Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Waarom drinken we steeds minder melk?

Al een aantal jaren achtereenvolgens loopt de melkconsumptie in Nederland jaarlijks terug. In een periode van april 2013 tot april 2014 verkochten de supermarkten 21 miljoen literpakken melk minder. Dit komt neer op een daling van 2,8%. In dit artikel worden verschillende redenen gegeven waarom dit zo is.

Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 20 juli 2021
16
144
32
Afbeelding door Bettina Kunz via Unsplash

Waar wordt de melk voor gebruikt?

Laten we allereerst de melk die we drinken uit een pak eens bekijken. Denk hierbij aan magere, halfvolle en volle melk. De melk wordt ook voor andere producten gebruikt. Zo drinken we maar 8% van de melkproductie op als melk uit een pak. Het overgrote gedeelte verdwijnt in kaas (52%) en de rest wordt geëxporteerd naar landen buiten de Europese Unie. We drinken steeds minder melk maar we produceren in Nederland wel steeds meer melk. Dit komt omdat het melkquotum is opgeheven en boeren zoveel melk mogen leveren als ze kunnen/willen. Per maand komen er ongeveer 1% meer melkkoeien bij. Dat zijn koeien die puur gebruikt worden om melk te produceren. Dit gebeurt omdat de vraag naar kaas stabiel blijft en de vraag naar melk in het buitenland groeit met 3% per jaar.

Waarom drinken we nu minder melk?

We drinken steeds meer zuiveldrankjes zoals: Milk and Fruit, Optimel en andere zuiveldrankjes. Deze worden gemaakt van melk, alleen is er minder melk voor nodig. Dit omdat er ook vruchtensappen en andere toevoegingen in verwerkt zijn. Het traditionele ontbijt van een glas melk en een boterham zit er niet meer in, wel wordt er meer yoghurt en kwark verkocht dan vroeger. Ook heeft melk een oubollig imago gekregen door de nieuwe zuiveldrankjes.

Zuiveldrankjes

Zuiveldrankjes zijn steeds meer in opkomst en hierdoor drinken we minder melk. De zuiveldrankjes zijn meestal gemaakt op basis van yoghurt of kwark en niet op basis van melk. Behalve zoals de naam het ook aangeeft ‘Milk and Fruit’. Als je kijkt naar melk en zuiveldrankjes dan valt het op dat de aanwezige suikers nagenoeg hetzelfde zijn. Melk heeft iets meer vet omdat de zuiveldrankjes gemaakt zijn op basis van magere kwark of yoghurt die bijna geen vet bevatten. Aan zuiveldrankjes worden vaak vitamines toegevoegd. Dit maakt dat zuiveldrankjes voor het oog gezonder lijken ten opzichte van melk.

Dieetboeken

De grootste afname van de melkconsumptie is toch wel te wijden aan de dieetboeken. Melk de witte motor, was de slogan jaren terug. Melk was goed en gezond voor je. Nu hoor je steeds meer de slogan: melk de witte sloper. Melk zou volgens vele dieetboeken slecht zijn en dik makend. Zuivel kan je volgens het Voedingscentrum op verschillende manieren binnen krijgen, dit hoeft inderdaad niet door melk alleen. Melk is een belangrijke bron van calcium, die zorgt voor sterke botten. Uit studies blijkt dat je juist osteoporose kunt krijgen van het drinken van meer dan 3 glazen melk per dag. Dus melk geeft je geen sterke botten maar juiste broze botten. Je kunt acne krijgen door het drinken van melk omdat caseïne in melk de hormoonhuishouding van je lichaam in de war brengt. Melk zou je dik maken volgens vele dieetboeken en geeft je een opgeblazen gevoel in de maag. Ook maakt melk meer speeksel aan in de mond, hierdoor kan je neus meer verstopt raken. De dieetboeken schrijven ook dat melk geproduceerd wordt door koeien en dat het ook alleen voor de dieren blijft. Ook wordt er geschreven dat melk juist wel goed voor je is. Of het wel of niet goed is laat ik dan ook in het midden. Maar hierdoor is de melkconsumptie wel gedaald de laatste jaren.

