Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waarom zou je een brandnetel eten?

De brandnetel is veelzijdig en al vanaf de oertijd werd deze plant gebruikt om te eten, voedsel mee te bewaren vanwege zijn antibacteriële eigenschappen én om kleding of papier van te maken.

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 22 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
23
0
Afbeelding door Paul Morley via Unsplash
Brandnetels groeien overal in gebieden met een gematigd klimaat op grond met voldoende voedingsstoffen. Vandaar dat de brandnetel zelf ook barstensvol zit met vitaminen en mineralen. De brandnetel is veelzijdig en al vanaf de oertijd werd deze plant gebruikt om te eten, voedsel mee te bewaren vanwege zijn antibacteriële eigenschappen én om kleding of papier van te maken.

De nare eigenschappen zijn positief!

Eigenlijk heeft de brandnetel enkel goede eigenschappen. We lopen er meestal omheen en verwijderen hem uit de tuin vanwege het branden. Niet dat je nu gelijk een brandnetel tegen je huid moet slaan, maar toch werd dat vroeger wel gedaan. Het zuur dat vrijkomt, dat branderig aanvoelt, helpt namelijk goed tegen reuma, jicht en artrose.

Ook werkt de brandnetel genezend bij alle vormen van huiduitslag, maar dan is het prettiger en makkelijker om er een brandnetelzalf van te maken. De meest makkelijke, sterke en goedkope manier is om zelf brandnetels in de buurt te plukken (met een plastic zakje om je hand) deze even onder te dompelen in heet water, dan in een vijzel (of zeef) tot pulp te roeren, te mengen met vaseline en in een bakje te stoppen. In de koelkast blijft deze een week goed, er hoeft dus per keer niet veel gemaakt te worden en zo’n 3 jonge topjes van de brandnetel is al genoeg. Op de huid smeren en na een kwartiertje met water en een washandje eraf wassen.

Nog meer goede eigenschappen!

Regelmatig verse of gedroogde brandnetel eten of drinken is supergezond! Er zitten mineralen in die tegenwoordig vaak niet meer in ‘gewoon’ eten zitten omdat dit te snel gekweekt wordt, zoals kiezelzuur (silicium), magnesium en krachtige enzymen. Ook bevat de brandnetel bijna alle vitaminen, behalve B12 en een extra hoge hoeveelheid vitamine C. Eigenlijk is het teveel om op te noemen, maar enkele opmerkelijke klachten waarbij de brandnetel een positieve invloed kan hebben zijn hooikoorts en verschillende allergische reacties. De brandnetel versterkt alles: inwendig en uitwendig, huid, nagels, haar en onze organen.

Recept

De eenvoudigste wijze om deze goede stoffen binnen te krijgen van de verse brandnetel is een paar topjes gewoon langs de kant van de weg te plukken of ‘onkruid’ weghalen uit de tuin, warm water koken, de topjes even afspoelen onder de kraan en in het warme water doen. Daarna in een kopje of pot. Misschien een paar druppels citroensap erbij en/of honing en een supergezonde thee is klaar.
0
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 22 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
23
0

Recente en relevant artikelen