Artikel.nl




Wat is de lekkerste manier om gezond te eten?

Wat gezond eten is weten we eigenlijk allemaal wel. Groente, fruit, volkorenproducten, geen suiker en geen frituur. In z’n algemeenheid kun je dit wel zeggen, maar als je dieper op dit onderwerp ingaat zijn er altijd voor- en nadelen. Granen bijvoorbeeld, volkorengranen, zijn voor veel mensen gezond, maar niet voor iedereen. En niet iedereen is gek op havermout.

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 12 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
6
1
Afbeelding door Melissa Di Rocco via Unsplash
Wat gezond eten is weten we eigenlijk allemaal wel. Groente, fruit, volkorenproducten, geen suiker en geen frituur. In z’n algemeenheid kun je dit wel zeggen, maar als je dieper op dit onderwerp ingaat zijn er altijd voor- en nadelen. Granen bijvoorbeeld, volkorengranen, zijn voor veel mensen gezond, maar niet voor iedereen. En niet iedereen is gek op havermout.

Wat is havermout?

Havermout kennen we als een vorm van pap. Maar het woord bestaat uit twee delen. Haver is een soort graan. De haver voor havermout wordt gewassen, verhit en daarna geplet. Mout, mouten is een handeling waarbij granen worden ontkiemd door water en warmte, om de smaak van het graan te beïnvloeden. Maar de haver voor havermout wordt niet eerst ontkiemd, dus de toevoeging mout komt niet van een bewerkingsproces. Eigenlijk klopt de naam dus niet!

Is havermout gezond?

Haver is van nature glutenvrij, maar komt vaak in aanraking met andere graansoorten die wel gluten bevatten, op het land of via het bewerkingsproces en mag daarom niet tot de glutenvrije producten gerekend worden.
Havermout is daarom niet gezond voor iedereen. Ook mensen met gevoelige darmen kunnen hierdoor last krijgen, maar dat geldt dan tevens voor alle graansoorten. Dit is tweeledig, want de vezels in granen kunnen juist ook goed zijn voor de darmen. Het is een kwestie van uitproberen wat wel of niet goed voor je is. Maar, voor iedereen die granen mag en kan eten is dit gezond vanwege de vitaminen, mineralen en vezels. En bij een normaal voedingspatroon is het ook belangrijk voldoende koolhydraten binnen te krijgen.

Recept

Het lekkerste recept met havermout is natuurlijk het koekje. Een lekkere manier om gezond te eten of gezond te snoepen. Neem een bak en doe daar 4 volle lepels havermout in (of glutenvrije havermout) en voeg toe: een lepel kokosschaafsel, een klein beetje zout, een lepel honing, een lepel roomboter, rozijnen en wat stukjes chocola. Meng dit door elkaar en leg met een lepel hoopjes koekmengsel op een bakpapier en zet dit 30 minuten in de oven op 180 graden. Het bijzondere van havermoutkoekjes is dat je kunt toevoegen wat je maar wilt, zelfs wat extra bloem, een ei, wat melk, vanillesuiker, fruit en noten. Het worden allemaal zachte of krokante koekjes die ook nog eens gezond zijn!
0
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 12 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
6
1

Comments

  • 11 mei
  • 0
Lekker he!
  • 11 mei
0

Recente en relevant artikelen