Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Waarom iedereen zou moeten puzzelen

Veel mensen vinden het erg leuk om te doen: ouderwetse legpuzzels. Naast dat het natuurlijk een ontzettend leuk tijdverdrijf is is puzzelen ook nog eens heel goed voor je. In dit artikel vind je een aantal redenen waarom je die oude legpuzzels weer eens uit de kast zou moeten halen.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 22 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
58
2
Afbeelding door Sigmund via Unsplash
Goed voor je geheugen
Tijdens het maken van een legpuzzel gebruik je beide hersenhelften. Hierdoor ontstaan er nieuwe verbindingen tussen de linker en de rechter hersenhelft. Dit zorgt ervoor dat je informatie beter en sneller begrijpt en het makkelijker onthoudt. Vooral voor het stimuleren van je korte termijn geheugen is puzzelen erg goed.

Verbeterd vindingrijkheid

Die nieuwe verbindingen in je hersenen zijn natuurlijk erg goed voor je geheugen, maar wist je dat ook je vindingrijkheid erop vooruit gaat. Voor het maken van een puzzel moet je logisch kunnen nadenken en creatief zijn. Je kijkt welk stukje waar moet en probeert dit vervolgens uit. Het stukje zal niet altijd meteen de eerste keer passen, anders zou de puzzel wel erg snel klaar zijn. Doordat je fouten maakt leer je continue iets bij, waardoor je weer nieuwe oplossingen gaat bedenken. Puzzelen stimuleert daarmee je vindingrijkheid.

Verfijnde motoriek

Dit zal niet iedereen nodig hebben, maar puzzelen helpt bij het ontwikkelen en onderhouden van de fijne motoriek. Vooral kleine kinderen hebben hier baat bij, maar voor volwassenen kan het ook geen kwaad. Het passen van de stukjes op de juiste plaats in de puzzel stimuleert de hand-oog coördinatie en de motoriek, doordat je het stukje op precies de juiste plek moet leggen.

Emotionele vaardigheden

Het klinkt misschien gek, maar het maken van een puzzel helpt bij de ontwikkeling en stimulering van emotionele vaardigheden. Dit gaat het beste als je de puzzel samen met iemand anders maakt, waardoor je samenwerking op de proef wordt gesteld. Maar ook als je alleen werkt helpt puzzelen met emotionele vaardigheden. Het stellen van een haalbaar doel is hier een voorbeeld van. Ook wordt je geduld tijdens het maken van een puzzel flink op de proef gesteld, waardoor je doorzettingsvermogen toeneemt.

Het maakt je gelukkig

Door te puzzelen maakt je lichaam een stofje aan genaamd Dopamine. Dit stofje maakt dat je je gelukkig voelt. Als je een stukje op de juiste plaats in de puzzel legt, wordt het beloningssysteem in je hersenen actief en wordt je gelukkiger.

Lekker ontspannen

Het maken van een legpuzzel is zeer ontspannend. Puzzelen zorgt ervoor dat je snel tot rust komt. Het werkt ongeveer hetzelfde als meditatie. Door je enkel op de stukjes te concentreren vergeet je aan andere dingen te denken en gaat je stressniveau omlaag.

Zelfvertrouwen

Er is niets zo goed voor je zelfvertrouwen als het voltooien van een doel dat je voor ogen had. Naast de Dopamine die in je lichaam vrijkomt en je een goed gevoel geeft, geeft het afmaken van een legpuzzel ook je zelfvertrouwen een enorme boost. Dit zorgt ervoor dat je na het voltooien van een puzzel weer een nieuwe puzzel wil beginnen, en daarna nog een. Het liefst wil je steeds een iets moeilijkere puzzel proberen, omdat dat je nog meer zelfvertrouwen geeft.

Bronnen

1
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 22 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
58
2

Comments

  • 7 sep
  • 0
Oh ja puzzelen, ik doe het soms nog, is heerlijk.
  • 7 sep
0
  • 12 juni
  • 0
Ik ben gek op puzzelen- legpuzzels of suduko, kruiswoordraadsel, woordzoekers. Maakt mij niks uit.
  • 12 juni
0

Recente en relevant artikelen