Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat houd je nou echt tegen?

Doelen die je in het nieuwe jaar wilt gaan bereiken, dingen waar je volgende maand mee wilt beginnen of de doelen waar je nog eventjes mee wacht voordat de ‘goede tijd’ daarvoor is aangebroken. Maar hoe zet je nou echt realistische doelen die vol te houden zijn? Wanneer stap je over tot actie in plaats van dat het slechts een plan is.

Geschreven door Noa
Geschreven op: 27 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
11
0
Afbeelding door Petr Slováček via Unsplash
In dit artikel zal ik het gaan hebben over het nut van doelen zetten en waarom veel doelen eigenlijk mislukken. In een volgend artikel zal ik het hebben over hoe je realistische doelen leert stellen die wel succesvol zijn.

Het nut van doelen stellen

Doelen stellen. Iets wat best veel moeite kost en overweldigend kan zijn. Er zijn zo veel mogelijke doelen die je voor jezelf kunt stellen, maar hier ligt dan ook direct het probleem. Waar begin je nou eigenlijk? Er zijn zo veel dingen waar je aan kunt denken en wat als het nou niet lukt? Wat als je faalt en je jouw doelen niet behaalt? Is dat niet erger dan gewoon geen doelen stellen? De excuses komen weer naar boven om je tegen te houden, maar dat is jammer want er zitten enorm veel voordelen aan het stellen van doelen.

Één van de voordelen van doelen stellen is de focus verleggen op wat je wel wilt. Vaak baseren we onze doelen op hetgeen dat we nog niet kunnen en/of hebben. Maar als we onze doelen stellen verleggen we onze focus. Wat willen we wel doen? We maken een grote verandering in ons perspectief. Werken aan de dingen die je wel wilt zorgen ervoor dat je minder tijd hebt voor de dingen die je niet wilt. Het is immers zo dat wat je niet wilt overblijft als je niet bezig bent met de dingen die je wel wilt.

Bovendien krijg je een gevoel van controle. Door het stellen van doelen weet je welke richting je wel op wilt. Je weet wat je wilt gaan bereiken en dit geeft een gevoel van controle. Je wordt niet langer wakker zonder te weten wat je te doen staat. Door jouw doelen zijn er altijd wel dingen waar je aan kunt werken. Er zijn geen dagen meer waar jij je compleet nutteloos voelt omdat er simpelweg niks te doen is. Het is fijn om van tevoren te weten wat er de volgende dag moet gebeuren en je dagen zelf invulling te geven, want niks is zo vervelend als het gevoel te hebben dat je jouw eigen leven niet meer in de hand hebt.

Daarnaast leer je door het stellen van doelen ook meer te vertrouwen op jouw eigen gevoel. Dit is een hele goede voor de twijfelaars. Als jij jouw doelen voor ogen hebt, kun jij je afvragen bij diverse situaties of jouw keuze jou dichter naar je doel toebrengt of dat het tegenovergestelde gebeurt. Je kunt de verschillende keuzes tegen elkaar afwegen en zo tot een conclusie komen wat je het beste kunt doen.

Ten slotte is het zo dat doelen enorm bijdragen aan jouw persoonlijke groei, ongeacht of je deze haalt of niet. Welk doel je ook zet, je zal er moeite voor moeten doen. Er zullen dagen zijn die moeilijker zijn dan de andere, maar juist door de belemmeringen ontwikkel jij je als persoon. Je houdt je bezig met het bereiken wat je wilt. Zo ontwikkel je vaardigheden, je doet ervaringen op en je leert ook van je fouten. Het leren van je fouten dragen natuurlijk ook enorm bij aan jouw persoonlijke groei. Alleen op deze manier leer je welke manieren in ieder geval niet voor jou werken, zodat je een nieuwe weg kunt proberen. Er zijn namelijk altijd meerdere manieren om jouw doelen te halen en alleen door te proberen kom je erachter wat wel en niet voor jou werkt.

Het mislukken van doelen

Er zitten natuurlijk ook nadelen aan het stellen van doelen als je ze niet op de juiste manier gebruikt. Want je kunt elk doel stellen die je wilt, maar vervolgens kom je niet verder zonder plan. Daarnaast weet ik zeker dat je vaak grote en onrealistische doelen voor jezelf hebt gesteld waar je nooit echt vertrouwen in hebt gehad. Vaak stellen we zulke immense doelen voor onszelf waarvan we al weten dat we deze niet gaan halen. Niet erg hulpvol. Waarom zou je überhaupt iets proberen te halen waarvan je denkt te weten dat het je nooit zal lukken? Als je er zelf al geen vertrouwen in hebt, wat voor zin heeft het dan nog?

De doelen die ook vaak mislukken zijn de doelen zonder plan. Om een voorbeeld te noemen kun je een doel hebben om vijf kilometer hard te lopen, maar als je geen plan van aanpak hebt wordt dit lastig. Een goed doel maak je door een concreet doel te stellen. Vervolgens denk je na over de stappen die je moet nemen om daar te komen en wanneer je het doel wilt hebben bereikt. Een voorbeeld: Ik wil vijf kilometer kunnen hardlopen. Dit ga ik doen door vier keer per week steeds iets langer te hardlopen. Ik ga oefenen op maandag, woensdag, donderdag en zondag. Ik wil de vijf kilometer behaalt hebben op 5 februari 2021. Door echt te kijken wat je wilt halen en vooral de manier waarop je dit wilt realiseren zul jij jouw doelen eerder halen.

Dan nog de doelen die mislukken door externe omstandigheden. Je was zo lekker bezig, maar plotseling lijk je de motivatie verloren te hebben. Je hebt er geen zin meer in. Je vraagt je af waar je het eigenlijk voor doet en je denkt dat het nutteloos is, terwijl je daar een week geleden nog anders over dacht. Je scrolt op social media en je ziet wat de ‘succesvolle’ mensen bereikt hebben en denkt bij jezelf: ‘dit gaat me nooit lukken’, ‘ik zal nooit zo goed zijn als hen’, ‘ik ben er nog lang niet’. Na dit demotiverende gevoel en gedachtes besluit je op te geven. Jammer! Nu weet je nooit wat je allemaal wel niet had kunnen bereiken. Het is ten slotte jouw doel en niet die van iemand anders. Het is daarom ook niet eerlijk jezelf te vergelijken met personen die al wel van alles bereikt hebben. Dat is hun verhaal, maar heeft niks te doen met jou. Kijk eens terug naar wat jij al wel niet allemaal bereikt hebt. Zorg ervoor dat je blijft leven voor jezelf en je ook alleen maar vergelijkt met jezelf. Jouw leven is ten slotte niet het leven van anderen. Wat zij wel of niet hebben bereikt, zegt niks over jouw mogelijkheden. Jij kan altijd beter worden dan de persoon die je gisteren was.
1
Geschreven door Noa
Geschreven op: 27 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
11
0

Recente en relevant artikelen