Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Waarom zou je best meer venkel eten? + recepten venkelthee

Gezond eten is in de eerste plaats natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd eten met veel verse groenten. Toch eten de meesten onder ons nog altijd te weinig groenten, en te eenzijdig. Om maximaal van al hun voordelen te genieten, variëren we best zoveel mogelijk. Venkel is een groente die we veel te weinig eten. Wat is venkel eigenlijk, en waarom zou je er best meer van eten?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 5 aug 2021
11
263
11
Aziatische groente

Venkel maakt deel uit van de schermbloemenfamilie en is het hele jaar verkrijgbaar. Het is van oorsprong een Aziatisch groenten, die uiteindelijk via de vele handelsmissies bij ons terecht kwam. De oude Romeinen (h)erkenden al de genezende kracht van deze groente en gebruikten het vooral als vermageringsmiddel. Venkel bestaat uit drie delen, namelijk de knol, de toppen en het zaad. Venkelzaadjes worden eerst gedroogd en worden niet alleen als smaakmaker in diverse gerechten en dranken gebruikt. Vandaag raden diëtisten venkel en venkelzaadjes vooral aan aan de velen die iets aan hun overgewicht willen doen. Deze groente heeft een typische anijssmaak, en vooral de Italianen zijn er dol op. Ze werken jaarlijks maar liefst zeven kilo venkel per persoon naar binnen. Nederlanders beperken het gebruik van venkel tot slechts 100 gram.
Voedingswaarde van venkel

Venkel heeft een verrassend hoge voedingswaarde, is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen en bevat amper calorieën. In venkel vinden we vooral:
  • Vitaminen: naast foliumzuur vinden we in venkel vooral vitamine A, B1, B2, B3 en B5, vitamine C, E en een hoge dosis vitamine K
  • Mineralen: vooral natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium, koper, selenium en zink
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten: honderd gram venkel bevat twee gram eiwitten
  • Sterke antioxidanten
  • Daarnaast bevat deze groenten geen vetten, suiker of cholesterol
Venkel onderdrukt je eetlust en helpt makkelijker afvallen

Dankzij zijn vele gezonde ingrediënten verbetert venkel niet alleen onze gezondheid. Het helpt ons ook meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen. Voeg dus voortaan venkel toe aan je gezond eetpatroon. Gebruik het zoals als groenten, als tee en in water. Deze bij ons ondergewaardeerde groente stimuleert ook ons metabolisme of vetverbranding, waardoor we meer calorieën verbranden. En dat is nog niet alles, want venkel werkt ook sterk vochtafdrijvend. Te veel vocht vasthouden is een belangrijke oorzaak van overgewicht. En tenslotte remt venkel ook je eetlust, zodat je automatisch minder eet en afvalt.
Andere voordelen van venkel en venkelthee
  • Verbetert je spijsvertering
  • Helpt bij constipatie (verstopping) en een opgeblazen gevoel
  • Optimaliseert onze leverfunctie waardoor we beter vetten verteren
  • Stimuleert de werking van onze nieren en verbetert onze vochthuishouding
  • Zuivert ons van alle (giftige) afvalstoffen die zich in onze lichaamsweefsels, spieren en organen opstapelen
  • Regelt onze zuurtegraad
  • Beschermt tegen de vrije radicalen: die beschadigen onze lichaamscellen, maken ons ziek en versnellen ons natuurlijk verouderingsproces
  • Verbetert de zuurstoftoevoer naar onze hersenen
  • Lost slijmen makkelijker op: en verzacht verkoudheden, griep (influenza, corona, infecties van onze luchtwegen en bronchitis
  • Helpt bij allerlei infecties zoals diarree
  • Vermindert menstruatiepijn
  • Zorgt voor een aangename adem
Recept venkelthee

Gedroogde venkelzaden zijn ideaal bij vis, als decoratie bij koekjes en taarten en in allerlei drankjes. Venkelthee is gezond, helpt je gewicht onder controle te houden en bij indigestie of buikpijn.
Ingrediënten: vijf gram venkelzaad en 250 milliliters water

Bereiding
  • Voeg eerst de zaden toe aan een kop kokend water.
  • Bedek het drankje en laat het tien minuten rusten
  • Giet het af in een zeef of filter.
  • Drink vervolgens voor elke maaltijd een kopje van deze thee.
Venkelthee en citroen houdt je gewicht onder controle en verbetert je spijsvertering

Ingrediënten: 5 gram venkelzaad, 250 milliliters water, het sap van een halve citroen en 25 gram honing

Bereiding
  • Voeg de venkelzaad toe aan een kopje water
  • Kook het drankje en verlaag het vuur zodra het water begint te borrelen
  • Laat het drankje 10 minuten rusten en giet het af
  • Voeg tot slot het citroensap en een lepel honing toe
  • Drink deze thee minstens drie keer per week op een lege maag.
Drankje met venkel- en pruimenzaden tegen constipatie (verstopping)

Pruimen- en venkelzaden ondersteunen gewichtsverlies en helpt tegen constipatie of verstopping en zorgt zo voor een goede stoelgang.
Ingrediënten: zes grote pruimen, vijf gram venkelzaad, 30 gram geweekt lijnzaad, vijf gram geweekt hennepzaad en 250 milliliters water

Bereiding
  • Voeg de lijn- en hennepzaden toe aan een kop met water
  • Laat ze een nacht weken tot ze zacht zijn
  • Kook de pruimen in een kopje water en voeg de venkelzaden toe
  • Zet het vuur op een laag pitje en laat het gedurende tien minuten koken
  • Giet de thee op kamertemperatuur  in een blender
  • Voeg de zaden toe die je hebt geweekt en meng ze.
  • Drink dit drankje bij voorkeur op je nuchtere maag gedurende drie dagen per week. Bij constipatie gedurende vijf opeenvolgende dagen
11
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 5 aug 2021
11
263
11

Comments

  • 11 aug
  • 0
Ik wilde venkelthee gaan kopen, nu kan ik hem zelf maken. Bedankt voor het recept😊
  • 11 aug
0
  • 7 aug
  • 0
Venkel I hate it 😉Maar gezond dus misschien toch maar eens proberen.
  • 7 aug
0
  • 5 aug
  • 0
Ik vind venkelthee wel echt lekker!
  • 5 aug
0
  • 5 aug
  • 1
Interessant om te weten over deze groenten, Francois! Leuke artikelen vind ik dit
  • 5 aug
1
  • 5 aug
  • 1
Gezond, maar ik ben er geen fan van.
  • 5 aug
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen