Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Wat is bieslook en waarom zou je het meer moeten gebruiken?

Bieslook of pijpgras is zowel een kruid als een groente. Het maakt deel uit van de lookgroenten en is nauw verwant met knoflook, prei en ui. Je herkent bieslook aan zijn lange, smalle en grasachtige stengels en aan zijn fraaie roze, witte of paarse bloempjes. Het heeft een prikkelende smaak, en heeft zelfs een heilzame werking. Maar waarom precies zouden we bieslook meer moeten gebruiken?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 27 juli 2021
18
806
14
De voedingswaarde van bieslook

Bieslook heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan alle gezonde voedingsstoffen om goed te blijven functioneren. In een eetlepel of drie gram bieslook vinden we vooral:
  • Vitaminen: vooral vitamine A vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11, C en vitamine K
  • Mineralen: zoals magnesium, calcium, kalium, natrium, mangaan, ijzer, fosfor, koper, zink, seleen en jodium
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels
Om van de vele gezondheidsvoordelen van bieslook maximaal te genieten, gebruik je dit kruid altijd vers.
Bieslook is uitstekend voor diabetici
Samen met knoflook zorgt bieslook voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel door de extra aanmaak van insuline. Bieslook brengt ook je cholesterolgehalte weer in evenwicht, en dat heeft ook een positieve werking op diabetes type II.
Helpt tegen vermoeidheid en voorjaarsmoeheid
Bieslook is een belangrijke bron van energie en helpt tegen vermoeidheid, voorjaarsmoeheid en zelfs tegen chronische vermoeidheid.
Bieslook helpt tegen hooikoorts
Dit kruid (of groente zoals je wilt) vermindert de symptomen van allerlei allergische reacties. En ook hier is quercetine verantwoordelijk voor. Quercetine heeft namelijk een sterk histamine remmende werking. Een allergische reactie wordt veroorzaakt door te veel histamine. Doordat bieslook histamine remmend werkt kan het allergische reactie verlichten en verminderen. Het is dus zeker een goed idee om bieslook in je dagelijkse eetpatroon op te nemen als je bijvoorbeeld last hebt van  hooikoorts.
Bieslook verbetert je spijsvertering
Het bevordert de spijsvertering en vergroot je eetlust. Daarnaast is bieslook ook afdoend tegen diarree en winderigheid. Het heeft ook een sterk vochtafdrijvende werking en helpt bij teveel vocht vasthouden (oedeem).
Beschermt tegen hart- en vaatziekten
Bieslook is namelijk rijk aan de sterkste antioxidanten. Die beschermen ons tegen de schadelijke gevolgen van de vrije radicalen. Die kunnen onze lichaamsweefsels beschadigen, ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.  De sterke antioxidanten in bieslook beschermen ons tegelijk tegen aderverkalking en tegen hard- en vaatziekten.
Versterkt ons immuunsysteem In bieslook vinden we relatief veel vitamine C. Deze vitamine versterkt niet alleen ons immuunsysteem. Het verhoogt ook onze natuurlijke weerstand. Een sterk immuunsysteem en een hoge natuurlijke weerstand verminderen aanzienlijk ons risico op verkoudheden, griep (influenza), corona, infecties van onze luchtwegen en bronchitis. Dankzij de aanwezigheid van provitamine A, dat ons lichaam omzet in vitamine A, verbetert bieslook de gezondheid van onze ogen.
Bieslook als natuurlijke ontstekingsremmer tegen artritis en blaasontsteking
Precies zoals knoflook, ui en prei is ook bieslook een natuurlijke ontstekingsremmend. Dat danken we aan de aanwezigheid van quercetine. Vergeleken met knoflook zorgt bieslook niet voor een slechts adem. Als natuurlijke ontstekingsremmer helpt het tegen de pijnlijke symptomen van reumatoïde artritis, blaasontsteking andere ontstekingsziekten.
Natuurlijke bloeddrukverlager
Daarnaast is bieslook ook een natuurlijke bloedverdunner en bloeddrukverlager. Daar zorgt de aanwezigheid van quercetine voor.
Voorkomt bloedarmoede
Bieslook bevat relatief veel ijzer. Een tekort aan dit mineraal is vaak oorzaak van bloedarmoede. Dankzij de extra aanmaak van rode bloedcellen verbetert ijzer ook voor een onze betere doorbloeding en bloedsomloop. Voor de aanmaak van deze rode bloedcellen hebben we ook voldoende foliumzuur nodig. Deze vitamine is ook rijkelijk aanwezig in bieslook, net als vitamine C trouwens. Deze vitamine is ook een sterk antioxidant. Dat beschermt ons tegen de schade die de vrije radicalen veroorzaken. Vitamine C bevordert ook de opname van ijzer
Bieslook gebruik je zowel vers als gedroogd
De smaak van bieslook is vergelijkbaar met die van uien en knoflook. Gebruik altijd verse bieslook, maar je kunt ze ook drogen en invriezen. . Bieslook kun je toevoegen aan zelf gemaakte soepen en sauzen maar ook in je zelf gemaakte salades, in vis- en eiergerechten, in ragouts, kruidenboter en in dressings. Gebruik dit kruid ook als gezonde smaakmaker van zowel gekookte als gebakken aardappelen. Je eet bieslook alleen rauw, en nooit gekookt of gestoofd. Dan gaan alle gezonde ingrediënten van dit kruid verloren.
Bieslook invriezen
Als dat snel gebeurt is er met invriezen niets mis. Hoe langer dit invriezen op zich laat wachten, hoe meer gezonde bestanddelen verloren gaan. Was de bieslook grondig, maak droog, snij in kleine blokjes, verpak en... je bieslook kan je diepvriezer in.
18
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 27 juli 2021
18
806
14

Comments

  • 1 sep
  • 0
Mijn gezaaide bieslook is nu in gebruik. Dat zo'n sprietje zoveel 'goede voedingswaarden 'in zich heeft besef ik nu meer dan ooit. Hartelijk dank!
  • 1 sep
0
  • 17 aug
  • 0
Ik gebruik vaak bieslook, alleen niet bij de koffie!
  • 17 aug
0
  • 30 juli
  • 0
Nooit geweten dat bieslook zoveel voordelen heeft zeg... Goed artikel!
  • 30 juli
0
  • 29 juli
  • 0
Mooie blog
  • 29 juli
0
  • 28 juli
  • 1
Ik vind het heerlijk. Hij staat in mijn tuin en ik gebruik het regelmatig. Ook de bloempjes. Niet alleen ter decoratie, maar gewoon om te eten.
  • 28 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen