Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat betekent de Biden-Harris verkiezingsuitslag?

Of eigenlijk, waarom Trump heeft verloren. Daar ging het deze verkiezing om: een stem op Biden was een stem tegen Trump.

Geschreven door Johan Reitsma
Geschreven op: 8 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
14
0
Afbeelding door Markus Winkler via Unsplash

Waarom Biden heeft gewonnen

Of eigenlijk, waarom Trump heeft verloren. Daar ging het deze verkiezing om: een stem op Biden was een stem tegen Trump. De meerderheid van Biden stemmers geeft als belangrijkste reden dat hij "niet Trump" is (pewresearch, 12-08-2020). Wat ook wel te verwachten is, Trump trekt veel meer aandacht dan Biden. Gelukkig voor Biden is dit zeker tijdens de coronacrisis vooral negatieve aandacht. Er is dus niet veel energie achter Biden.

Wat Biden als plannen heeft
Biden wordt vaak beschreven als een "moderate", en soms zelf een conservatieve democraat. Dit terwijl Biden de meest progressieve verkiezingsplannen heeft als president in de geschiedenis van de Verenigde Staten.
‘Moderate’ Joe Biden has become the most progressive nominee in history' - Washington PostDit zijn Biden's belangrijkste plannen
Covid-19
 • Mondmaskers verplichten in publieke ruimtes
 • Coronavirus tests gratis maken
Inkomensgelijkheid
 • Inkomensbelasting verhogen van 37% naar 39,6% voor inkomen boven de $520.000 (440 duizend euro)
 • Vennootschapsbelasting verhogen naar 28%, nadat Trump het veranderde van 35% naar 21%
 • Verhoging van de minimumloon naar 15$ per uur (12,50 euro per uur)
Zorg
 • 'Obamacare' uitbreiden, nadat Trump dit ingeperkt heeft
 • Een publieke basis zorgverzekering
Klimaatverandering
Onderwijs
 • Voor alle huishoudens met inkomens onder 125.000$ (100.000 euro per jaar) is 4 jaar hoger onderwijs gratis
 • Tijdens de coronatijd zal eenmalig 10.000$ (8400 euro) aan studentenleningen worden kwijtgescholden (gemiddeld is zo'n lening voor 32.000$)
 • Peuterschool wordt gratis voor 3- en 4- jarigen
Drugs
 • Zijn zoon Hunter Biden "was" crack verslaafd. Biden vind dat niemand opgesloten zou moeten worden voor wat dan ook voor drug verslaving (maar heeft hier geen concrete plannen voor gemaakt)
 • Wiet decriminaliseren, vergelijkbaar met Nederlandse wiet regels
 • Alle gevangenisstraffen voor wiet opheffen en kwijtschelden
Ga zeker naar Biden's website voor al zijn plannen.

Gaat Biden deze beloftes waarmaken?

Mensen hebben een verkeerd beeld van politici.Politici maken gemiddeld in America 66,7% van hun beloftes waar.In Nederland is dit trouwens maar 61%, je zou dus kunnen zeggen dat Nederlandse politiek corrupter is dan in Amerika (dat had ik niet verwacht!). Hier is het artikel daarvoor, wat gebaseerd is op dit (saaie) onderzoek.

Oftewel: Biden zal in ieder geval een paar van deze plannen waarmaken. Voor veel van de plannen zijn alleen ook de toestemming van de Senaat nodig. Het is op het moment van schrijven (08/11/2020) nog niet zeker wie hier controle zal nemen, maar waarschijnlijk zullen dit de Republikeinen zijn.

Dan zullen er overeenkomsten moeten komen met de Republikeinen en Democraten. Dit gaat tegenwoordig steeds minder. Om dit toch te laten lukken is het toch echt belangrijk dat Biden laat zien dat "Biden-Harris een presidentschap voor alle Amerikanen is".
0
Geschreven door Johan Reitsma
Geschreven op: 8 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
14
0

Recente en relevant artikelen