Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waarom is bamboe zo speciaal?

Bamboe is een bekende plantensoort die vaak wordt geassocieerd met panda's of wordt gezien als een soort boom, hoewel het eigenlijk een zoetgras is. Bamboe heeft veel unieke en bijzondere eigenschappen. Dit artikel zet ze voor je op een rijtje.

Geschreven door Sem Visionair
Gepubliceerd op: 8 dec 2021
2
22
0
Afbeelding door Kazuend via Unsplash

Groei

Bamboe is de snelst groeiende plant op aarde. Waar een hout 20 tot 50 jaar nodig heeft om zijn volledige hoogte te bereiken, bereikt bamboe zijn volledige hoogte na ongeveer een jaar groei met een snelheid van 5 tot 20 centimeter per dag. Er zijn zelfs enkele soorten die bijna een meter per dag kunnen groeien. In vergelijking met katoen kan door deze snelle groei ongeveer 10 keer meer bamboe per vierkante meter land worden geproduceerd. En wanneer bamboe volwassen is (wat bij sommige soorten een paar maanden duurt en bij andere een paar jaar), creëert het ongeveer 15 keer meer hout per hectare dan bomen. Zodra bamboe uit de grond ontspruit, bereikt het zijn maximale dikte, waarna het alleen maar in lengte zal blijven groeien.
Bamboe groeit niet alleen ongelooflijk snel, maar groeit ook ongelooflijk hoog. Bamboesoorten groeien tot verschillende hoogtes variërend van enkele centimeters tot 30 meter. Ook de dikte van bamboe verschilt sterk tussen de verschillende soorten, variërend van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter.

Veelzijdigheid

De treksterkte van bamboe is hoger dan de treksterkte van staal. Bamboe is ook sterker dan hout maar buigt door zijn hoge ‘flexibiliteit per massa’ dichtheid ook verder door zonder te breken. Ondertussen kun je met bamboe heel zachte kleding maken. Dit laat zien dat bamboe een van de meest veelzijdige planten op aarde is, zo niet de meest veelzijdige plant. Het kent talloze toepassingen, vooral in de bouwsector (denk aan vloeren en dakbedekking). In combinatie met gewapend beton kan bamboe bijvoorbeeld de weerstand van een gebouw tegen aardbevingen vergroten, wat erg handig is voor het bouwen in gebieden die gevoelig zijn voor aardbevingen. Maar bamboe heeft ook toepassingen bij het maken van meubels, kleding, papier, cosmetica en nog veel meer.
Bamboe is ook een geweldige voedselbron. Bamboescheuten bevatten een hoog vezelgehalte en hebben een laag vet- en caloriegehalte. De hoeveelheid vitamines en mineralen neemt echter af naarmate bamboe ouder wordt. Bamboescheuten bevatten ook aminozuren die voor ons nodig zijn. Het wordt voornamelijk gegeten door mensen die in China wonen, en door dieren waarvan de panda het meest bekend is. De voedselbron wordt ook overwogen voor medische doeleinden zoals controle en behandeling van diabetes en cholesterol.
Wereldwijd wordt op dit moment jaarlijks zo'n 15 tot 20 miljoen ton bamboeproducten geproduceerd en dit aantal blijft groeien naarmate de markt voor bamboe toeneemt.

Duurzaam

Bamboe is een zeer duurzaam materiaal en met meer dan 40 miljoen hectare bamboe over de hele wereld is het een van de beste planten als het gaat om het bestrijden van klimaatverandering. Bamboe draagt ​​aanzienlijk bij aan de reductie van broeikasgassen. Het kan ongeveer vijf keer meer CO2 opslaan in zijn holle delen dan een gelijke hoeveelheid bomen. Moso bamboe vertegenwoordigt circa driekwart van alle Chinese bamboe bosgebieden en staat bekend als een koolstofput. Naast het absorberen van veel CO2, geeft bamboe ongeveer 35% meer zuurstof af dan vergelijkbare hardhoutbossen.
Bamboe staat ook bekend als een uitstekende afvalwater-absorbeerder in verschillende industrieën, zoals de landbouwindustrie. Het kan verontreinigde grond in zeer hoge mate reinigen. Door silicium te accumuleren om de metaaltoxiciteit te verminderen, kunnen bodem-bamboesystemen tot 98% tot 99% van de voedingsstoffen en organisch materiaal verwijderen.
Bovendien kan bamboe bodemdegradatie tegengaan, waaronder bodemerosie, uitputting van bodemvoedingsstoffen en een afname van de biodiversiteit. Het intensieve beheer dat nodig is voor bamboe kan een negatief effect hebben op de microbiële activiteit in de bodem. Maar in de vorm van fijne biochar heeft bamboe juist een positief effect op de microbiële activiteit.
Een andere duurzame praktijk die bamboe kan dienen, is het gebruik als biobrandstof. Door het hoge suikergehalte is het een geschikte plant voor het maken van producten als bio-ethanol. De hoge opbrengst aan biomassa in korte tijd is een groot voordeel voor de productie van biobrandstof. De algemene kenmerken maken bamboe tot een goed alternatief voor de meeste andere houtachtige planten die kunnen worden gebruikt om biobrandstof te produceren. Biogas produceren met bamboe is ook mogelijk.
Een andere duurzame factor van bamboe is dat er geen pesticiden en andere chemicaliën nodig zijn om bamboe te laten gedijen.

Regeneratief

Bamboe is een regeneratieve plant, wat betekent dat de groei wordt gestimuleerd wanneer bamboe wordt gesneden. Dit hangt sterk af van de aard van de groei van bamboe. Een afgesneden bamboestengel zal zijn energie niet richten op het terugkrijgen van zijn oorspronkelijke hoogte, maar zal nieuwe bladeren ontvouwen. Deze bladeren sturen energie naar het wortelstelsel van de bamboe, wat resulteert in de groei van nieuwe scheuten. Door dit systeem zal bamboe op natuurlijke wijze teruggroeien. Dus voor elke scheut die je afsnijdt, zullen er meer scheuten in de plaats komen.
Je kunt bamboe ook vermeerderen. Dit houdt in dat je delen van de stengel afzaagt en deze opnieuw plant. Deze bamboesecties laten nieuwe wortels groeien en worden een exacte kopie van de oorspronkelijke bamboeplant. Vermeerderen is iets wat je zelf kunt doen, ook thuis. Het laat zien hoe eenvoudig het is om meer individuele bamboeplanten te kweken.

Andere leuke feitjes

· Bamboebloemen zijn zeer zeldzaam. Sommige soorten hebben zelfs meer dan 100 jaar nodig om bloemen te ontwikkelen.
· Een bamboebos was de enige vorm van planten die de straling en enorme hitte van de atoombommen in Japan (Hiroshima in 1945) overleefde, wat de veerkracht van bamboe aantoont.
· Bamboe wordt in China beschouwd als een symbool van waarden, waaronder genade en positiviteit. De term 'geluksbamboe' in de Chinese cultuur komt van de overtuiging dat bamboe geluk brengt.
2
Geschreven door Sem Visionair
Gepubliceerd op: 8 dec 2021
2
22
0

Recente en relevant artikelen