Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waarom een huisdier voor kinderen met sociale angst een goed idee kan zijn

Een huisdier kan voor kinderen met sociale angst helpen om hun angst en onzekerheid te overwinnen. In dit artikel lees je een aantal voordelen die huisdieren voor deze angstige kinderen kunnen brengen.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 19 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
36
2
Afbeelding door Alicia Jones via Unsplash
Kinderen met sociale angst zijn vaak bang in bepaalde sociale situaties. Het kan hierbij gaan om een specifieke situatie, zoals een presentatie geven, maar kinderen kunnen ook angstig zijn in meerdere situaties die contact met andere mensen vereisen. Een ding dat veel kinderen met sociale angst gemeen hebben is dat zij het moeilijk vinden om in contact te komen met andere mensen, of het nu is tijdens het geven van een presentatie of in het algemeen. Kinderen met sociale angst kunnen hierdoor situaties gaan vermijden, omdat ze er angstig voor zijn. Hierdoor ontbreekt het hen vaak aan voldoende contacten met leeftijdsgenootjes en ligt eenzaamheid op de loer. Sommige kinderen komen zelf zelden of nooit de deur uit. Terwijl naar buiten gaan voor elk kind, en voor angstige kinderen in het bijzonder, een belangrijke stap is in de ontwikkeling.

Een huisdier kan voor kinderen met sociale angst helpen om hun angst en onzekerheid te overwinnen. In dit artikel lees je een aantal voordelen die huisdieren voor deze angstige kinderen kunnen brengen.

Een beste vriend tegen de eenzaamheid

De eerste en misschien wel meest belangrijke reden is dat het kind een relatie op kan bouwen met een huisdier. Veel sociaal angstige kinderen voelen zich onbegrepen en kunnen eenzaam zijn. Huisdieren voelen dit vaak aan en komen naar het kind toe en vragen aandacht als hen (hen=hij/zij) zich verdrietig voelt. Dieren oordelen niet. En dit kan voor een kind dat bang is veroordeeld te worden een wereld van verschil maken. Door met het dier te spelen kunnen kinderen vervelende en angstige gedachten makkelijker van zich af zetten. Ze hebben er een beste vriend bij die altijd blij is om ze te zien.

Naar buiten hoeft niet meer alleen

Sommige kinderen vinden het eng om alleen naar buiten te gaan. Een huisdier kan hierbij helpen. Dit geldt natuurlijk niet voor elk huisdier, hoewel ik ooit iemand een vis heb zien uitlaten. Een hond kan bijvoorbeeld een goede reden zijn om elke dag naar buiten te moeten. Waar de stap soms te groot is om alleen naar buiten te gaan, omdat kinderen het belang hiervan niet in zin, kan het makkelijker zijn om voor de hond naar buiten te gaan. Want de hond kan zichzelf nu eenmaal niet uitlaten, wat betekent dat het kind wel naar buiten moet. Een hond moet elke dag naar buiten, maar ook andere dieren kunnen helpen om de angst bij kinderen weg te nemen. Het gevoel niet alleen te zijn in een wereld die voor sommige kinderen zo bedreigend kan voelen kan kinderen het vertrouwen geven om toch naar buiten te gaan. Zelf ging ik vroeger bijvoorbeeld vaak naar buiten met mijn rat in de zak van mijn vest. Het gevoel dat ik mijn beste vriend bij me had gaf mij toen het zelfvertrouwen dat ik nodig had om naar buiten te gaan.

Een goed gespreksonderwerp

Naast het feit dat huisdieren er thuis voor het kind zijn, kunnen huisdieren ook helpen om contact te leggen met anderen. Als andere kinderen de hond willen aaien vereist dit geen inspanning van het sociaal angstige kind en toch ontstaat er contact. Ook kan het tijdens een voorstelrondje makkelijker zijn om iets over je huisdier dan over jezelf te vertellen. Ook kan een huisdier voor kinderen een reden zijn waarom ze per se bij jouw thuis willen spelen. Op die manier maken angstige kinderen makkelijker vrienden en is de drempel minder hoog om ook met vrienden thuis af te spreken. Bovendien is een huisdier een goede reden om niet naar iemand anders toe hoeven gaan, maar bij jou thuis af te spreken. Of het nu is omdat het huisdier niet alleen thuis mag zijn, nog gevoerd moet worden, of omdat de andere kinderen graag met het dier willen spelen. Voor angstige kinderen is het vaak minder eng om in de veilige en vertrouwde thuisomgeving af te spreken.

Angsten overwinnen

Al met al kan een huisdier een echte vriend worden, die sociaal angstige kinderen kan helpen om hun angsten te overwinnen. Het maakt dan niet uit wat voor dier er gekozen wordt. Het gaat erom dat het kind zich prettig voelt bij de keuze. In het begin kunnen kinderen, zeker als ze sowieso al angstig aangelegd zijn, bang zijn voor het huisdier. Met een beetje geduld en veel contact zal deze angst echter snel afnemen. Doordat het kind de angst voor dieren overwint, zal hen meer vertrouwen krijgen in zichzelf en sneller geneigd zijn andere angsten aan te pakken. Een huisdier kan een beste vriend zijn. En er is niets zo helpend bij sociale angst als een beste vriend met wie je alles kunt delen.
3
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 19 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
36
2

Comments

  • 19 juni
  • 0
Mooie post en helemaal mee eens.
  • 19 juni
0
  • 11 juni
  • 0
Goed geschreven. Ik ben het volledig met je eens, maar het geldt ook voor sommige volwassenen denk ik. In donkere tijden kan een huisdier een steun zijn. ( Kijk je ook eens bij mijn artikelen, geen verplichting hoor)
  • 11 juni
0

Recente en relevant artikelen