Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wakker met een kopje koffie!

Over heel de wereld wordt de ochtend gestart met een kopje koffie of thee. Maar Nederland is één van de landen waar de meeste koffie wordt gedronken. Koffie, de cafeïne, zorgt ervoor dat je gelijk wakker wordt. Je hele lichaam wordt gelijk aan het werk gezet, ook je darmen. Of dat positief is …

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 21 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
17
0
Afbeelding door Nathan Dumlao via Unsplash
Goed slapen met een kopje koffie?
Koffie is een voedingsmiddel waar positieve én negatieve kanten aan zitten. Cafeïne is een stimulerend middel en kan verslavend zijn in de vorm van gewenning voor ons lichaam. Maar het is niet verkeerd om een paar kopjes koffie te drinken als je dit lekker vindt. Alles waar je teveel van eet of drinkt is niet goed voor je lichaam, zelfs water of appels.

De nadelen van teveel koffie drinken uitten zich in een onrustig gevoel. De cafeïne komt vrijwel direct in de bloedbaan, waardoor dit effect heeft op de bloeddruk en op je hart met alle negatieve gevolgen van dien: hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, hoofdpijn, duizeligheid. Deze effecten verschillen per persoon, maar boven de 4 kopjes koffie per dag is voor niemand goed.

Of je goed kunt slapen na een bakje koffie is ook voor iedereen anders, de een slaapt niet meer, de ander kan dat makkelijk hebben. Het is een feit dat koffie ’s avonds voor een lichtere slaap zorgt, maar ook voor meer dromen!

Waar komt de koffieboon vandaan en de koffie?

De koffiestruik wordt geteeld in landen rond de evenaar met een tropisch klimaat in verband met de temperatuur en de luchtvochtigheid die de plant nodig heeft om goed te kunnen groeien.

Er zijn tegenwoordig vele soorten koffie en manieren waarop koffie geserveerd kan worden. Toch is het nog niet zo lang geleden dat koffie een algemene drank werd. Pas toen de zeevaart en handel grotere vormen aan begon te nemen werd koffie als product over de wereld verspreidt, maar het duurde zeker een aantal jaren voordat het overal verkocht werd, natuurlijk ook vanwege de hoge prijs in het begin.

Voor eten is Italië de grondlegger voor de moderne keuken, maar ook voor de verschillende manieren waarop koffie geserveerd wordt. Italië is het eerste land met speciale koffiebars, waarna dit via Starbucks wereldwijd verspreid is.

Waar koffie allemaal goed voor is!


Natuurlijk is koffie drinken ook goed voor je, met mate dan. Je krijgt er een oppepper van, wat af en toe van pas komt. Alles in je lichaam wordt aan het werk gezet!

Wat niet veel mensen weten is dat cafeïne zorgt voor een hogere verbrandingstemperatuur in je lichaam en ervoor zorgt dat je afvalt, natuurlijk in combinatie met een goed voedingspatroon en het drinken van voldoende water. Omdat koffie zo’n sterke reactie heeft op de hersenen kan het ook helpen om allerlei problemen te voorkomen, zoals een hersenbloeding, dementie, een depressie en Parkinson.

Het verbetert ons geheugen, reactiesnelheid, alertheid en ons humeur. En het bevat antioxidanten die goed zijn voor ons immuunsysteem en onze cellen vernieuwen.

Kortom, als je met mate koffie drinkt heeft dit een uitermate goed effect op ons lichaam.

Recept

Het makkelijkste koffierecept dat eetbaar is en lekker als dessert is koffie-granité.
Hiervoor zet je sterke koffie, laat dit afkoelen en zet deze dan in een bakje in de diepvries. Schraap ieder uur met een vork wat van de (licht) bevroren koffie totdat er een bakje schaafsel ontstaat. Hiervoor is ongeveer 3 uur tijd voor nodig.
Als je de granité opdient met stukjes fruit is dit eigenlijk een combinatie van fruit, omdat de koffiebes ook fruit is.

Een appel in stukjes snijden, dan even bakken in roomboter met wat kaneel en laten afkoelen. Voor het opdienen bestrooien met poedersuiker.
Op een bordje de koffie-granité scheppen, de appelstukjes er bovenop leggen, een toefje room erop en een beetje karamelsaus met wat chocoladesnippers.
0
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 21 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
17
0

Recente en relevant artikelen