De opkomst van Soja

De opkomst van sojaproducten heeft de melk ook niet goed gedaan. Sommige mensen kunnen echt niet tegen lactose in melk. En moeten overstappen op iets anders wat plantaardig is zoals sojamelk of amandelmelk. Heel goed dat het bestaat maar niet goed voor de melk en de melkboeren. Ook is er aan deze vorm van melk meer geld te verdienen dan aan de melk.

Samenvatting

We drinken steeds minder melk. Van april 2013 tot april 2014 tot 21 miljoen literpakken minder. Dit komt omdat we steeds meer andere zuiveldrankjes drinken en omdat deze modern zijn en vaak lekkere toevoegingen hebben. De grootste daling heeft te maken met het feit dat dieetboeken schrijven dat melk slecht, ongezond en dik makend zou zijn. De lactose-intolerantie heeft er ook mee te maken dat er minder melk gedronken wordt. Het werd vroeger nooit ontdekt of je allergisch was voor lactose in melk.
16
Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 20 juli 2021
16
144
32

Comments

  • 28 juli
  • 0
Er komt zoveel vaak niet onderbouwde informatie over ons heen, dat het soms moeilijk is je keuze te maken.
0
  • 28 juli
  • 0
Daar ben ik het helemaal met je eens met helaas te veel dingen zo in de wereld niet alleen over voeding.
  • 28 juli
0
  • 28 juli
  • 0
Ik drink al jaren geen melk, kan er niet tegen. Als kind zijnde had ik er al een hekel aan, waarschijnlijk omdat ik het toen ook al niet goed kon verdragen. Hetzelfde heb ik met tarwebrood, daar krijg ik ook een reactie van.
0
  • 28 juli
  • 0
Als je een intolerantie hebt is het zeker lastig om het te drinken. Moet je het ook niet doen inderdaad.
  • 28 juli
0
  • 27 juli
  • 0
Oei oei ik geloof nog altijd in de pure volle melk van de koe. Mij lijkt eerder nodig dat de zuiveldrankjes uit het dieetboek moeten en ook de halfvolle melk. Een lekker koud glas melk drink ik graag net zoals kefir, ook zo lekker. Niet heel veel maar zeker 1 keer per week.
0
  • 28 juli
  • 0
Kefir heb ik nog nooit gedronken. Ben benieuwd naar de smaak.
  • 28 juli
0
  • 25 juli
  • 0
Ik ben absoluut melkverslaafd, maar afgekickt 😉
Wrom? Omdat de ukkepukkies vd moeder gescheiden worden om ons melk te geven.

Soja is het geworden.

Maar helemaal vd melk af lukt me niet, want kaas en yoghurt eet ik nog wel.
Dus toch nog een beetje een junkie.... maar niet meer 1 a 2 liter p dag melk.

0
  • 26 juli
  • 0
Haha, vind ben nog zoekende. soja geprobeerd vond het rare smaak hebben. voor mij dan toch de yoghurtdrankjes of gewoon een glas melk.
  • 26 juli
0
  • 24 juli
  • 0
Interessant artikel, Ryan. Ikzelf ben nog van de oude stempel. Ik drink in de ochtend een groot glas meld, en eet er een bruine boterham met kaas bij. Voor mij geen zuiveldrankjes etc.Ik denk wel dat juist doordat er een grote toename is in het aanbod er veel meer zuivel wordt verbruikt. Dat heeft natuurlijk een grotere impact op het milieu. Ik denk dat mensen die gewoon braaf elke dag een glas melk drinken nog wel 'ok' zijn :)
0
  • 26 juli
  • 0
Ik ook vroeger, nu ik op mezelf woon. Is dat iets veranderd voor de afwisseling naar zuiveldrankje. Kaas vervang ik dan voor hagelslag. Daar ben ik het wel met je eens.
  • 26 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen