Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Waarom een banaan als ontbijt geen goed idee is + gezonde ontbijtrecepten met banaan

Velen onder ons gaan zonder ontbijt de deur uit. Anderen eten vlug een banaan voor ze vertrekken. Bananen zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen. Net zoals alle fruitsoorten hebben ze een hoge voedingswaarde en vele gezondheidsvoordelen. Maar is een banaan als ontbijt wel zo'n goed idee?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 27 aug 2021
12
701
13
Bananen zijn rijk aan suiker

Door 's morgens vlug een banaan te eten, denken velen dat ze goed (lees gezond) bezig zijn. Niet dus, bananen zijn wél gezond maar niet als je ze alleen eet als ontbijt. Bananen zijn namelijk echte suikerbommen. Eén banaan bevat voor één vierde uit suiker. Fruitsuikers weliswaar en die zijn gezonder dan toegevoegde suikers, maar het blijven suikers.  Bananen voorzien je snel van energie. Dat betekent ook dat je even snel een stevige energiedip kunt krijgen en dat is veel minder interessant. Door 's morgens alleen een banaan als ontbijt te eten, hou je het zeker niet zonder honger vol tot je lunch. En als gevolg van een energiedip raak je ook sneller vermoeid.
Nuchter een banaan eten ontregelt je spijsvertering

's Morgens nuchter een banaan naar binnen werken heeft overigens nog nadelen. Een banaan op een lege maag gaat namelijk gisten. Dat ontregelt niet alleen je spijsvertering, maar ook je darmflora. En een gezonde darmflora is nog altijd de basis van zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Je darmflora kan zo niet optimaal werken, waardoor je aankomt in plaats van het beoogde gewichtsverlies.
Een onstabiele bloedsuikerspiegel

Bananen bevatten dus 25 procent fruitsuikers en toch zijn ze relatief 'zuur'. Wanneer je 's morgens je bananen niet combineert met gezonde vetten en trage raakt ook je bloedsuikerspiegel ontregelt, en krijgt het hoge pieken even diepe dalen. Dat zorgt snel voor honger en doet je overdag dus méér eten.

De zuurtegraad van bananen

Omdat bananen naast suiker ook relatief veel zuren bevatten, haal je je lunch nooit zonder honger en een ernstige terugval van je energievoorraad. Wanneer je om het even welke soort suiker eet, komt er een fermentatieproces op gang. Dat proces is vergelijkbaar met het brouwproces van bier en wijn. De suikers veranderen zo in zuur en alcohol en verstoren je spijsverteringsstelsel.
Gezondheid verbeteren zonder overgewicht en toch bananen eten

Voor voldoende energie, het verbeteren van je gezondheid en je gewicht beter onder controle te houden, eet je dus best geen banaan als ontbijt of na een maaltijd. Het doet je bloedsuikerspiegel pieken. Dat vergroot je eetlust, zorgt voor meer overgewicht en maakt je snel vermoeid.
Voedingswaarde van bananen

Dat betekent zeker niet dat je nu plots bananen van je dagelijks menu moet schrappen, daar zijn ze veel te gezond voor. Ze hebben namelijk een hoge voedingswaarde en zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen, zoals:
  • Vitaminen: in bananen vinden we naast B11 of foliumzuur ook vitamine A, B1, B2, B3, B5 en B6, C, E en K
  • Mineralen: voornamelijk kalium, magnesium en fosfor, maar ook kalium, natrium, calcium, ijzer, jodium, selenium, jodium en zink
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten
Zo eet je een banaan in een gezond ontbijt

Een gezond ontbijt bestaat uit veel, maar niet uitsluitend, hoogwaardige eiwitten en voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten. Je mag dus gerust je favoriete fruit blijven eten bij je ontbijt, maar dan samen met andere gezonde voeding zoals natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr zonder toegevoegde stoffen en met verse kruiden en specerijen. Deze voedingsproducten neutraliseren het zuur in bananen waardoor je geen last krijgt van spijsverteringsproblemen.
Gezonde combinaties

Eet een banaan als ontbijt ook samen met bijvoorbeeld kaneel (een aanrader), chiazaad, hennep, lijnzaad, kokosolie en kurkuma. Een zelf gemaakte smoothie met bananen of boterhammen met pindakaas en banaan als ontbijt kun je eveneens blijven eten.
Gezonde ontbijtrecepten met banaan: Bananenbrood met chocolade

Ingrediënten voor tien porties: drie rijpe bananen, drie eieren, 150 gram amandelmeel, twee 2 theelepels bakpoeder, 50 gram pure chocolade met minstens 85 procent rauwe cacao, 75 gram gemengde noten, 30 gram geraspte kokos en een snuifje zout

Bereiding:
  • Verwarm je oven op 175 graden
  • Vet een cakevorm in met boter en bestuif het eventueel nog met wat meel of bloem
  • Schil de bananen en snij ze in kleine plakjes
  • Maak er met je staafmixer een glad en egaal mengsel van
  • Klop de eieren door de banaan
  • Roer het meel, het bakpoeder en een snufje zout door het broodbeslag
  • Hak de noten en chocolade in stukjes en meng ze door het beslag.
  • Roer als laatste de kokos door het beslag
  • Zet de cakevorm met beslag voor gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Test met een prikker of het brood ‘droog en schoon’ uit de oven komt
  • Laat afkoelen in de vorm en zet daarna op een rooster
Bananenpannenkoekjes

Ingrediënten voor vier porties: acht bananen, vier eieren, een eetlepel onbewerkte honing rechtstreeks van bij de imker, kaneel en een snuifje zout

Bereiding
  • Prak zes bananen en meng met de eieren
  • Voeg het kaneel en het zout toe
  • Bak met het beslag kleine pannenkoekjes. Snijd ondertussen de andere banaan in plakjes.
  • Serveer de pannenkoekjes warm en garneer met plakjes banaan, honing en kaneel
Chiapudding met banaan

Ingrediënten voor één pudding: een rijpe bananen, 250 milliliter amandelmelk, drie eetlepels chiazaad, en een eetlepel honing


Bereiding

  • Pel de banaan en snijd deze in plakjes
  • Mix de banaan met de amandelmelk tot een glad en egaal mengsel
  • Voeg de honing en het chiazaad toe en roer alles grondig door elkaar
  • Schenk in een glas of kommetje en zet het een nacht in de ijskast
12
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 27 aug 2021
12
701
13

Comments

  • 4 sep
  • 0
Mooi artikel en ik ben zelf dol op bananen. Eet er dagelijks 1 en soms ook nog door mijn yoghurt in de ochtend, naast mijn allbran flakes en lijnzaad wat ook door de yoghurt heen gaat. Ik kan niet zonder ontbijt!
  • 4 sep
0
  • 2 sep
  • 0
Oh die recepten zien er lekker uit. Ben dol op banaan.
  • 2 sep
0
  • 30 aug
  • 0
Gelukkig kan ik mijn boterham met pindakaas en banaan blijven eten 's ochtends :-)
  • 30 aug
0
  • 30 aug
  • 0
Weer wat geleerd want dit wist ik nog niet
  • 30 aug
0
  • 30 aug
  • 1
Iedere dag eet ik een halve banaan in combinatie met havermout, kwark, lijnzaad en nog wat fruit. Ik doe er goed op.
  • 30 aug
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen