze weten vaak hoe ze de kalmte kunnen bewaren en proberen rustig te blijven tijdens conflicten en wanneer dingen misgaan.

Kenmerken van extraverte personen

 • Zij denken en spreken tegelijkertijd, dus terwijl zij aan het praten zijn vormen zij een mening. Ze hebben dus niet veel tijd nodig om een mening te vormen.
 • Zij hebben prikkels van buitenaf nodig om zich goed te voelen en houden van sociale contacten.
 • Zij kunnen beter zich beter focussen wanneer zij meerdere en verschillende taken krijgen opgelegd. Extraverten houden namelijk van afwisseling. Beter voor hen is zich te focussen op verschillende taken om het op die manier leuk en uitdagend te houden.
 • Zij ondervinden minder problemen bij het maken van besluiten en denken er vaak minder goed over na. Hierdoor passen ze de gekozen richting ook net zo gemakkelijk weer aan.
 • Zij hebben snel een mening klaar, maar deze is vaak slechts tijdelijk. Extraverten zijn namelijk erg gevoelig voor externe meningen en stellen hun mening dan ook snel weer bij.
 • Zij zeggen sneller iets en zijn erg overtuigend in hun taalgebruik, ook al zijn ze nog bezig een eigen mening te vormen.
 • Zij houden ervan om onder de mensen te zijn, omdat ze hier van opladen. Ze halen hun energie van uitgaan en plezier maken met anderen.
 • Zij werken graag samen in groepen, om zo naar oplossingen te zoeken.
 • Zij hebben vaak een grotere vriendengroep en veel behoefte aan sociaal contact.

Kwaliteiten van extraverte personen

Makkelijke praters
Extraverten houden van praten en hebben daarom minder moeite om gesprekken met anderen te beginnen. Dit maakt hen direct gemakkelijk in de omgang met andere mensen.

Een open houding
Juist omdat extraverten makkelijk van mening veranderen en makkelijker met anderen meegaan, zien ze ook vaker nieuwe kansen en mogelijkheden en pakken deze dan ook. Ze staan altijd open voor iets nieuws en hebben daarom ook een open houding en kunnen veel ontdekken.

Initiatief nemen
In tegen stelling tot introverten, die liever even afwachten, zijn extraverten erg goed in het nemen van initiatief. Ze kunnen in verscheidene situaties snel en daadkrachtig handelen. Ook kunnen zij beslissingen nemen zonder hier al te veel bij na te denken.

Sociaal en vriendelijk
Extraverten halen hun energie uit sociale contacten en kunnen overal over praten zonder er te veel bij stil te staan. Dit laat hen erg sociaal en vriendelijk overkomen. Zij zijn daarnaast erg meegaand en conformeren zich gemakkelijker aan nieuwe situaties.

Grote lijnen zien
Waar introverten vaak verdwaald raken in de details, kunnen extraverten juist het overzicht goed bewaren. Ze slagen erin om een verhaal in grote lijnen te zien. Zij halen overal de kern uit en en raken minder snel afgeleid door kleine veranderingen. Dit maakt ook dat zij relatief goed met verandering kunnen omgaan.

Kortom, of je nou een introvert, extravert of ambivert bent, wees vooral gewoon trots op jezelf. Je hoeft jezelf nooit te veranderen naar iemand die je niet bent. Zowel extraverten als introverten en ambiverten hebben een heleboel goede eigenschappen die de wereld vooruitgang brengen. Samen vullen we elkaar aan. Zoals de uitspraak klinkt: het één kan niet zonder het ander.


Hopelijk heeft dit artikel jou een duidelijk inzicht gegeven over jezelf. Waar vind jij jezelf het meest bij passen, meer introvert of juist meer extravert of allebei: ambivert? Laat het me zeker eventjes weten in de reacties, ik ben benieuwd!
16
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 26 juni 2021
16
55
24

Comments

 • 28 juni
 • 1
Ik denk dat ik een combinatie van beide ben, met als overheersend aspect extravert.
1
Noa auteur
 • 28 juni
 • 0
Leuk om te horen!
 • 28 juni
0
 • 27 juni
 • 1
Ik ben echt introvert, alles komt wel overeen haha. Goed artikel!
1
Noa auteur
 • 27 juni
 • 0
Dankjewel!
 • 27 juni
0
 • 27 juni
 • 1
Ik ben 100% introvert. Een INFJ om precies te zijn :)
1
Noa auteur
 • 27 juni
 • 0
Interessant!
 • 27 juni
0
 • 27 juni
 • 1
Niet al te lang geleden een test gedaan en daar kwam 91% introvert uit, maar een dergelijke score had ik al verwacht. Goed om je eigen kwaliteiten te omarmen, mensen vullen elkaar aan.
1
Noa auteur
 • 27 juni
 • 0
Niks mis mee! Lekker blijven waarderen en vooral jezelf blijven! En zeker waar
 • 27 juni
0
 • 26 juni
 • 1
Ik ben altijd een combinatie geweest van beide, soms hou ik heel erg van op mezelf zijn, andere momenten geniet ik zo van met andere mensen zijn! Heel mooi artikel!
1
Noa auteur
 • 27 juni
 • 0
Bedankt Emma! Ja daar kan ik me ook wel erg in vinden.
 • 27 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen