Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Waarom je meer postelein zou moeten eten

Postelein of berenklauw is een van de vergeten groenten die je best in je gezond eetpatroon inpast. Het bevat namelijk heel wat gezonde voedingsstoffen. Postelein is het hele jaar door verkrijgbaar en kan op verschillende manieren worden gebruikt. Dit kruid heeft echter ook een sterk helende werking. Wat is postelein precies en welk effect heeft het op onze gezondheid?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 24 aug 2021
11
204
10
Postelein voelt zich overal thuis

Je kunt het dan ook makkelijk zelf kweken. Deze diepgroene vetplant vind je overal, van boomgaarden tot wijngaarden, in onze tuinen, op akkers en zelfs gewoon in bermen langs onze wegen. Postelein is vooral populair in Azië en in de mediterrane regio's. Daar wordt het niet alleen bereid als groente, maar ook erg gewaardeerd voor zijn helende eigenschappen.
Postelein heeft een grote voedingswaarde

Dat danken we aan zijn gezonde voedingsstoffen, vooral:
  • Vitaminen: waaronder vitamine A, B1, B2, B6, B11,B12 en vitamine C
  • Mineralen: naast veel calcium en magnesium vinden we in postelein ook natrium, kalium, fosfor, ijzer, mangaan, koper en zink
  • Sterke antioxidanten: die zijn dan weer belangrijk als beschermer tegen de schadelijke vrije radicalen. Die beschadigen niet alleen onze lichaamsweefsels, maar kunnen ons ook ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen
  • Voedingsvezels: die zijn onmisbaar voor een goed functionerende spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang. Vezels geven je ook snel een langdurig verzadigd gevoel. Daardoor je eet je minder, waardoor je makkelijker afvalt
  • Eiwitten: een gezond en natuurlijk eetpatroon bestaat uit veel eiwitten en voldoende gezonde vetten en koolhydraten
  • Gezonde vetten: vooral omega-3 vetzuren
  • Veel water: postelein bestaat voor maar liefst 93 procent uit water
  • Postelein bevat weinig of geen koolhydraten
Postelein bevat nauwelijks calorieën

Een portie van 100 gram postelein bevat amper 17 calorieën en geen ongezonde vetten of slechte LDL- cholesterol. Postelein eet je zowel rauw in al je zelf gemaakte gezonde salades als gekookt. Het heeft de meeste overeenkomsten met spinazie, sla en met tuin- en waterkers en smaakt lichtjes zout- zuur.
Soorten postelein: zomer en winterpostelein

Met zomer en winterpostelein onderscheiden we twee soorten postelein. Postelein die op een schaduwrijk plaatsje groeit, bevat een hogere concentratie aan oxalaat,  een organisch zuur dat we in heel wat planten en groenten, maar even goed in fruit, noten, zaden en zelfs in (rauwe) cacao terugvinden. Maar we maken deze stof ook zelf aan. Heb je regelmatig last van pijnlijke nierstenen of van infecties van je urinewegen? Door de aanwezigheid van oxalaat, kun je de consumptie van postelein best zoveel mogelijk beperken.
Postelein helpt je diabetes beter onder controle te houden

Vooral de laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar de invloed van postelein op diabetes type 2. Door dagelijks slechts tien gram postelein zaden aan bijvoorbeeld natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr toe te voegen, verlies je veel makkelijker je overgewicht. Tijdens deze studies stelden wetenschappers ook vast dat diabetes type 2 makkelijker onder controle te houden is met postelein en posteleinzaad. Dat danken we aan de aanwezigheid van gezonde, meervoudig en onverzadigde vetzuren, flavonoïden en polysachariden.
Postelein helpt je makkelijker afvallen

Neen, postelein is geen wondermiddel. Alleen ingepast in een gezond eetpatroon, geniet je van alle voordelen van postelein. Zowel op de weegschaal als aan je buikomtrek en ook je algemene gezondheid zal er wel bij varen.
Andere voordelen van postelein:
  • Is een natuurlijke pijnstiller en spierontspanner
  • Helpt je meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen
  • Heeft een sterk antibacteriële en ontstekingsremmende werking
  • Zorgt voor sterke botten en spieren en voor een strakke, jonge en stralende huid
  • Herstelt en vernieuwt onze lichaamscellen
  • Ondersteunt de gezondheid van onze ogen
  • Verbetert je slaapproblemen
  • Beschermt tegen aderverkalking en tegen hart- en vaatziekten
  • Brengt je verstoord cholesterolgehalte weer in evenwicht
  • Werkt bloeddrukverlagend
  • Heeft een positieve werking op diabetes type 2
  • Voorkomt osteoporose of botontkalking
  • Vertraagt hersenbeschadiging en de ziekte van Parkinson

Postelein soep met allerlei kruiden

Ingrediënten voor 4 personen: 300 gram postelein, 2 uien, 4 deciliters zelf gemaakte groentebouillon, kruiden naar keuze (basilicum, dragon, peterselie, kervel en rozemarijn), 1 eetlepel olijfolie, 1 theelepel balsamicoazijn

Bereiding:
  • Maak de uien schoon en snijd ze in ringen
  • Was de groenten en de kruiden
  • Laat ze uitlekken en snijd ze grof
  • Verhit de olijfolie
  • Bak de uiringen zonder ze te laten kleuren en voeg er de postelein aan toe
  • Bak maximaal twee minuten en neem vier eetlepels groenten uit de pan
  • Doe er de zelf gemaakte groentebouillon aan toe en kook de postelein beetgaar
  • Pureer de soep met de staafmixer
  • Serveer de balsamicoazijn apart zodat ieder naar wens een paar druppeltjes toe kan voegen
Salade met postelein, appel, peer en pijnboompitten

Ingrediënten: 300 gram postelein, 2 geraspte appelen, 2 in reepjes gesneden peren, 2 fijn gesnipperde uien, 50 gram pijnboompitten, 1 eetlepel onbewerkte natuurhoning rechtstreeks van bij de imker, 4 eetlepels olijfolie,  peper en zeezout

Bereiding:
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin en laat afkoelen
  • Was de postelein voorzichtig en laat uitlekken
  • Doe de postelein in een schaal
  • Snipper de uien
  • Was en rasp de appel
  • Schil de peren en snij in reepjes
  • Meng alle ingrediënten met de postelein
  • Maak de dressing door de olijfolie en de honing goed te mengen
  • Verdeel deze dressing en de afgekoelde pijnboompitten over de salade en roer nog even goed door elkaar
Stoofpotje met spekreepjes en postelein

Ingrediënten: 500 gram postelein, 500 gram magere spekreepjes, 4 geschilde en in stukken gesneden aardappelen en twee fijn gesneden uien

Bereiding:
  • Bak de spekjes
  • Kook of stoom de aardappelen
  • Doe er de gehakte postelein bij
  • Voeg er de magere spekjes
  • Breng op smaak met peper en zeezout
  • Lekker bij volkoren deegwaren of zilvervliesrijst
11
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 24 aug 2021
11
204
10

Comments

  • 2 sep
  • 0
Ik ken het niet, maar die stoofpot klinkt goed!
  • 2 sep
0
  • 26 aug
  • 1
Ik kende dit product nog niet.
  • 26 aug
1
  • 26 aug
  • 1
ik wilde al langer gaan lijnen, mogelijk wordt het posteleinen
  • 26 aug
1
  • 26 aug
  • 1
Ook maar eens een keer proberen
  • 26 aug
1
  • 26 aug
  • 1
Nog nooit gegeten thuis.
  • 26 aug
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen