Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Wat eet je best wél en wat niet als je ziek bent?

Als je ziek bent heb je weinig rek in eten. En juist dan is het belangrijk dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Die verzachten de symptomen en kunnen je genezingsproces aanzienlijk versnellen. Kortom, wat eet je best wel en wat niet om sneller te genezen en je dagelijkse activiteiten te hernemen?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 30 aug 2021
11
100
11
Blijven bewegen is even belangrijk

Wanneer we ziek zijn, hebben we vaak minder mogelijkheden of te weinig zin om te bewegen. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. Dat maakt je genezingsproces makkelijker en verzacht de ziektesymptomen. Bij koorts hou je het best rustig tot die verdwenen is.  Beweeg dus ook bij verkoudheden en griep als je geen koorts hebt.
Wat eten als je ziek bent: Zelf gemaakte kippensoep

Zelfgemaakte kippensoep bevat een grote hoeveelheid gezonde voedingsstoffen. Die verhogen voornamelijk je natuurlijke weerstand en verkleinen je risico op veel voorkomende herfst- en winterkwaaltjes. Kippensoep bevat veel vitaminen, mineralen en hoogwaardige eiwitten. Evenveel stoffen die ervoor zorgen dat je niet uitdroogt en alle afvalstoffen zo snel mogelijk kunt afvoeren. Kippensoep is bijzonder effectief tegen griep. Het kan congestie van het neusslijmvlies verlichten en heeft een hoeststillend effect.

Wat eten bij griep: Knoflook tegen keelpijn en verstopte neus


Deze natuurlijke ontstekingsremmer is vooral doeltreffend bij keelpijn en een vervelende, verstopte neus. Diëtisten raden ons niet voor niets aan om knoflook aan zoveel mogelijk gerechten toe te voegen, zeker niet alleen als je ziek bent. Knoflook werkt ook preventief en kan griep en verkoudheden voorkomen, de symptomen verzachten en  je genezing versnellen.

Onbewerkte honing rechtstreeks van de imker

De beste onbewerkte honing zonder toegevoegde stoffen vind je zeker bij de imker. Het heeft vooral een krachtige antibacteriële werking, en versterkt onze natuurlijke weerstand. Daardoor is honing vooral doeltreffend bij bacteriële infecties zoals een keelontsteking en keelpijn. Honing werkt ook hoeststillend.  Meng een halve theelepel of 2,5 milliliters natuurhoning van bij de imker met een kopje water of thee. Dan houdt ook je vochtgehalte op peil.

Pittig gekruide gerechten


In sterke kruiden vinden we capsaïcine, een stof die kruiden niet alleen hun scherpe smaak geeft, maar ook slijmen verdunnen zodat je er makkelijker van verlost raakt en je genezingsproces verkort. Wanneer je last hebt van maag en- of darmproblemen kun je met deze sterk gekruide gerechten beter wachten tot je je beter voelt.


Avocado's


Avocado's zijn bijzonder rijk aan vitaminen, mineralen en gezonde vetten. Daarom helpen ze deze tegen allerlei ontstekingen, versterken ze ons immuunsysteem en verhogen ze onze natuurlijke weerstand. En dat hebben we juist nodig om er weer snel bovenop te raken.

Dit eten we als we ziek zijn: Wilde zalm

Wilde zalm is een belangrijke bron van gezonde vetten en hoogwaardige eiwitbronnen. Eiwitten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Wilde zalm bevat vooral omega 3-vetzuren, en is tegelijk ook rijk aan vitaminen en mineralen, waaronder vitamine D. Deze vitamine maken we niet zelf aan. Dat doen we wél onderhuids en onder invloed van het zonlicht. Daarom is het zo belangrijk om te blijven bewegen, ook wanneer je ziek bent zonder koorts. Vitamine D speelt een belangrijker in ons immuunproces. De belangrijkste bron van omega-3 vetzuren is vooral:
  • Vette vis: naast wilde zalm zijn dat vooral tonijn, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, sardienen, makreel, sprot, haring en ansjovis
  • Gekookte eieren
  • In Nederland wordt deze vitamine ook toegevoegd aan boter, margarine en halvarine, en aan halfvolle melk
Je weer gezond eten met gember

Gember is een specerij met heel wat genezende eigenschappen. Zo helpt het bij allerlei maagklachten en misselijkheid. Het kalmeert ook en ontspant.  Verwerk gemalen verse gember in al je gerechten. Gemberthee is zeker doeltreffend bij griep en verkoudheden.

Eet je gezond met verse fruit, vooral Bananen

Vers fruit is supergezond, zeker als je ziek bent. Het is een belangrijke bron van vitaminen, mineralen en voedingsvezels, die je immuunsysteem en je natuurlijke weerstand extra ondersteunen. In sommige fruitsoorten vinden we anthocyanen, een stof die aan fruit hun rode, blauwe of paarse kleur geven zoals aardbeien, cranberry’s, blauwe bessen en bramen. Vooral bessen hebben een sterke ontstekingsremmende, antivirale en weerstandsverhogende werking. Heel wat grootschalige studies tonen aan dat fruitextracten met veel anthocyanen veel voorkomen dat ziekmakende virussen en bacteriën zich aan onze lichaamscellen binden en ons zo ziek kunnen maken. Fruit met een sterke antibacteriële en antivirale werking zijn vooral:
  • Bananen
  • Granaatappels
  • Guave
  • Zwarte bessen en kruisbessen
  • Kiwi's
  • Aardbeien
  • Papaja
  • Sinaasappels
  • Pompelmoezen
  • Citroenen
  • Mandarijnen
Verse groenten en vooral groene bladgroenten

