Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waarom moedermelk zo goed is!

Het woord zegt het al: moedermelk. Dat betekent dat de moeder melk heeft voor de baby. En het paard voor haar veulen. Voor het veulen is het van levensbelang dat hij de eerste melk, de biest, van zijn moeder binnenkrijgt, omdat hij nog geen antistoffen heeft. Zonder dit kan hij doodgaan of ernstig ziek worden. Moedermelk, is voor alle baby's belangrijk voor het immuunsysteem.

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 14 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
5
0
Afbeelding door Kelly Sikkema via Unsplash
Het woord zegt het al: moedermelk. Dat betekent dat de moeder melk heeft voor de baby. Maar ook dat de koe melk heeft voor het kalf. En het paard voor haar veulen. Het paard is een bijzonder zoogdier. Menige paardenliefhebber zal dat ook zeggen! Maar het is waar, alleen al dat we zeggen dat een paard benen heeft. De rest van alle zoogdieren, behalve wij, hebben poten.

Maar er is nog iets opmerkelijks. Voor het veulen is het van levensbelang dat hij de eerste melk, de biest, van zijn moeder binnenkrijgt, omdat hij nog geen antistoffen heeft. Zonder dit kan hij doodgaan of ernstig ziek worden. Moedermelk, is voor alle baby's belangrijk voor het immuunsysteem.

Hoe belangrijk is moedermelk voor de mens?

Ook bij de mens heeft de eerste moedermelk, colostrum, een belangrijke functie. Deze vloeistof zit vol met antistoffen en heeft een andere samenstelling, omdat een pasgeboren baby eigenlijk nog geen melk kan verdragen. Met het colostrum vindt er een bepaalde ontwikkeling en groei plaats die anders is dan met de moedermelk die daarop volgt én bijzonder belangrijk is voor het immuunsysteem. Enkel een maand lang borstvoeding geven is voor deze ontwikkeling al belangrijk.

Wat het verschil is melksoorten?

We zijn allemaal zoogdieren. Na een geboorte geven de moeders melk. Maar de verschillen in melk zijn enorm. Eigenlijk is melk, moedermelk, alleen geschikt voor de baby van de moeder. Omdat dit bij een veulen van levensbelang is wordt er een pleegmoeder gezocht. Voor een kalf is dit ook belangrijk, maar makkelijker omdat er voldoende koeienmelk voorradig is. Vroeger werd er voor de baby van de mens ook een pleegmoeder gezocht, maar tegenwoordig wordt er een speciaal samengestelde koeienmelk aangeboden. Of dit écht gezond voor ons is, ook op de langere termijn, is de vraag. Wij, de mens, blijven er wel door in leven. Maar niet voordat er tal van bewerkingen op losgelaten zijn, want gewone koemelk is gevaarlijk voor baby’s!

Recept

Eigenlijk zou er nu een recept met moedermelk moeten volgen. Maar omdat dit écht enkel voor baby’s is en de koemelk voor kalfjes, is dit een recept met kokosmelk. Kokosmelk lijkt een beetje op moedermelk, in die zin dat hij lichtzoet is, maar natuurlijk met de smaak van kokos. Omdat dit geen zuivel is wordt in dit recept agar gebruikt als vervanging van gelatine, wat wel een dierlijke basis heeft. Het woord agar agar betekent gelei. En het wordt gemaakt van roodalg, een soort zeewier waarvan de celwanden een sterke bindkracht hebben. De alg ziet er rood uit, maar het poeder is bijna wit en er worden ook sushi-bladeren van gemaakt die er dan weer groen uitzien na het roosteren. Kortom een veelzijdig én gezond product!

Giet een pakje kokosmelk in de pan met suiker, agar agar poeder en een beetje zout. Laat dit een paar minuutjes koken onder voortdurend roeren. Vul hiermee een glas of een paar glaasjes voor de helft en zet deze in de koelkast (ongeveer 3 uur). Het hoeft niet in de koelkast om op te stijven, maar koel smaakt dit lekkerder.

Na een paar uur kan er wat vers fruit op naar keuze, waarbij tropisch fruit in combinatie met de kokos het lekkerst smaakt, bijvoorbeeld ananas, kiwi of een combinatie.

0
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 14 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
5
0

Recente en relevant artikelen