Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waarom jongleren zo goed voor je is

Jongleren is goed voor je lichaam en geest en er zitten meerdere voordelen aan het in de lucht gooien en vangen van meerdere jongleerballen. In dit artikel lees je over de voordelen die jongleren je kan bieden en worden een aantal redenen gegeven waarom jongleren zo goed voor je is.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 28 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
221
0
Afbeelding door Juan pablo rodriguez via Unsplash
Jongleren is vooral bekend als een circusact of optreden, maar de sport is niet enkel weggelegd voor mensen in het entertainment. Jongleren is goed voor je lichaam en geest en er zitten meerdere voordelen aan het in de lucht gooien en vangen van meerdere jongleerballen. In dit artikel lees je over de voordelen die jongleren je kan bieden en worden een aantal redenen gegeven waarom jongleren zo goed voor je is.

Het maakt je doelbewuster

Jongleren maakt je doelbewuster. Het stellen van een doel en het ernaar toe werken door meerdere keren te oefenen helpt je doelbewuster in het leven te staan. Je stelt een doel, bijvoorbeeld het kunnen jongleren met drie ballen, en gaat ermee aan de slag.

Je krijgt doorzettingsvermogen

Door elke dag te blijven oefenen tot je uiteindelijk kunt jongleren verbeter je je doorzettingsvermogen. Jongleren is niet iets dat je in een middagje onder de knie krijgt (ten minste, voor de meeste mensen is dit niet weggelegd) en daarom heb je erg veel doorzettingsvermogen nodig om te kunnen leren jongleren.

Nieuwe verbindingen in de hersenen

Door het regelmatig jongleren worden er in de hersenen nieuwe cellen en nieuwe verbindingen tussen hersencellen aangemaakt. Jongleren zorgt ervoor dat je beter kunt leren en een betere concentratie opbouwt. De nieuwe verbindingen in de hersenen zorgen dat je betere vaardigheden ontwikkeld voor het verwerken van visuele informatie. Handig om te weten, dit bereik je niet met een keer jongleren. Hoe meer je jongleert, hoe meer je hersenen vooruit gaan en om die vergrote hersencapaciteit te behouden zul je ook moeten blijven jongleren. Het blijkt namelijk dat na ongeveer drie maanden de nieuwe verbindingen in de hersenen die werden aangemaakt door te jongleren alweer grotendeels verdwenen zijn.

Het verbetert je concentratie

Voor jongeren is een goede focus nodig. Door jongleren verbeter je je concentratievermogen. Niet alleen door de nieuwe hersencellen wordt je concentratie beter, maar ook door het trainen van je focus door het jongleren zelf kun je je opeens veel beter concentreren. Alles wat je oefent wordt je namelijk beter in. En voor jongleren is een goede concentratie vereist. Als je namelijk je focus een kort moment laat varen, zul je zien dat je de ballen niet meer goed weet te vangen. Hoe langer je het jongleren vol kan houden, hoe meer je concentratievermogen op de proef wordt gesteld.

Het geeft je zelfvertrouwen

Jongleren is erg lastig om te leren, zeker op latere leeftijd. Daarom geeft het je enorm veel trots en zelfvertrouwen als je het na vele malen oefenen onder de knie hebt. Als je eenmaal kunt jongleren, verleer je het ook niet meer heel snel. Daarom is jongleren enorm goed voor je zelfvertrouwen.

Het is goed tegen stress

Jongleren is ontzettend goed tegen stress. Als je aan het jongleren bent vergeet je alles om je heen, omdat je voor jongleren erg gefocust moet blijven. Hierdoor heeft je brein even geen aandacht meer voor de zorgen van alledag. Hiermee ontspant jongleren je lichaam en geest, terwijl je toch actief bezig bent. Bovendien helpt het om af en toe even iets anders te doen. Jongleren is daarmee een echte aanrader.

Je beweegt

Sporten is gezond en zeker als je niet zo van de traditionele sporten zoals hardlopen of fietsen bent is jongleren een goede vervangen. Er word geadviseerd om elke dag te bewegen. Als je een kantoorbaan hebt is het lastig om dit te bereiken. Daarom is het een aanrader om in je pauze of tussendoor even vijf minuutjes te jongleren. Je krijgt wat beweging, je hersenen worden ontspannen en je kunt er weer een uurtje tegenaan. Bovendien train je met jongleren je armspieren. Probeer jij maar eens twee minuten lang je armen omhoog te houden en ballen te vangen en te gooien. In het begin kan dit namelijk best zwaar zijn.

Linker en rechter hersenhelft communiceren met elkaar

Tijdens het jongleren gebruik je zowel je linker als je rechter arm, die beiden dezelfde beweging maken. Je hebt goede oog-hand coördinatie nodig en gooit de ballen in een gelijkmatig ritme omhoog. Om dit te kunnen doen moeten je linker en rechter hersenhelft met elkaar blijven communiceren en hierdoor train je je hersenen. Als je je hele leven lang blijft jongleren, blijven je hersenen langer fit en flexibel en werken de twee helften van je hersenen meer effectief samen.

Jongleren is goed voor iedereen

Al met al zijn er meerdere redenen waarom jongleren goed voor je is. Naast dat het stress vermindert is het ook goed voor je concentratie en train je zowel je hersenen als je armen. Jongleren kun je altijd en overal doen en je hebt er weinig voor nodig. Bovendien is het ook heel erg leuk om te doen en een goede reden om op te scheppen op feestjes.

Wil jij na het lezen van dit artikel nu ook graag beginnen met jongleren. Alles wat je nodig hebt zijn drie ballen en een groot doorzettingsvermogen. Je begint met twee ballen in de ene en een bal in de andere hand. Gooi een van de ballen in de hand met twee ballen omhoog naar je andere hand. Hierna gooi je de bal in je andere hand in de lucht en probeert de eerste bal met die hand te vangen. Vervolgens gooi je met je eerste hand de resterende bal in de lucht en probeert de tweede bal te vangen. Telkens gooi je met je ene hand een bal in de lucht, die je met je andere hand probeert te vangen. Probeer er een gelijkmatig ritme in te krijgen.

Bronnen

0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 28 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
221
0

Recente en relevant artikelen