Groene bladgroenten en voornamelijk spinazie, andijvie, alle soorten ska, broccoli, bloemkool, alle groene koolsoorten, paksoi, Chinese kool, tuin- en waterkers en spruitjes barsten van vitaminen, mineralen en voedingsvezels en bevatten nauwelijks calorieën. In groene bladgroenten vinden we naast vitamine A, C en vitamine K ook mineralen en vooral kalium, magnesium, calcium, ijzer, koper, fosfor, selenium en zink. Groene bladgroenten zijn daardoor natuurlijke ontstekingsremmers. Eet regelmatig een omelet met groene bladgroenten, vooral spinazie, zeker als je ziek bent. En ook een zelf gemaakte smoothie met bijvoorbeeld boerenkool en enkele stukjes van je favoriete fruit kan wonderen doen.
Eet je gezond met haver en havermout

Haver en havermout bieden ons alle gezondheidsvoordelen van de volle graankorrel die, onbewerkt, volledig intact is gebleven. Haver versterkt ons immuunsysteem, zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en helpt tegen allerlei ontstekingen, vooral van je darmen. Geef steeds de voorkeur aan zuivere haver, dus vrij van alle toegevoegde stoffen.
Onbewerkte yoghurt zonder toegevoegde stoffen

Geef steeds de voorkeur aan onbewerkte natuuryoghurt, Griekse yoghurt, kwark en skyr zonder toevoegingen. Naast vitaminen, mineralen, voedingsvezels en eiwitten vinden we in deze zuivelproducten ook hoge concentraties  probiotica. Die zorgen voor een gezonde darmflora en een hogere weerstand, waardoor je veel minder risico loopt op griep, verkoudheden en bronchitis. Een zelf gemaakte smoothie met yoghurt in plaats van water, veel groene bladgroenten en enkele plakjes van je favoriete fruit verzachten de symptomen van griep, vooral keelpijn.

Dit drink je best als je ziek bent

Bij ziekte, griep, verkoudheden en bronchitis is ook wat je drinkt van groot belang. Naast voldoende water (2,5 liter per dag met water uit je voeding inbegrepen), zijn hete thee, een zelf gemaakte smoothie en kokoswater gezonde alternatieven. Een goede vochtbalans is belangrijk als je ziek bent. Zeker bij koorts, zweten, misselijkheid en braken en bij diarree.

Dit kun je best niet eten of drinken bij griep, verkoudheden of bronchitis


Heb je onrustige darmen of ben je misselijk? Eet dan geen (pittig) gekruide gerechten, suikerrijke voeding, verzadigde vetten en transvetten. Die verzwakken ons immuunsysteem en verlagen onze natuurlijke weerstand. Ook frisdranken en energiedranken kun je best laten staan.
Recept kippensoep

Ingrediënten voor vier personen: een braad- of soepkip (een soepkip zorgt voor een betere smaak), vijf grote wortels, twee takjes bleekselder, het wit van drie preien, drie uien, een teentje knoflook, enkele (zwarte) peperkorrels, drie takjes verse tijm, twee blaadjes laurier, drie verse peterseliestengels, 50 gram vermicelli of lettertjes en zout

Bereiding
  • Dompel de kip onder in koud water
  • Breng aan de kook
  • Spoel de kip na een minuutje koken onder koud stromend water
  • Zet de kip terug onder in zo’n drie liter vers koud water.
  • Breng opnieuw rustig aan de kook
  • Maak intussen de aromaten schoon en snijd de groenten in grove stukken.
  • Voeg alle aromaten, kruiden en specerijen toe
  • Laat de bouillon rustig sudderen tot net onder het kookpunt. Voor een braadkip mag je op minstens een uur rekenen, tot twee uur voor een soepkip
  • Schuim de soep tussendoor minstens 2 keer af met een schuimspaan
  • Haal de kip uit de bouillon en laat wat afkoelen. Zeef intussen de bouillon door een neteldoek en zet terug op het vuur
  • Laat nog wat verder inkoken voor extra smaak
  • Pluk intussen met de hand het vlees van de kip
  • Snijd alle groenten voor de garnituur in kleine blokjes en doe ze bij de soep samen met de pasta
  • Voeg als de pasta gaar is, de kip bij de soep en kruid af met peper en zout
  • Serveer heet met lekker volkorenbrood
  • Smakelijk
11
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 30 aug 2021
11
100
11

Comments

  • 4 sep
  • 0
De kippensoep ga ik eens maken en gember gebruik ik nu ook al bijna elke dag, interessant artikel.
  • 4 sep
0
  • 2 sep
  • 0
Goede tips! :) Kippensoep is mijn favoriet.
  • 2 sep
0
  • 2 sep
  • 0
Mijn moeder maakte ook altijd kippensoep. 'Word je snel beter van', zei ze toen.
  • 2 sep
0
  • 2 sep
  • 0
Goede tips!
  • 2 sep
0
  • 2 sep
  • 0
goed om te weten!
  • 2 sep
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen